Kotor. Sv.Tripun
Вид на старий Котор і бухту. На передньому плані - дві башти собору св. Трифона.
Вид на старий Котор і бухту.

Що: кафедральний собор св. Трифона в Которі (Katedrala Sv.Tripuna), один з двох католицьких катедральних соборів Чорногорії (другий - в Барі). Которська єпархія відноситься до римо-католицької церкви сусідньої Хорватії. До речі, багато з мешканців Котора є саме хорватами за національністю.

Де: в самому центрі старої частини міста Котор. Вежі собору гарно видно з дороги до фортеці св. Івана тат каплиці Богородиці Здоров'я.

Вартість квитка: 1 євро. Фотографувати можна.

Про собор

Собор на листівці 1898р.

Факти з історії: це чудовий зразок романської архітектури, зведений ще в 1166 р. і освячений 19 липня того ж року. Недарма собор став візитівкою Котора. Так, храм пережив не одну реконструкцію, сильно постраждав від землетрусу 1667 р (після цього довелося заново відбудовувати дві дзвіниці костелу)., ще раз був нпівруїною після землетрусу 1979 р., але зберіг свої головні риси. Вежі зведено з каменю хорватського острова Корчул і вони мають чимало барочних рис.

Реставрація катедри закінчилася лише в 2003 р. Зараз храм - частина об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Природний і культурно-історичний регіон Котора"

В ІХ ст. в місто з Константинополя були привезені мощі св. Трифона, які й знаходяться в крипті храму. Святий вважається покровителем Котора.

Біля собору повно екскурсійних груп, а головний портал храму дав прихисток кільком сувенірним яткам з картами, книгами, листівками і іншим туристським скарбом.

Що всередині? Обов'язково відвідайте храм, не пошкодуйте одного євро. Там на арках, що розділяють нави, збереглися фрагменти старих фресок у візантійському стилі (XIV ст.), там в каплиці XIV ст. зберігаються мощі св. Трифона і незрозумілого походження дерев'яне розп'яття, там вражає готичний балдахін-дароносиця над вівтарем. Чотири колони з червоного мармуру з сусіднього містечка Каменарі підтримують восьмикутну триярусну різьблену конструкцію, на вершечку якої сидить ангел. Кожен ярус вівтаря прикрашено сценами з життя святого Трифона. Ще можна оглянути старі ікони з безліччю срібних вотив, золотий вівтар з фігурами Христа, Мадонни, св. Трифона, Іоанна Хрестителя і ще купи святих - шедевр которських ювелірів (XV ст.), саркофаг Андрія Сараценія, архітектора, що створив первісний храм, та його дружини Марії (праворуч від головного входу).

Собор 31 жовтня 2007 р. Срібна рака. Балдахін над вівтарем. Різьблений вівтар.
Собор 31 жовтня 2007 р.