Острови колись - і 1 листопада 2007 р.

Це було, напевно, саме неймовірно-прекрасне з усього побаченного в Чорногорії. Два острови в Боці Которській гарно видно з Пераста, Рісана та інших містечок і сіл. На жаль, через свій вестибулярний апарат я можу хіба що мріяти про подорожі човном, але й помилуватися ними з берега - теж задоволення.

Острів св. Джорджа

Острів св. Джорджа
Острів св. Джорджа

Ostrvo Sv. Dordije, він же острів святого Георга - природній. Він лежить приблизно в пів кілометрі від берега (0,3 морських милі). На острові знаходиться невеликий цвинтар, де поховані моряки. Серед них - і відомий чорногорський капітан Марко Мартинович.

Госпа од Шкрпела

Другий острів носить важке для нашої вимови ім'я (Ostrvo Gospa od Skrpjela. Перекладається назва просто - "Острів Богородиці на скелі". Відстань - 0,4 морські милі до берега і Пераста.

Цей острів - штучний. Колись на цьому місці був невеликий кораловий риф, на якому дивом врятувалися в час шторму кілька моряків з Пераста. Як то часто буває в релігійних легендах, моряки не лише спаслися, а й знайшли на рифі ікону - і постановили звести на честь такої події собор. Майже сто років жителі Боки Которської затаплювали поблизу рифу старі кораблі, а також захоплені в битвах ворожі суда - та будували кам'яну насип. В XIV ст. роботи завершилися. Будівництво власне церкви почалося 22 липня 1452 року. Церква була реконструйована та розширена в 1630 році. Крім тої самої ікони, храм зберігає чудову колекцію виробів мистецтва, археологічних знахідок, маріністичного живопису, дивовижних речей, які моряки привозили з дальніх країв тощо.

22 липня кожного року відбувається фашінада - свято, під час якого жителі Пераста на святково декорованих човнах привозять на острів нові камені. Відбувається це увечері і під музику. Потім чоловіки вкладають привезені камені в "фундамент" острова.

Старі листівки:

1 листопада 2007 р.