Підгірці. Костел
Костел Ржевуських в Підгірцях. Костел Ржевусских в Подгорцах.

Костел Костел Воздвиження та св. Йосипа, зведений на замовлення Вацлава Ржевуського. 10 серпня 2010 р.

Podhorce. Kosciol

Мандрівка в минуле одного з найгарніших костелів Львівщини.

Unikat z czasow wojny. Kosciol zamkowy w Podhorcah

Перша світова. Унікальний кадр.

49°56′35.16″ пн. ш. 24°59′00.64″ сх. д.

Для тих, кому ліньки читати про храм ось тут, коротенько розкажу про нього.

Костел Воздвиження та св. Йосипа (1752-1766) планувався господарем Підгорецького замку Вацлавом Жевуським (Waclaw Rzewuski) як власна усипальня. Тому споруду досить солідного розміру часто називають каплицею. Чотиритомник "Памятники градостроительства и архитектуры УССР"  пише, що храм зводився за проектом архітектора Ц. Романуса, хоча я читала, що костел спланував сам Жевуський - ці дві версії так і існують у взаємному протиборстві. Можливо, все було простіше: у замовника (Жевуського) було своє бачення храму, яке й втілив на папері, а потім з цегли професіонал - Ц. Романус.

Начебто Вацлав мріяв мати у Підгірцях копію відомої туринської "базиліки di Supergа" - така от міні-Італія на Бродівщині.

Один з покровителів Жевуських

Спочатку храм був замковою каплицею, пізніше став парафіяльним.

Цегляний храм представляє собою ротонду в стилі італійського бароко з внутрішнім діаметром 12 м. На головному фасаді - 14-колонний портик коринфського ордеру (вісім колон в одному, шість в другому), на аттіку якого встановлені вісім скульптур святих, виконаних з пісковика скульпторами С.Фессингером та Лебласом. Святі, які зібралися на аттику, стоять там не випадково: це небесні покровителі родини Жевуських. Принаймні так вважали самі Жевуські, а от чи знали про це святі - інше питання. Зараз скульптур сім: в часи Другої світової там засів снайпер, якого й пробували підбити. Скульптуру підбили напевно.

Від замку до храму (для туристів - скоріше від храму до замку) веде 300-метрова алея, обсаджена старими липами.

Всередині храму бувати не доводилося. Інтер'єр був розписаний в 1765-1766 роках художником Л.Смуглевичем та його сином. Смуглевич помістив на куполі костелу вісім медальйонів із зображеннями патріархів Старого Заповіту. Після того розпис храму продовжили чотири майстри з Жовкви: Дем'ян, Войцех, Костентин та Микола, а ще двоє львів'ян: Гургилевич і Витанецький. Дерев'яне оздоблення храму (в тому числі мистецько виконані хори і казальню-амвон з рокайлевим орнаментом) було виготовлене у 1765 р. теслею Твардовським. Головний вівтар прикрашав образ св. Йосипа і Вознесіння авторства Шимона Чеховича (Szymon Czechowicz).

Само собою, крім образів в храмі був і пишний портрет замовника споруди - Вацлава Жевуського.

На стінах храму - таблиці-епітафії Олександра Любомирського та Розалії з Ходкевичів Любомирської (з сірого мармуру; помер в 1804 р. Розалія померла на гільйотині у Парижі, на Гревській площі у 1794 р. разом з французькою королевою Марією Антуанеттою - а її шестирічна донька в той час була ув'язнена в Бастилії). Наступна плита - в пам'ять якраз дочки, наскільки я розумію, Розалії Олександрі з Любомирських Жевуській (теж сірий мармур; померла 11 січня 1865 р. у Варшаві); неоренесансова біла мармурова епітафія Леона Жевуського (з медальйоном і написом "трьох гетьманів потомок"; 1869 р.). Є також пам'ятна таблиця на честь зведення костелу - з рожевого мармуру, датована 1763 р.

Неподалік костелу стоять дві фігури з XVIII столітя: богоматір та св. Йосип.

З 1861 року храм використовувався як парафіяльний. В часи Першої світової та під час заворушень 1919-1920 років Підгірці були на першій лінії фронту, але костел практично не постраждав.

В 1944 році купол храму, північно-східну стіну та одну зі статуй було пошкоджено артилерийським снарядом. В 1945 році святиню закрили. Реставрація споруди відбувалася в 1976-1979 роках (архітектор І. Старосольський). Можливо, невдовзі храм знову відреставрують.

І ще раз глянемо на усипальню Жевуських

Pidhirzi (Podhorce, deutsch auch Podhorze) ist ein Dorf in der Oblast Lwiw, Ukraine.

Чудовий все-таки храм.

The baroque Roman Catholic church of St. Joseph in Pidhirtsi

Літографія К.Ауера (1839)

Римско-католический костёл Воздвижения и св. Иосифа был построен по заказу Вацлава Жевуского (за некоторым сведениям он был автором проекта) в 1752—1766 годах как усыпальница.
Костел-усипальня в Підгірцях Бродівського району Львівщини

Поштівки початку ХХ століття.

Каплиця Жевуського, вигляд через замкові ворота.

Підгірці. Фото Радомського. 1930-ті роки.

Фото Радомського. 1930-ті.

Богоматір з Підгірців.
Фіґура перед замковою каплицею в Підгірцях
Kościół św. Józefa z lat (1752-1766), wybudowany na zamówienie Wacława Rzewuskiego
Подгорцы. Скульптура перед костелом

З 2006р. храм віддали громаді УГКЦ
Kościół św. Józefa (1752-1766), wybudowany na zamówienie Wacława Rzewuskiego, wg planów Romanusa.
Podhorce (rejon brodzki)

Сподіваюсь, священик не забілить розписи.

Костел св. Йосипа замикає давню перспективу-дорогу, прокладену вздовж південної осі барокового ансамблю ще за часів Жевуських