Підгірці. Замок
Замок в Підгірцях. Гравюра П.Піллера.
Королівський замок в Підгірцях. 1635-1640рр. Зведений Андреа дель Аквою при участі Гійома Левасера де Боплана на місці більш давнього укріплення.
Zamek krolowski w Podhorcach

Віртуальна екскурсія колишньою величчю

Фортепіано (хоча це більше схоже на клавесин) королеви Марії-Казимири, Марисеньки.
Фортепіано Марисеньки
Золота зала.
Золота зала.
Спальня Яна ІІІ Собєського. 1917 рік.
Jan III Sobeiski's bedroom
Рицарська зала. Тут зберігалися цінні колекції зброї.
Knights' Hall
Золота зала.
Golden Hall in Podhorce royal castle

Фасади палацу:

Pidgirtsy castle
Pidgirtsy castle
Pidgirtsy castle
Замок в 1904 році.
1904
Підгірці малював сам Ян Матейко!
Jan Matejko
Брама замку.
Podhorce castle gate
Колодязь глибиною в 22 м з дуже холодною водою.
Castle well
Він же - і німецькі солдати в першу світову.

Замок з легенд та казок.

Друга світова. На машині - в замок! Ух!

Про Підгорецький замок я вже докладно розповіла ось тут. Ви й так мусите його знати, якщо там і не бували: трисерійну епопею про вусатого д'Артаньяна-Боярського в глибокому дитинстві дивилися всі. А на цій сторінці головна увага - старим зображенням палацу. Як, скажімо, і на ось цій, присвяченій Підгорецькому костелу.

Тому тут я хіба розкажу кілька жахалок. Саме їх люблять підлітки, екскурсоводи та романтичні панночки. Отже...

... Кажуть, що один з власників замку (може, якийсь з Жевуських? Але точно не Ян Собєський) замурував в його стінах свою дружину. Живцем. Такий от був жононенависник. Тепер щороку в день її загибелі можна почути, як плаче нещасна - якщо вийти опівночі на вали замку та гарненько прислухатися.

... Кажуть, що земля біля замку все ще ховає велетенські скарби алхіміка-Жевуського. Іноді в землі розчиняються невидимі двері, і скарбник запрошує зайти досередини скарбниці. Тільки піти за примарою ніхто чомусь так і не відважився.

... Кажуть, що вода з 22-метрового колодязя на подвір'ї замку була завжди холодною. Ну, це і не легенда ніяка... А ще кажуть, що якось один з останніх власників замку, князь Сангушко, придумав, як полегшити людям процес діставання води з такої глибини: до цієї роботи він приставив... ведмедя. PETA на нього не було :о(.

З VII тому "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej" Романа Афтаназі

З регулярним парком! Аеро-фото, зйомка до 1939 р.
Schloss in Pidhirzi. Підгорецький замок
Замок в селе Подгорцы на Львовщине

Після розмови з Філіпом Лазаревим я РАПТОМ згадала, що чудова іконографія Підгорецького замку міститься у багатотомній біблії всіх краєзнавців, яких цікавлять полсьькі садиби і палаци на українських теренах - я про "Дії резиденцій..." Романа Афтаназі, звичайно ж. Тут і в галереї праворуч - кілька справді цікавих зображень з цієї книги.

Замок в Підгірцях. Гравюра середини ХІХ ст.

Ілюстрація з древнього німецького путівника.