Яворів

Вид на Яворів від церкви. 7 січня 2018 р.

Забляхована церква Різдва Богородиці у гуцульському Яворові. 7 січня 2018 р.
Забляхована цеква у гуцульському Яворові. 7 січня 2018 р.

Перша згадка про це чимале гуцульське село (2426 жителів) над річкою Рибницею, в 12 км на південь від Косова - за 1694 рік. Навколо Яворова - вкриті яворами (само собою!) і луками гори. Високі - аж до 1059 м. Неподалік - Сокільський хребет (939 м) і заповідне урочище Терношори. Була, лазила, вареники їла з видом на село внизу - в 2002 році це було. Яворів - гірськолижний курорт локального масштабу. Осередок народної творчості. Саме з Яворова походить відома династія різьблярів по дереву - Шкрібляки.

В Яворові бували Олекса Довбуш, Іван Франко, Леся Українка, Гнат Хоткевич, Володимир Шухевич, Михайло Коцюбинський, Ольга Кобилянська. А ще тут певний час мешкав Бешт (Баал Шем Тов з Меджибожа).

Як і інші гуцульські церкви краю, яворівська дерев'яна церква Різдва Богородиці, зведена в 1926 році майстром Лесем Ковбчуком, пріє під бляшаними латами. Золоті руки в гуцулів є, а от золотих мізків часом не вистачає. Тому храми в Гуцулії зі срібним полиском і гнилими нутрощами.

Церква у Яворові, 07.01.18
Мурована дзвіниця колись дерев'яної церкви у Яворові на Гуцульщині
Мурована дзвіниця храму
Навіть автобусна зупинка тут гуцульська
Навіть автобусна зупинка тут гуцульська-прегуцульська
Відразу видно - ти в Гуцулії
Бляшана епідемія почалася давно, але лише зараз набула масштабів пандемії. На фото з польського путівника Гуцулією (1930-ті) -одна з церквів Прикарпаття.
Гуцульська церква
Яворів. Стара поштівка.