Старий Скалат
Костел св. Якуба Стрепи в Старому Скалаті, листопад-2009.
Фрагмент експозиції з меморіального музею Леся Курбаса
Старий Скалат. Фрагмент експозиції з меморіального музею Леся Курбаса

Широта - 49.464, довгота - 25.982.

У центрі Скалата звертаємо за вказівником на Підволочиськ – і невдовзі потрапляємо в Старий Скалат (1 т.ж.). Тут неподалік яскраво-жовтого костелу св. Якуба Стрепи відбігає вгору і ліворуч страшненька сільська дорога. Нам туди. Минаємо скромну муровану церкву св. Косми і Дем’яна (біля храму насипано дві символічні могили – воякам УПА і УСС) і заходимо на обійстя меморіального музею-садиби геніального режисера і реформатора українського театру Леся Курбаса (25.02.1887 - 1937).

Скромна одноповерховий парафіяльний будинок прикрашений меморіальними дошками на честь Леся Курбаса та його батька Степана Курбаса. Працівники музею впевнені, що хаті вже 300 років і що вона навіть має підземні ходи – так загальнолюдський міф про замкові підземелля трансформується в залежності від середовища:о).

Радимо не пошкодувати 5 гривень на відвідини музею: його працівники з гордістю вважають своє дітище головною культурною установою всього Підволочиського району – і багато в чому вони праві. Музей виявиться досить сучасним (експозиція зроблена за модою середини 1980-х рр. Зараз така тенденція дещо застаріла, але в глибинці все ще виглядає модерново). А якщо вам доведеться відвідати його в холодну пору року, то ще й несподіванно теплим (приємно: більшість-бо сільських музеїв потерпає взимку без опалення).

В Старому Скалаті, в родині священника Пилипа Івановича Курбаса, зростав онук Лесь (Олександр). Пилип довго не міг примиритися з фактом, що його син Степан став актором, і сподівався, що онук обере собі іншу кар’єру: адже з дитинства жив мандрівним життям серед акторів (мати Леся, Ванда Янович, теж була акторкою театру «Руська бесіда»). Хоч Лесь народився в Самборі, рідною домівкою була оселя діда у Старому Скалаті. Тут він жив у 1893-1908 рр. Та у 1912-1914 рр. У хлопця були чималі лінгвістичні здібності, він міг стати адвокатом чи вчителем, але обрав своєю долею театр.

Біля місцевої церкви поховані дід, бабуся, батько та молодший брат Леся Курбаса.

Музей було відкрито до сторіччя з дня народження Л.Курбаса 19 лютого 1987 р. Автором експерементальної, незвичної експозиції став І.Герета. Зараз в п’яти залах музею зібрані унікальні документи, періодика, театральні афіші і світлини початку ХХ століття, предмети тієї епохи, книги з бібліотеки Курбасів. Окремі розділи присвячені Гуцульському театру, заснованому Гнатом Хоткевичем, в якому в 1912 р. Лесь Курбас працював режисером та адміністратором; київському та харківському періодам творчості Л.Курбаса, про вершину діяльності режисера – театр «Березіль»; про засудження та арешт Л.Курбаса в Москві в 1933 р. Окремий куток експозиції присвячено соратнику режисера, народному артисту СРСР В.С.Васильку. Четвертий зал музею одночасно слугує і концертним залом на 80 чоловік.

Адреса:

Обласний комунальний меморіальний музей-садиба Леся Курбаса,