Лоїва (Лоєва)
Лоєва. Церква Преображення (1835). 19 серпня 2018 р.
Панорама села Лоєва (Лоїва) на фоні Страгори. 28 жовтня 2010 р.

Гарно - якщо про природу говорити. Карпати. До Надвірної 6 км. Незрозуміла назва - чи то від міфічного князя Лоя, чи то від назви козячого жиру - лой. Повна топографічна чехарда: чи то ЛоЇва, чи то ЛоЄва. Більшість документальних джерел за варіант № 2.

В центрі села, при дорозі - колись дерев'яна гуцульська Преображенська церква (1835). Аби якісь занадто затяті естети не накинулись на затягнуту в бляху святиню, громада поставила своєрідне опудало: досить негармонійну муровану капличку біля входу на церковний двір. І маленькій каркасній дзвіниці теж дісталося: що не затягнули в метал, то пофарбували в яскраво-канарковий колір.

Нема вже тих Карпат, нема. І помруть вони, як тільки друком вийде перший путівник "Залізними церквами Прикарпаття". Вже сідаю писати.

Дзвіниця і хрест
Дзвіниця і хрест