Бишіце - Byšice
Ось вам доказ, що далеко не все в порядку з замками не лише в Україні, а й про-замковій Чехії...

Мапу див. тут.

Про те, що в цьому поселенню на північ від Праги є замок, збудований близько 1700 р. на місці фортеці-попередниці, я дізналася з путівника околицями Праги. Ну що ж, електричка, напрямок на Млада Болеслав, півгодинне стояння в Вшетатах (так що тепер в мене є в улюбленій Чехії населений пункт, який люто ненавиджу), ще три кілометри залізницею - і станція Byšice. Довелося ті Бишіце всі пройти, поки замок знайшовся.

...Мік ще кілька разів перепитував, чи я ВПЕВНЕНА в тому, що ось ця розвалюха - ЗАМОК. Та впевнена, впевнена...

На територію входити заборонено під загрозою штрафу в 100 крон. Чехи - народ законослухняний, від чого я просто млію - то ж і сама закон порушувати не стала.

Вже з Бищіц ми пішки пішли в сусідні Лібліце, а звідти стопом добралися в Мельник, в замок чеських королев. День, який починався трохи похмуро, було врятовано. А замок в Бишіцах не рятує ніхто.

Якщо ви ну овсім вже не затятий фанат барочних резиденцій, в Бишіцах вам робити нічого.

Бишіце вперше згадані в документах під 1321 р. як маєток ритірського роду Бишіцьких. В 1577 р. село перейшло до Альбрехта Петіпеського, який і збудував тут фортецю. На жаль, не збереглося жодного її зображення. Коли Бишицями правив син Альбрехта Вацлав, містечко переживало свій розквіт. (1596). Після битви на Білій Горі Вацлава Петіпеського було позбавлено всіх маєтків. Бишіце переходять до роду Лобковіц. Трикутна фортеця руйнується, містечко стоїть спустошене. В 1676р. поселення дісталося Пахтим з райова (вони ж володіли Лібліцьким маєтком), в 1713 р. Бишіце купив Франтішек Йозеф Вальдштейн. З 1719 р. і до ХХ столітя Бишіце перебували у власності роду Чернінових. Що було далі, читаємо тут.

Замок звели на межі XVII i XVIII ст., через сто років його розбудували, інтер'єри і парк навколо резиденції набувають рис рококо. Про те, що колись тут була твердиня, нагадують могутні контрфорси на рогах споруди. В замку була каплиця Панни Марії.

З другої половини ХІХ ст. в замку вже постійно ніхто не мешкав, сюди приїжджали лише влітку. Зараз замок помирає.

В Бишіцах також є старий єврейський цвинтар і бароковий костел.