Дорофіївка
Далеко не шедевр. Але на Тернопільщині більше дерев'яних костелів немає. 22 листопада 2009 р.
Дерев'яний костел, Дорофіївка

Карта

Тут до Волочиська ближче, ніж до Підволочиська (до того кілометрів 5, траса цілком придатна). А Хмельниччина - тільки греблю через Збруч перейди - і ти там. Чимало дорофіївських школярів на уроки бівгає саме до Волочиська. Зараз Дорофіївка село, а в 1571 р. документи вперше фіксують назву поселення - тоді це було містечко Дорофієвець, власність князів Острозьких. (З 1613 р. Дорофіївка перейшла до князів Вишневецьких).  У 1572 р. власнику поселення Є. Гойському було надано привілей на проведення у Дорофіївці ярмарків та щотижневих торгів. І годі про історію. При в'їзді в село спочатку з'явиться досить симпатична кам'яна Параскевська церква (1938) - все б добре, якби не новісінька бляха на даху. Але нам головною вулицею далі. До рідкісної, але неймовірно непоказної пам'ятки.

Дерев'яний костел або каплиця - раритет. Трошки цього добра є на Львівщині, трошки на Буковині. Інші регіони на такого роду пам'ятки небагаті. От на всю Тернопільщину - один-єдиний екземпляр. Проте досить немолодий: костельчик св. Станіслава Костки, а в минулому - каплиця, було зведено з дерева в 1889 (за іншими, неперевіреними данними - у 1877 р.). На межі ХІХ-ХХ ст. в Дорофіївці нараховувалося до півтисячі католиків, в 1933 р. їх кількість зросла до 700 чоловік, зараз в селі всього проживає десь 480 чоловік.

Але парафія не бідна: як розказала староста костелу (так, жінка), днями костельчик почнуть перекривати, замінюючи шифер на металочерепицю. Новий паркан з вбудованою в нього дзвіницею вже поставили, вікна у храмі поміняли.

Ймовірно, в радянські часи тут був склад. Віруючим святиню повернули у 1991 р. Священник приїздить сюди з Підволочиська. Розписи, як запевнила нас староста, в храмі повністю нові.

Параскевська церква, 1938.
Параскевська церква, 1938. Дорофіївка
Міні-дзвіничка з дерева.
Дорофіївка, церква
Паркан новий і недешевий.
Католицька каплиця з дерева. Дорофіївка
Фото інтер'єру з книги Ігоря Седельника "ЛЬВІВСЬКА АРХІДІЄЦЕЗІЯ ЛАТИНСЬКОГО ОБРЯДУ. Ілюстрована розповідь. Том 1. ПАРАФІЇ, КОСТЕЛИ ТА КАПЛИЦІ"
Фото інтер'єру з книги Ігоря Седельника