Урвенна
Урвенна (Urwenna). Загальний вигляд палацу. Літографія за малюнком Х.Пейєра. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т. 5.
Урвенна (Urwenna). Загальний вигляд палацу. літографія за малюнком Х.Пейєра. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т. 5.

Цікаве про село

Село (близько 470 жителів) у Здолбунівському районі Рівненщини. Перша згадка - від 30 вересня 1497 р. як "Урвіаня". Назва - від болотища Урва на східній околиці села.

Колись Урвенна входила до обширних володінь князів Острозьких. На початку ХІХ ст. маєтком володів маршалок місцевої шляхти Віталіс Порчинський, людина не сама заможна, але непоганий господарник. Саме він збудував у своїй резиденції симпатичний палацик (закінчення будівництва близько 1828р.) і розбив навколо нього гарний парк.

В 1879 р., коли тодішні власники села Омельчинські емігрували до Парижу, маєток в Урвенній було розпарцельовано серед чеських колоністів - дві їхні родини розділили між собою палац. Палац існував, ймовірно, аж до Другої світової війни.

Єдиний короткий опис споруди залишив у своїх спогадах у 1827 р. Шимон Конопацький. За його словами, палацик в Урвенній "гримів на всю околицю - як через милу оку архітектуру, так і через внутрішнє оздоблення, що разом з англійським парком, що оточував палац, складало прегарну єдність, гарно утримувалося". Згадав Конопацький і маленьке село біля маєтку - з витягнутими в рядочок маленькими хатками з мурованими коминами і акуратними городами, які рясніли квітами.

В ІІ половині XIХ ст. класицистичну садибу в Урвенній малювали Наполеон Орда і Хенрик Пейєр.

Палац зберігся (правда, вживу я його не бачила) - він знаходиться в північно-східному кінці села, біля шосе на Рівне, на території зруйнованого підприємства (за іншими даними, це колишній будинок інвалідів). В центрі села є також сильно поруйнований заїзд з середини ХІХ ст. В східній частині села в 1994 р. побудували православну церкву Казанської ікони Богоматері.

Проект бічного флігелю, південний фасад. XVIII ст. Зі статті В.Бржезінської-Мар'яновської
Проект бічного флігелю палацу в Урвенній, південний фасад. XVIII ст. Зі статті Віолетти Бржезінської-Мар'яновської "Класицистична архітектура палацова на Волині біля 1780-1831 рр."
Палац з боку під'їзду. Мал. Н.Орди
Урвенна. Палац з боку під'їзду. Мал. Н.Орди. Urwenna