Стиборівка
Старенька церква в Стиборівці. 12 серпня 2018 р.
Дерев'яна дзвіничка - як грибочок. Дуже гарна. Тому що не спотворена бляхою чи сайдингом.

Через село тече потічок з пафосною назвою Самець

Карта

От як в Підкамінь з Тернополя їдете, то монастир буде праворуч від траси, на горбку, а Стиборівка - ліворуч і в низині. Але як є вільні півгодини, заїхати варто. Бо дерев'яний одноверхий та тризрубний мініатюрний храм Собору Богородиці справді старий - з 1702 року. Звідси і розміри, і архаїчність вигляду, і лаконізм в оздобленні.

Дата побудови відома з напису на надпоріжнику головних дверей, що ведуть до церкви (я, як не дивилася, побачила там лише простенький орнамент - і все). Правда, поруч на правому одвірку ще один напис, і за ним церква молодша на 127 років, бо зведена нібито 21 серпня 1829 р. За шематизмом 1935-36 рр. храм таки з 1702 р., але народився не тут: збудований був у селі Загір'я, а вже у 1827 р. проданий і пізніше перенесений до Стиборівки. Звідси і різниця в датах. Згідно переказів, які наводить Віктор Громик, храм перенесли у Стиборівку з іншого села - з Гаїв біля Бродів. Тоді село називалося Гаї Старобрідські.

Шукати церквицю просто: орієнтуватися варто на купол нового храму, зведеного поруч, тут же, на сільському цвинтарі. Ну як нового: його почали зводити за проектом Олександра Лушпинського ще у 1937 р., а закінчили вже у 1990-х. Фасад мурованого храму прикрашають варіації на тему "Сікстінської Мадонни" Рафаеля. Здається, це найпопулярніший живописний твір релігійної тематики в Західній Україні (бо його обігрують і на костелі в Бучачі, і в придорожній капличці села Самолусківці).

Стара церква постраждала у Першій світовій війні: снарядом було пошкоджено вівтарну частину та чотириярусний іконостас з XVIII ст. Через непрофесійну відбудову 1917 р. вівтар став нижчим від закристії. Закінчилося відновлення храму в 1928 р.

Верх церкви Собору Богородиці очікувано під бляхою, але нижня частина зрубу від заліза вільна - можна нахилитися під піддашшя і подивитися, з яких товстих дубових колод її звели.

Дерев'яна чарівна дзвіниця зведена у 1878 р. майстрами Грицьком Саганом та Степаном Дубиною.

Надпоріжник з орнаментом