Москва - Собор Василія Блаженного
Собор в середині ХІХ ст., в липні 2008 року і в 1873 році.

Де це: Москва, Червона площа.

УВАГА! Ніхто нікого за цю церкву не засліплював. Це варто пам'ятати. :о)

Фактаж

Факт № 1: насправді храм називається Покрова на Рву.

Факт № 2: храм - своєрідний пам'ятник на честь перемоги московитів в Казанському поході 1552 р. За вісім перемог цар Іван IV повелів звести вісім соборів, присвячених тим святим, в день яких була отримана перемога. Головна вікторія випала на Покрову (1 жовтня за старим стилем).

Факт № 3: поширена легенда приписує будівництво собору зодчим Бармі і Постнику. Яких пізніше начебто Іван Грозний наказав осліпити, щоб, бува, не збудували таку ж красу якомусь князю-конкуренту. Бздури.

Останнім часом доведено, що собор будували італійські архітектори. Низ споруди повністю копіює планування тогочасних католицьких костелів в Європі та особливо Італії (два перехрещених восьмикутника). Башти ж - варіації на тему центральної мечеті захопленої Казані. Так католицизм і мусульманство створили коктейль-візитівку московської ортодоксії.

Факт № 4. Навіть цеглу на зведення собору італійці привезли з собою. Тому він і зараз немов з голочки...

Факт № 5. Висота собору Василія Блаженного 60 м. Кожен приділ індивідуальний за своїми формами. Пізніше було добудовано північно-східний приділ над могилою московсього юродивого Василія (1588), який різав правду-матку навіть в очі Івану Грозному, нічого не боявся - а що йому, юродивий. Пізніше назва одного приділу перейшла й на всю церкву. 11-тий приділ з'явився в 1672 році над могилою Іоанна Блаженного.

Факт № 6. За Середньовіччя собор не був таким різнокольоровим як зараз - це все наслідки реконструкцій ХІХ ст.

Пам'ятник

Грудень-2007

Монумент громадянину Кузьмі Мініну та князю Дмитру Пожарському, організаторам ополчення 1612 р., створили у 1804-1818 рр. скульптор І.П.Мартос та архітектор В.П.Якимов. Спорудження обійшлося у 150 тис. карбованців, гроші збирали за всенародною підпискою.

Початково пам'ятник стояв поруч з Сенатською баштою, неподалік від входу у Верхні торгові ряди Червоної площі. На сучасне місце монумент "посунули" в 1930-х роках, коли площу розчищали для військових парадів.

Дивимося картинки:

І навіть стерео-види є!
Картинка № 1 - ранній радянський час. Майже демонічно. Друга - злам ХІХ-ХХ ст., "нічний" вид. Ну і ще дві дореволюційні листівки.
Листівки різних часів.
Вид № 2 - з англійської газети середини ХІХ ст. з репортажем про коронацію чергового російського царя. Останній - вид собору в 1903 р.

Сучасні картинки: