Хотин. Зйомки "Тараса Бульби"
Гарне місце для зйомок!

Мої репортажі з фестивалю "Хотинська твердь-2009".

Битва Націй 2011

Битва націй 2010

Див. також мою статтю в журналі "Карпати".

18 травня 2007 року. Після довгої перерви (з лютого 2007 року!) зйомки російського блокбастера "Тарас Бульба" режисера В.Бортка знову повернулися в Хотин. Правда, чи фільм називатиметься за повістю Миколи Гоголя, чи просто "Запорізька Січ", дізнаємося лише весною 2008 р., коли картина вийде в прокат. А поки - підготовка до зйомок. Вози вже розставлені, гримери працюють, хоча більшість каскадерів зяйнята тренуваннями ще в своєму звичному одязі. Дивимося:

Будні каскадерів, гримерів і міліціонерів.

Більшість часу міліціянти, які були задіяні на зйомках, скучали. Собаки їхні, як бачимо, теж. Іноді правоохоронці просиналися і починали ганяти численних несподіваних глядачів. В гримерів навіть були справжні кінематографічні стільці - з написом "ГРИМЕР" на спинці. А це словацькі каскадери. Тренуються.
Міліція з собакою
Гримування
А це словацькі каскадери.
Поки я кущами пробиралася до цього кадру - за моєю спиною знімали Богдана Ступку і Михайла Боярського. Кілька позапланових глядачів знімкуванню не азважали. Ступку і Боярського позначила стрілочками. А каскадери все тренуються і тренуються... А це сам Михайло Боярський в образі Мусія Шила.
Місце зйомки
Ступка і Боярський
Каскадери
А це сам Михайло Боярський в образі Мусія Шила.
Так виглядає знімальний майданчик з валів. Богдан Ступка в козацькому таборі. В таких от фургонах були вбиральні, пральня і ще якісь потрібні приміщення. Боярський за роботою.
знімальний майданчик
Богдан Ступка в козацькому таборі.
Фургони
Боярський за роботою.

19 травня 2007 року. Все ті ж зйомки.

Для цих жителів с. Пашківці Хотинського району зйомки - непогана можливість заробити. Хоча 12-годинний робочий день за 40 гривень - те ще щастя. Харчі - за свої. Прав - ніяких. Вони зачудовано торкаються латів польських крилатих гусарів (переважно ними були словацькі каскадери). Обладунки виглядають справжніми, хоча зроблені з пластику. Гусари теж палять. А дарма! Серед масовки трапляються ну дуже колоритні персонажі.
Для жителів Пашківців зйомки - можливість заробити.
Обладунки виглядають справжніми, хоча зроблені з пластику.
Гусари теж палять.
Серед масовки трапляються ну дуже колоритні персонажі.
Ось так виглядає битва. Чубляться досить в'яло і з посмішками на обличчях. На високих шестах - поливальні установки, вони створюють в цей спекотний вечір дощ. Під час виконання цього трюку кінь не постраждав. Під час виконання деяких інших коні все-таки гинули. На жаль.
Ось так виглядає битва.
На високих шестах - поливальні установки
Під час виконання цього трюку кінь не постраждав.

Багато Боярського.

Відомий артист був без шляпи, але з майже постійною цигаркою. Зараз нещасному "ляху" (соррі, так в сценарії) дістанеться... Боярський на коні. Цигарка і зброя.
Відомий артист без шляпи, але з цигаркою.
Боярський на коні.
Цигарка і зброя.
Постатновник батальних сцен в "Гладіаторі", "Хороброму серці" і "Останньому самураї" Нік Пауел (за ним його білява перекладачка) та керівник словацьких каскадерів готують артистів до бою. Боярський все тренується...