Ржічани - Říčany
Град в Ржічанах. Місто з пташиного лету. Фото зі стенду. Центр міста.
Град в Ржічанах.
Місто з пташиного лету.
Центр міста

Костел, замок - і люди.

Карта

Простим, т.з. "нормальним" людям ніколи не зорозуміти, навіщо ми вийшли в цьому містечку на південь від Праги. Їхали собі з Бенешова в електричці - і чого, питається, понесло нас з вагона в незнайоме місто? Лише тому, що з вікон було видно костел у центрі? І все? Дурниці які. Мало в Чехії костелів? "І не полічити!"  (тоном Донни Рози Дальвадорес).

Тим не менш, Ржічани мені дуже сподобалися. Всім: тут є спокійний центр, симпатичні кам'янички, старий крижацький замок - і неймовірні люди.

Тут не переїжджають тебе на переходах - але так само чинять у всій Чехії. Але коли я захотіла фруктів і пожалілася Міку, що магазини вже зачинені (ви знаєте, що в Чехії всі крамнички закриваються ще до шостої вечора?) - мене раптом почув господар лавки, відкрив її, продав нам мандаринки і віиноград і (!!!) подарував книжечку про Ржічани. Я була зачарована:).

Зачарованість посилилась, коли з буклетику стало зрозуміло, що у місті є не лише костел, а й замок.

Град

Архівне зображення замку.

Не було в місті граду - не було б і самого міста: воно з'явилося в ХІІІ ст. як підграддя навколо місцевої твердині. Звів готичний ржічанський град на скелі над ставом шляхтич Ондржей з Вшехром (Vsechrom), придворний короля Пшемислава Отакара ІІ. Портрет шляхтича можна побачити на стенді з інформацією про град. Після його смерті градом протягом довгого часу правили нащадки Онджея. Природно, вони почали називати себе Ржічанськими.

Перша письмова згадка про цю твердиню відноситься до 1289 р. На початку гусистських війн, в 1420 р., Ржічани були захоплені гуситами, та невдовжі відбиті жителями Праги. В ті часи місцевий град вважався одним з найукріпленіших в Чехії - і водночас одним з найменших, такий собі град в мініатюрі.

В 1480-х роках замок перейшов у власність Треку з Ліпи, який господарював тут до 1516 р. Вже під 1544 р. з'являються згадки про місцевий град як пустку, руїну. Довгий час розвалини граду знаходилися на краю Ржічан, лише на межі XVIII-ХІХ століть руїна була оточена міською забудовою, увійшла в склад містечка. Тоді ж залишки замку почали розбирати на будівельні матеріали - тут історія чеських твердинь мало чим відрізняється від історії твердинь українських.

В 1999-2000 р. тут проводилися археологічні роботи. З'ясувалося, що колись замок був п'ятистороннім в плані і мав глибокі пивниці.

Зараз над невисоким урвищем напроти кінно-спортивного майданчика піднімається шматок башти - частини палацу. Помітні місця, де кріпилися дерев'яні стропила. Якщо піднятися до неї, то побачимо не лише кілька застережних табличок на кшталт "Обережно! Можливе падіння каміння!", стенд з історією споруди, а й ще один, непомітний з траси шматок стіни граду, який стоїть просто посередині приватного подвір'я. Коли ми були в Ржічанах (1 вересня 2006 р.), цей другий фрагмент було обтягнено захисною зеленою сіткою.

Картинки:

Неподалік руїн можна навчитися кататися на конику. Непомітний з траси шмат башти. Блека радіє знахідці-граду. Старе зображення замку над ставом.
Неподалік руїн можна навчитися кататися на конику.
Непомітний з траси шмат башти.
Блека радіє знахідці-граду.
Старе зображення замку над ставом.

Ще про місто.

Будиночок в Ржичанах

За статистичними даними, на момент наших відвідин міста в Ржічанах проживало трохи більше 12 000 чоловік.

З 1572 р. Ржічани стали маєтком роду Сміржицьких. Через 7 років Ярослав Сміржицький перебрався до новозбудованого замку в Ухріневсі (Uhříněvsi), а після епохальної битви біля Білої гори Ржічани й взагалі перейшли у власність роду Ліхтенштейн. В 1575 р. було підтверджено міські права, встановлено новий герб та печатку Ржічан. Місто переживало свій розквіт. Потім - довгий період запустіння: не лише град стояв руїною. Відробилося містечко вже в 1869 р., коли через нього пролягла залізнична колія. В місті було викопано і зариблено нові ставки. На початку ХХ ст. в місті будуються віли для мешканців Праги.

З 1896 р. веде свою історію так звана Олівовна - великий ошатний будинок на краю Ржічанського лісу. Олівовна - виховний та оздоровчий дитячий заклад. Після Другої світової війни в комплексі розмістився протитуберкульозний санаторій. Зараз тут дитяча лікарня респіраторних захворювань.

В Ржічанах народилися Рудольф Горовець (Rudolf Horowetz, 1865, мініістр), Густав Трнка (Gustav Trnka, помер в 1888р., історик), Ян Тіхи (Jan Tichý, помер в 1890 р., ентомолог). В місті проживала чимала угорська община.

Другою після решток граду пам'яткою Ржицан є пізньоготичний костел апостолів Петра і Павла на центральній площі містечка. Зведено храм було в XVI ст, а в 1719 р. перебудовано у бароковому стилі.

Міська ратуша (1864 р.) збудована в класицистичному стилі. Її ренесанскний портал підтримують про-єгипетського види атланти. Маріацький стовп, обов'язкова деталь центральної площі чеських міст, походить з 1699 р. Пам'ятник загиблим в Першій світовій війні авторства Б. Бенди.

Петропавлівський костел:

Фрагменти готичного Петропавлівського храму. Костел та його інтер'єр. Фігура біля костелу. Пам'ятник Т. Масарику неподалік ратуші і костелу.
Фрагменти готичного Петропавлівського храму.
Костел