Устя Зелене

9 травня 2004. Зрада мильниці, перемога поганих світлин. Соромно трошки.

Фактично, з 1910р. сільський центр не дуже й змінився.

По дорозі на Маріямпіль

Uscia Zielone. Kosciol

Костел в Усті

Про цікавий костел в цьому придністровському селі я дізналася завдяки книжці Валентина "Капітана" Стецюка "Культурні грона Дністра" у 2001 році - і з того часу хотіла побачити храм своїми очима, але весь час дорога пролягала хай і близько Устя, та не через нього (хоча, скажімо, якщо їдете в Коропець, можна витратити годинку і завернути в Устя Зелене). Нарешті, День Перемоги у 2004 році привів мене страшненькою трасою в Зелене Устя.
Дорога
Монастириська-Франківськ до повороту в Криниці з її чепурним бароковим храмом - чудо: м'які передкарпатські пагорби, вкриті лісами, наповнені грибами (шукала сама!). За храмом звертаємо праворуч і жахливою трасою рушаємо назустріч новим враженням.
Є! Ось і омріяний костел. Хвіртка брами гостинно відчинена. Щокасті янголи на фасаді дивують різнокольоровістю, двері міцно ховають від зайд тонкощі католицького інтер'єру, лелеку на вершечку фронтона не видно. Видно, проте, герб Потоцьких, теж барвистий і такий... дещо веселенький. Тиша. Хвилі квітучо-каштанових ароматів. Дзвіниця поруч з костелом виглядає більш обшарпаною. Забираюсь всередину. Розсипи гуамо серед багатолітніх нашарувань пилюки. Все.
Величезний греко-католицький храм напроти костелу теж зачинено. Всі - за святковими столами? Ах, як я любила в дитинстві ці травнені повернення додому, до столу з першими, ще тепличними огірками ат помідорами, кружальцями сервелату та канонічними запашними шпротами в центрі... Поки не відвідаю Устя в більш буденний день, так і буде село в моїй голові асоціюватися з весною, безлюддям свята і дурнуватою вірою в те, що все ще попереду, адже - травень, сонце, тепло, сади вбрані в найгарніші шати... Чорт. Хочу туди знову.

Історичних відомостей про Устя в мене обмаль. Перелік відомих фактів:
1. У 1548 році Устя Зелене отримало свій герб, який можна побачити ліворуч від тексту. Ким є біскуп на геральдичному щиті, мені невідомо.
2. Відомий дослідник храмів Поділля Микола Жарких припускає, що костел Пресвятої Трійці в Усті Зеленому - першокласний витвір барочної архітектури. Процитуємо Валентина "Капітана" Стецюка:
"Надмогильна плита в костелі з датою - 1614 рік - свідчить, що він побудований на початку сімнадцятого або в кінці шістнадцятого століття. Пізніше костел був перебудований в стилі пізнього бароко - всередині костелу збереглася соковита барокова різьба, а також рештки фарбування. На рогах фасаду стоять п’ять скульптурних фігур, які довершують імпозантний вигляд костелу".
3. Костел умовно діючий: свого пароха село не має, але на великі свята приїжджають дієцезіальні священники.
4. Церква біля костелу - типовий зразок храмової архітектури кінця ХІХ століття. Більш цікава її дзвіниця. Ще одна цитата Валентина "Капітана" Стецюка:
"... дзвіниця поруч походить щонайменше з сімнадцятого, а може навіть і з шістнадцятого (століття). Вона складена з каменя, а не з цегли, як робили пізніше, і стіни її мають нахил досередини, що є явною ознакою давнини".
5. У 1992 році у селі з ініціативи краєзнавця та етнографа О.Черемшинського було відкрито художньо-меморіальний музей Ю.Панькевича.
6. Устя, як і все Придністров'я, здавно славилось своїми ярмарками. Чергувались базарні дні в околиці ось як: у понеділок ярмаркував Нижнів, у вівторок -
Коропець і Монастирськ, у середу - Тлумач, у четвер - Зелене Устя. Тлумач славився худобою, Устя Зелене - городиною, Монастирськ - крамом. Селяни завжди були практичними і знали, що, де, коли і за яку ціну можна купити. Зараз, щоправда, тут навряд чи бучно ярмаркують.

Ось і все, що знала про Устя Зелене. Дізнаюсь щось ще - розкажу.