Savina - монастир Савіна
Вид з монастирської гори

Що: православний монастир Савіна (Savina monastery). Популярне місце відвідин набожних російських туристів.

Де: в Боці Которській, по дорозі з Херцег-Нові в Котор, трохи вниз від Ядранського путі, метрів за 200 до розвилки з цією магістраллю Адріатичної Чорногорії. Навколо обителі - ліс, який знаходиться під охороною держави. В 2 км від міста Херцег-Нові. Ми йшли туди пішки від старого центру міста, прогулянка була досить недовга.

Звідки назва: обитель отримала ім'я від святого Сави, першого сербського архієпископа і дуже популярного місцевого святого.

Трохи історії: Монастир було зведено в 1030 р.

Що дивитися: Комплекс складається з трьох храмів, корпуса келій та двох цвинтарів з імпозантними гробівцями. З найдавніших часів існування обителі дійшла лише Мала Успенська церква, розписана фресками в XVI столітті.

Центральна вісь монастиря, його домінантта - Велика Успенська церква з високою дзвіницею (1799). Її видно вже здалеку. На жаль, фотографія інтер'єрів в мене не вийшла, хоча вони мені здалися нецікавими. Саме в цьому храмі зберігається "чудотворна" ікона Богоматері. За легендою, коли в кінці XVIII ст. господарі Боки Которської, венеційці, які досить вороже ставилися до православних, відправили кораблі, що мали зруйнувати монастир Савіна та його головну церкву, яка щойно будувалася. Савінський архімандрит Макарій, дізнавшись про це, закликав православних бухти врятувати обиттель. Начебтто молитви місцевій іконі виступили в ролі синоптичного дива - і коли венеційці почали штурм, почалася громовиця і злива. Блискавка влучила в порохівню флагманського судна, спричинила вибух, який погубив всю команду, і рятувала монастир.

Угу, церковні легенди - це ТА ЩЕ штука.

А що ще? На верхньому цвинтарі зведена церква св. Сави (XIIIст.). Начебто її звів сам святий. Скарбниця монастиря зберігає багато церковних реліквій, а місцева бібліотека нараховує понад 5 000 томів, серед них 50 манускриптів, серед яких Євангеліє від 1375 р. та Буквар Негоша.

Служби в монастирі відбуваються о шостій ранку та вечора, святкові літургії - о дев'ятій ранку.

Дуже мені це дерево сподобалося.