Тернопіль: Домініканський собор - спроба перебудови (1909)
Домініканський костел у Тернополі. Фото з польського журналу "Архітект" (№3 за 1909 р).

Стаття з № 3 польського журналу Architect за 1909 рік:

Прекрасний домініканський костел, пам’ятка архітектури XVIII століття, окраса міста Тернополя, внаслідок проведеної реставрації поступово змінює свій зовнішній вигляд. Проект реставрації був затверджений групою консерваторів (тоді так називали реставраторів - Блека) Східної Галичини в 1906 р. Крім внутрішніх робіт, обговорення яких відкладено на потім, заплановані зовнішні зміни включають нове перекриття куполу та зміни веж.

У резолюції групи консерваторів читаємо: «Купол тарнопільського костелу конструктивно не пов’язаний з конструкцією, тому що склепіння храму пласке, зовні воно виглядає круглим, хоча й базується на еліпсі. Ці нерівності в будові купола будуть усунені під час реставрації. Замість нинішніх фронтонів вежі, перекритої значно пізніше (споруда збудована у 1749 р.) якимсь братиком-будівельником на кшталт китайського даху, архітектор проектує вищезгадані вежі, скомпоновані в стилі всієї церкви, використовуючи мотиви, знайдені в інших місцях її архітектури.

Ми отримуємо такі повідомлення від друга нашого журналу в Тарнополі: «Згідно планів, є намір змінити всі покриття даху. Наразі зроблено зміни на даху церкви, і це вийшло дуже погано. Місцева церква має стіни в центральній наві, вигнуті у формі еліпсу, зовні – купол. Цей купол спочатку був трохи приземкуватим і художньо гармоніював із спорудою. На верхівці купола був світловий ліхтар з дахом, що повторював форми купола. У плані ліхтар був еліпсоподібним відповідно до рисунку стін. Зараз цей купол змінили таким чином, що його підняли. Сьогодні надто високий купол зовсім не гармонує зі стінами, тисне на них, і церква виглядає надто короткою. Зверху поставлено високий відкритий бароковий ліхтар, який є просто повторенням шоломів з веж св. Андрія в Кракові. Раніше всі дахи та шоломи були покриті бляхою, запресованою у коропову луску. Нині храм і бані покриті простим цинковим листом із широкими полями та пофарбовані в чорний колір. Одним словом, складається враження, що церква безповоротно спотворена. Поки оригінальні шоломи на вежах не чіпали. Але за задумом вони мають поступитися місцем звичайним бароковим шоломам, а основа хрестів має бути вищою за нинішню. Оскільки костел є скоріше приземкуватим, а не високим, у  цьому намірі вбачається ще більша деформація”.

З фотографій костелу (до реставрації) видно, що це справді красива пам’ятка архітектури, яка має оригінальний характер завдяки співвідношенню купола та форм шоломів. Зберегти цей характер було обов’язком архітектора та консерватора. Будь-яке виправлення та усунення нерівностей у конструкції купола, а також надання йому іншої форми, а тим більше заміна існуючих веж на інші відповідно до нової композиції - з консерваційної та художньої точки зору не витримує критики.

Поки що ми не хочемо входити в більш детальну оцінку вже зроблених змін у костелі, а також розглядати новий дизайн шоломів. Оскільки вежі ще не чіпали, хочемо лише звернути увагу і господарів храму, і архітектора, і Групи консерваторів Східної Галичини, на художній, повний своєрідності характер цих веж.

Та обставина, що вони були “набагато пізніше” “вкриті якимось братом-будівельником” “такими собі китайськими дахами”, не свідчить про те, що вони погані і їх потрібно міняти на нові. Жоден із наведених вище аргументів не виправдовує негативного судження про них. Час створення шоломів, якщо вони хороші, значення не має. Так само як і ім'я невідомого брата-будівельника. Що вони “якісь китайські» теж не псує архітектуру, тільки потребує, на нашу думку, виправлення, оскільки ці шоломи несуть радше місцевий вплив архітектури українських дерев'яних дзвіниць певного барокового характеру. Нічого: вони оригінальні, гарні, вони існують уже давно і надають церкві неперевершеного характеру. І цього цілком достатньо, щоб без обговорення відкинути будь-яку ідею будь-яких змін. Дизайн нових шоломів, скомпонований у стилі всієї церкви, з використанням мотивів, знайдених в інших місцях її архітектури, дуже однозначно виявляє тенденцію довести всю церкву до стилістичної одноманітності, тобто принцип, який сьогодні, і справедливо, відкидається наукою та практикою збереження старовини.

Чи ми ще довго плекатимемо застарілі ідеали чистоти якогось історичного стилю в нашій архітектурі, замість того, щоб дбати про сам стиль – у власному розумінні, тобто про характер, тип, красу, як тоді, коли зводити нові та підтримувати старі будівлі?...

Зникаючий і, на щастя, ще недоторканий залишок такого характеру у вигляді оригінальних шоломів веж у прекрасному Тарнопольському костелі ми наполегливо рекомендуємо до опіки консерваторів.