Високе
Колишні Товстобаби стали Високим. І там є дерев'яна церква.

Колишні Товстобаби стали Високим. І там є дерев'яна церква. 21 листопада 2009 р.

Широта 49.14, довгота 25.00. Координати 49°08′34″ пн. ш. 25°00′38″ сх. д

Замітки в провінційній пресі час від часу радують звітами з РАГСів про зміну імен і прізвищ. Лох стає Любімовою, Фрісман - Квіточкою, а Дурко - Вітовичем. З селами в радянський час була схожа ситуація. Так фактурні, оригінальні і єдині в своєму роді Товстобаби в 1965 році стали Високим. Високих в країні - 24 штуки. Чи допомогло це схуднути місцевим жінкам, невідомо, а от колорит трошки втратився. А жінки з надвагою мають в селі, відомому з 1785 року, таки бути: чимале як на Монастирищину село, 1 286 жителів.

В селі при дорозі знаходиться дерев'яна Василівська церква з 1925 року. Поруч - каркасна дзвіниця. Храм, як це зараз водиться, постраждав від "модернізації".

Роман Афтаназі у 7 томі своєї праці "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej" згадує, що з XVIII ст. Товстобаби належали родині Богдановичів З 1784 р. ця вірменська сім'я могла похвалитися шляхетським званням. Ян і Домінік Богдановичі у 1866 р. спорудили у селі римо-католицький костел. В ІІ половині ХІХ століття в маленьких Товстобабах було аж три панських двори, один належав Наполеону Вольдемару (майбутнім батькам синів на замітку!) Голашевському (1841-1920). Син Наполеона Станіслав Голашевський (1873-1924) був останнім власником двох третин села - плюс він відкупив близько 1910 р. фільварок, що належав родині Фоєрштайнів. Станом на 1914 р. загальна площа маєтку становила 1134 га. Таким чином, всі Товстобаби опинилися в руках цього пана. Та на початку 1920-х бездітний Станіслав Голашевський продав частину села з найбільш цікавим з місцевих дворів колоністам з західної Малопольщі, а дві інші частини записав дітям своєї сестри Ганни Розвадовської: Гелені Руліковській (народилася близько 1917 р.) та Казимірі Заблоцькій (народилася в 1920 р.). Вони й володіли Товстобабами до вересня 1939 р.

Невеликий двір, що опинився в руках колоністів, походив ще з часів Богдановичів - і був зруйнований у часи Перщої світової. Ландшафтний парк навколо споруди мав площу в 2 га. Тут ріс товстезний 150-річний каштан, під яким влітку влаштовували обіди. Вже не влаштовують.

Високе. Двір в Товстобабах, фото до 1910 р.

Двір в Товстобабах, фото до 1910 р.