Хотин поза фортецею
Можна, звичайно, побувати в Хотині і побачити лише знамениту Хотинську фортецю. А можна пройтися й вулицями буковинського райцентру. В такому разі старовинна будівля колишньої митниці - must see прогулянки. (Фото з лютого 2005 р., зроблене з вікна міськради)
Chocim - to nie tylko zamek
Колишній міський театр в стилі нео-бринковяну (1934). Фото - квітень 2008 року. Маркс - чергове свідчення фантастичного буковинського пофігізму.
Колишній міський театр в стилі нео-бринковяну (1934).

Карта

Нижче - невеликий фрагмент моєї статті про Хотин для журналу "Твій Номер", власне, та частина, яка НЕ про фортецю :о). Текст я трошки доповнила.

Місто поза фортецею

Як і належить зірці, Хотинська фортеця ховається від зайвих поглядів: можна проїхати все одноповерхове містечко, навіть не здогадуючись, який скарб приховує воно на березі повноводного Дністра. Хотин не мегаполіс — всього 11 тисяч жителів, що проживають переважно в приватному секторі, оточеному дивовижними конструкціями з жовтих труб. Все просто: коли місто газифікували в 1980-х роках, комунікації проклали не під, а над землею. Тільки так і має бути в містах, де історія буквально в тебе під ногами: без нагляду археологів копати суворо заборонено. Шкода, що старі норми - пустий звук для сьогоднішніх багатіїв, які будують новий готель біля фортеці без огляду на втрачений назавжди під бетоном культурний шар. :(

Покровська церква 1868 р.

Якщо прямувати до фортеці з центру міста, на перетині вулиць Свято-Покровської та Рєпіна побачимо мурований куб під незвичної форми дахом. Стіни старовинної — це відразу зрозуміло — споруди вкриває орнамент з червоної цегли. Це митниця (XVII-XVIII), що пам’ятає турецькі каравани і російських офіцерів-декабристів, шумні ярмарки, куди приїжджали селяни з Буковини й Молдови, і Хотинське повстання 1919 року. Та й що за прикордонне місто без митниці? А Хотин майже завжди стояв на кордоні: слов’янських князівських вотчин (Теребовельського і Галицько-Волинського в ХІ ст.), Молдавського князівства (з середини XIV ст.), Туреччини (з 1712 р.), Російської імперії (з 1812 р.) чи Румунії (у 1918-1940 рр.).

Хотин тому й Хотин, що його всі завжди хотіли. Митниця в такому бажаному місці згадана ще в акті молдавського господаря Олександра Доброго від 8 жовтня 1408 р.

(...)

Не треба лінуватися — якщо обійти фортецю з усіх боків, можна зробити кілька вдалих світлин з небанальними ракурсами. В спеку Дністер видаватиметься порятунком, та майте на увазі: дно біля фортеці кам’янисте і непривітне. Взимку ж річка вкрита чорними точками рибалок: кажуть, тут гарний кльов.

Крім фортеці і вже згаданої митниці, в містечку можна оглянути старий єврейський цвинтар поблизу об’їздної дороги, скромну церкву старовірів-липованів, ошатний Будинок культури школярів. Остання споруда, зведена як міський театр в 1934 р. в стилі нео-бринковяну (румунський варіант Відродження) дивом пережила Другу світову: 20 квітня 1942 року, коли у ній зібралися на святкування німецькі офіцери з всієї околиці, радянські партизани спробували підірвати будівлю. Якщо прогулятися від монументу на честь Хотинського повстання 1919 р. тихою зеленою вулицею Незалежності до колишнього театру, трапиться ще кілька цікавинок: як-от конструктивістська міськрада, адміністративні спорууди ХІХ ст. чи колишній палац Шабельмана (кінець ХІХ ст., зараз райвідділок міліції).

Раніше туристи в Хотин приїжджали помилуватися замком, а на ночівлю зупинялися в Кам’янці-Подільському (до нього 24 км) чи Чернівцях (менше 60 км). За останні два-три роки до існуючих в місті готелів «Олімп» (вул. Олімпійська, 75, тел.: (03731) 21361) та «Дністер» (вул. О.Кобилянської, 1) додався новий — «Хотин» — в центрі, поблизу супермаркету і ресторану «Дністер» (вартість двохмістного номеру 160 грн влітку 2008 р.).

Через дорогу від нового готелю - сіра споруда міської спортшколи, в минулому римо-католицький костел (кінець ХІХ ст.). Не вірите — зайдіть у внутрішній дворик і здивуйтеся вцілілій апсиді храму, або послухайте місцевих жителів, які обов’язково розкажуть, як кілька років тому у вікні школи-костелу начебто з’явився образ Богоматері.

Біля Покровської церкви (1868 р.) в міському парку працює краєзнавчий музей (в колишній споруді притчу, 1868). Невелика єврейська громада Хотина кілька років тому відкрила скромну синагогу. Ось, здається, і всі архітектурні цікавинки міста.

Корисна інформація:

Хотинська фортеця відкрита для відвідувачів щодня крім понеділка з 9.00 до 18.00. Вартість квитка 5 гривень (дитячий 3 гривні, станом на 2008 р.), дозвіл на фотографування — 1 гривня (станом на 2008 р.).

Біля входу є автостоянка, працюють сувенірні крамнички. В приміщенні колишньої військової школи діє кафе в народному стилі, але ціни тут вищі за середньо-хотинські. В 5 км від міста по дорозі на Чернівці — кафе «Чотири корчми». Тут вкриті народними килимами і вишитими подушками дерев’яні лавиці і типово-буковинська кухня: мікс з українських, молдавських та румунських страв. Мамалига з бринзою, бануш та котлетки-мітітеї — гастрономічний the must. До послуг любителів зеленого туризму садиба Анатолія Шуманського (вул. Грушевського, 4).

Хотин - не лише фортеця.
В адмінспоруді ХІХ ст. - міліцейський відділок.