Шпильчина
Капличка з 1879 року в Шпильчині - далеко не шедевр. Але око за неї перечепиться. 18 липня 2013 р.

Село начебто засноване на початку ХІХ ст.

На півтисячі жителів тут навряд чи знайдеться хоча б одинокий католик. Тому в освяченої в 1880 р. придорожної каплички в наш час було нуль шансів зберегти свої релігійні переконання - в 1991 р. переконвертували з римо-католички в греко-католичку. По правді, то не далеко переконвертовувати треба було - до 1945 р. капличку і так по черзі використовували римо- та греко-католицька громади. Будували ж її теж разом. З 1946 р. залишилися лише греко-католики - поки в 1960-х споруду не закрили остаточно.

Капличку звели на кордоні двох обійсть - сусідами були брати Сікорські, Ян і Міхал. Вони не лише дали ділянку і гроші, вони ще й самі допомагали будувати.

Нову церкву, більше схожу на павільйон з продажу меблів у середньої руки райцентрі, зводили довго - з 1996 р. Коли її освятили, стара капличка з храму повернулася до статусу власне каплички - стоїть при дорозі, ніхто її не чіпає, але й не доглядає за нею якось особливо.

Нова церква по-підлітковому кострубата
Нова церква в Шпильчині
Мозаїчна зупинка теж була не шедевром, але дуже добротним мистецьким об'єктом. Тепер її смальтова краса нікому не потрібна. Селянам не до естетики: по телевізору суцільні російські мєнти.
Шпильчина. Автобусна зупинка з мозаїкою