Новий Єрусалим
Оборонні стіни Новоєрусалимського монастиря.

Де це: Росія, Московська область, м. Істра.

Як добратися: 58 км від Москви долаються або автобусом 372 (від станції метро Тушинська), або електричкою з Ризького вокзалу..

Дякую: Петтіфоггеру. Саме він наполягав на тому, щоб я побачила цей монастир.

Ізраїль під Москвою

Дивне лишилося якесь відчуття. Начебто музей - але діючий чоловічий монастир. Начебто тут часом патріарх російський якісь зустрічі проводить - а храм жахливо обшарпаний.

Шкода, що погода перешкодила побачити цікавий дерев'яний млин на березі річки (болото було страшезне). Шкода, що на музеї не було особливо часу (ну... був, але небагато:)).

В XVI ст. на цьому місці було село Сафатово. Коли в ньому з'явилася церква Воскресіння, поселення перейменували в Воскресенське). В 1656 р. ці землі купив патріарх Нікон. І почалося...

Ось така копія храму Єрусалимського

Нікону прийшла в голову досить дивна думка: створити біля Москви Палестину. Марив Єрусалимом, хотів його тут, дарма що й клімат інший, і рельєф не той. Так річка Істра стала Іорданом, а на її березі з'явився чоловічий монастир, храм якого мав бути точною копією храму в Єрусалимі. Навіть пагорби на Істрі перейменували: вони стали називатися Сіон, Елеон і Фавор. Сусіднє село? Капернаум. Гайок неподалік? Гефсиманський сад.

Собор почали будувати у 1658 р. Та в 1666 р. стався розкол церкви, Нікон був позбавлений свого патріаршого статусу, а тому будівельні роботи було припинено на 14 років. Лише в 1679р. за наказом царя Федора Олексійовича монастир продовжили розбудовувати.

Освятили Воскресенський собор в 1685 р. Приїхали заради такої події правительниця Софья, царевичі Петро і Іван.

Картинки

"Чорний" вхід до монастиря. В храмі. Одна з башт монастиря. Бійниця.
Що там написано? :) Бабуся. План території. знову вежа. Ізразци. Вказівник був "Могила Нікона". Замість Нікона була криклива бабка зі шматтям.
Воскресенський храм. В храмі. Цвинтар біля нього.