Йосипо-Волоцький монастир
Майже зимова панорама монастиря з боку ставу.

Де це: Росія, Московська область, Волоколамський район.

Як добратися: 96 км Новоризького шосе, правий зворот на с. Чісмену, далі 26 км. - на автотранспорті.

Дякую: Петтіфоггеру. Без нього я б це місце не побачила.

Загублені в Тєряєво

Без благословлення не дзвонити

Село називається Тєряєво. Перш ніж знайдеш його на карті, й справді можна загубитися. Та потрапити сюди варто - чесно! Бо тут на березі кількох великих озер стоїть один з найгарніших монастирів, які я бачила в житті - Йосипо-Волоцький.

Монастир було засновано в 1479 р. Йосипом Волоцьким (звідси й назва). Спочатку це й не монастир був - так, капличка. Потім з'явився ще й дерев'яний Успенський храм. Ще за життя засновника обитель перетворилася на фортецю, обросла оборонними стінами.

Мурований Успенський храм замінив дерев'яного попередника в 1486 р. Дзвіниця храму (1488, підірвана в 1941 р.) вважається прообразом храма Івана Великого в Москві.

1504 р. - Богоявленська церква івелика монастирська трапезна.

За часів Івана Грозного монастир був у фаворі, вважався одним з найбагатших в країні. Біля північної стіни монастиря в 1573 р. було поховано сатрапа опричнини Малюту Скуратова.

Цистерни ці - житлові. Мдамс.

Старі стіни було пошкоджено в ході військових дій в1610 р. Нові було зведено в 1677-1688. Вони й збереглися. Вежі - неначе з полотна, прикрашеного вишивкою рішельє. Ажурні і дуже витончені. І ще різноманітні, що теж добре. Стіни - високі. Церква - стримана. Всередину мене в джинсах не пустили - ну, я вже до такого з боку православних звикла, тому навіть не ображалася. :)

Святі ворота з'явилися в 1679 р. Вони - єдині - не сподобалися. Занадто яскраво.
Монастир використовувався не лише як обитель, а й як острог, тюрма. В різний час в його підземеллях страждали в ув'язненні князь Василь Шуйський, опальний ієрарх Максим Грек.

Катерина ІІ, яка не хотіла відставати від європейської моди на секуляризацію, конфіскувала монастирські землі в казну.  Монастир ледь животів - так було до 1920 р., коли обитель закрили.

Відновив чернече життя монастир в 1999 р.

Картинки: