Конопіште - Konopiště
Листівка з моєї колекції. Вид замку Конопіште. Схема парку та замку.
Листівка з моєї колекції.
Вид замку Конопіште.
Схема парку та замку.

Туристська мека поблизу Бенешова.

Сайтів про Конопіште стільки, що страшно робиться. Ось, ось і ось. І ще повно, було б бажання пошукати.

Добиралися просто: до Бенешова електричкою, далі перейшли через колію, передмістям повз завод Данон, з кілометр дорогою вздовж полів-лісів, а далі підуть вказівники, стенди, а з-за повороту вигулькне смішний маленький паровозик з вагончиками. Ще трошки - і ми в розкішному парку, алеями якого прогулюються тибетські монахи. (Далай-лами не було). Ми на місці.

Тут повно туристів, відвідування приміщень замку лише з екскурсоводами (англійська, німецька, чеська, іноді російська мови на вибір). Ми вибрали найдешевший чеський варіант Екскурсійного маршруту № 2 (всього є три різних) - я розуміла все, Мік майже все). До речі, найдешевший - ще не означає дешевий. 120 крон з особи, ось так. Англійською було по 180 крон.

Фотографувати в приміщеннях, якими йде екскурсійний маршрут, заборонено - можете й не сумніватися. Хочете щось на пам'ять - є листівки, книги і буклети.

Екскурсоводом виявилася дуже приємна дівчина, яка справді розповідала цікаві речі - з Карлштейном й порівняти неможливо. Колекція зброї в замку така, що львівський арсенал нервово плаче в кутку. Вже заради цієї колекції в Конопіште варто приїхати. Шкода, що екскурсія обмежена в часі - і викроїти момент, щоб обдивитися всі-всі-всі щити, мечі, дуельні пістолети Наполеона, списи, обладунки та арбалети не вийшло.

Притулок Фердинанда д'Есте

Ерцгерцог Франц-Фердинанд з родиною.

Перше, що треба знати про Конопіште, так це те, що замок був резиденцією ерцгерцога Франца-Фердинанда д'Есте. Пам'ятаєте, Сараєво, 1914 рік? Його вбивство дало поштовх Першій світовій війні.

Друге, що треба знати: град тут існував задовго до нещасного ерцгерцога.

Замок в Конопіште серед глухих лісів, в долині річки Сазава було засновано сімейством Бенешовець близько 1300 р. Твердиню будували за французькими зразками. В плані форпост був прямокутним, мав сім круглих веж, з'єднаних оборонними стінами.

Після 1500 р. житлове крило замку було модифіковане.

На початку XVII ст. замок набув рис ренесансного стилю. В 1720-х роках замок за бажанням тодішніх власників, роду Вртбу (Vrtbů) перетворюється в барочне шато за проектом архітектора Канка. Вежі роблять нижчими.

Нарешті, в 1887 році Конопіште переходять у власність наступника австро-Угорського трону Франца-Фердинанда д'Есте. За його наказом в 1889-1894 рр. проходить масштабна реконструкція маєтку. Замок знову повертається в минуле, до готичних форм. В цьому йому допомогає архітектор Й.Моцкер (J.Mocker).

Так як вся родина Габзбургів чомусь не любила дружину Франца-Фердинанда, ерцгерцог був змушений вибирати: родичі або кохана. обрав кохану, з нею й жив подалі від Відня, в Конопіште.

В часи Другої світової замок зробили своєю штаб-квартирою есесівці. Коли окупанти покинули це місце, воно було страшно здевастовано - навітть туалети, розказувала екскурсовод, вони звідти вивезли.

Зараз тут музей. Навіть кілька: приміщення замку подивитися хочете? Вам у внутрішній двір споруди. Там каса, крамничка, тощо. В підвалах працює галерея зображень святого Юра(Георгія) - колекцію почав збирати ще нещасно убієнний в Сараєво д'Есте. На першому поверсі - невеликий музей, присвячений власне Францу-Фердинанду. А ті приміщення, які не задіяні під музеї, слугують банкетними залами: ми були свідками весільної церемонії у замку.

Парк навколо замку прекрасний. Маса скульптур, квітів, ставок...

Є тут і розарій, в який веде прикрашена скульптурами брама. Попри замко ходять пави.

Геральдична лихоманка на стінах замку:

Старі зображення замку.

Замок і каплиця в середині ХХ ст. Гравюра Й.Куніка, 1830 р. Стара листівка.

Ще замок, замковий парк і замкова білка.

Барельєф на стіні замку. Внутрішнє подвір'я. Галерея з рогами - мисливськими трофеями. Може, не дарма Франца-Фердинанда в Сараєво вбили? Може, це була помста оленів? Макет замку.
Барельєф на стіні замку.
Внутрішнє подвір'я.