Підгірці. Костел
Костел Костел Воздвиження та св. Йосипа, зведений на замовлення Вацлава Ржевуського. 10 серпня 2010 р.
Костел Ржевуських в Підгірцях. Костел Ржевусских в Подгорцах.
Мандрівка в минуле одного з найгарніших костелів Львівщини.
Podhorce. Kosciol
Перша світова. Унікальний кадр.
Unikat z czasow wojny. Kosciol zamkowy w Podhorcah

49°56′35.16″ пн. ш. 24°59′00.64″ сх. д.

Для тих, кому ліньки читати про храм ось тут, коротенько розкажу про нього.

Костел Воздвиження та св. Йосипа (1752-1766) планувався господарем Підгорецького замку Вацлавом Жевуським (Waclaw Rzewuski) як власна усипальня. Тому споруду досить солідного розміру часто називають каплицею. Чотиритомник "Памятники градостроительства и архитектуры УССР"  пише, що храм зводився за проектом архітектора Ц. Романуса, хоча я читала, що костел спланував сам Жевуський - ці дві версії так і існують у взаємному протиборстві. Можливо, все було простіше: у замовника (Жевуського) було своє бачення храму, яке й втілив на папері, а потім з цегли професіонал - Ц. Романус.

Начебто Вацлав мріяв мати у Підгірцях копію відомої туринської "базиліки di Supergа" - така от міні-Італія на Бродівщині.

Один з покровителів Жевуських

Спочатку храм був замковою каплицею, пізніше став парафіяльним.

Цегляний храм представляє собою ротонду в стилі італійського бароко з внутрішнім діаметром 12 м. На головному фасаді - 14-колонний портик коринфського ордеру (вісім колон в одному, шість в другому), на аттіку якого встановлені вісім скульптур святих, виконаних з пісковика скульпторами С.Фессингером та Лебласом. Святі, які зібралися на аттику, стоять там не випадково: це небесні покровителі родини Жевуських. Принаймні так вважали самі Жевуські, а от чи знали про це святі - інше питання. Зараз скульптур сім: в часи Другої світової там засів снайпер, якого й пробували підбити. Скульптуру підбили напевно.

Від замку до храму (для туристів - скоріше від храму до замку) веде 300-метрова алея, обсаджена старими липами.

Всередині храму бувати не доводилося. Інтер'єр був розписаний в 1765-1766 роках художником Л.Смуглевичем та його сином. Смуглевич помістив на куполі костелу вісім медальйонів із зображеннями патріархів Старого Заповіту. Після того розпис храму продовжили чотири майстри з Жовкви: Дем'ян, Войцех, Костентин та Микола, а ще двоє львів'ян: Гургилевич і Витанецький. Дерев'яне оздоблення храму (в тому числі мистецько виконані хори і казальню-амвон з рокайлевим орнаментом) було виготовлене у 1765 р. теслею Твардовським. Головний вівтар прикрашав образ св. Йосипа і Вознесіння авторства Шимона Чеховича (Szymon Czechowicz).

Само собою, крім образів в храмі був і пишний портрет замовника споруди - Вацлава Жевуського.

На стінах храму - таблиці-епітафії Олександра Любомирського та Розалії з Ходкевичів Любомирської (з сірого мармуру; помер в 1804 р. Розалія померла на гільйотині у Парижі, на Гревській площі у 1794 р. разом з французькою королевою Марією Антуанеттою - а її шестирічна донька в той час була ув'язнена в Бастилії). Наступна плита - в пам'ять якраз дочки, наскільки я розумію, Розалії Олександрі з Любомирських Жевуській (теж сірий мармур; померла 11 січня 1865 р. у Варшаві); неоренесансова біла мармурова епітафія Леона Жевуського (з медальйоном і написом "трьох гетьманів потомок"; 1869 р.). Є також пам'ятна таблиця на честь зведення костелу - з рожевого мармуру, датована 1763 р.

Неподалік костелу стоять дві фігури з XVIII столітя: богоматір та св. Йосип.

З 1861 року храм використовувався як парафіяльний. В часи Першої світової та під час заворушень 1919-1920 років Підгірці були на першій лінії фронту, але костел практично не постраждав.

В 1944 році купол храму, північно-східну стіну та одну зі статуй було пошкоджено артилерийським снарядом. В 1945 році святиню закрили. Реставрація споруди відбувалася в 1976-1979 роках (архітектор І. Старосольський). Можливо, невдовзі храм знову відреставрують.

І ще раз глянемо на усипальню Жевуських

Чудовий все-таки храм.
Pidhirzi (Podhorce, deutsch auch Podhorze) ist ein Dorf in der Oblast Lwiw, Ukraine.

Літографія К.Ауера (1839)
The baroque Roman Catholic church of St. Joseph in Pidhirtsi
Поштівки початку ХХ століття.
Римско-католический костёл Воздвижения и св. Иосифа был построен по заказу Вацлава Жевуского (за некоторым сведениям он был автором проекта) в 1752—1766 годах как усыпальница.
Костел-усипальня в Підгірцях Бродівського району Львівщини
Каплиця Жевуського, вигляд через замкові ворота.
Фото Радомського. 1930-ті.
Підгірці. Фото Радомського. 1930-ті роки.
Богоматір з Підгірців.
Фіґура перед замковою каплицею в Підгірцях
Kościół św. Józefa z lat (1752-1766), wybudowany na zamówienie Wacława Rzewuskiego
Подгорцы. Скульптура перед костелом
З 2006р. храм віддали громаді УГКЦ
Kościół św. Józefa (1752-1766), wybudowany na zamówienie Wacława Rzewuskiego, wg planów Romanusa.
Podhorce (rejon brodzki)
Сподіваюсь, священик не забілить розписи.
10 серпня 2010 р.
Костел св. Йосипа замикає давню перспективу-дорогу, прокладену вздовж південної осі барокового ансамблю ще за часів Жевуських