Боремель
Боремель. Руїни палацу. Малюнок Наполеона Орди. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т. 5.
Боремель. Руїни палацу. Малюнок Наполеона Орди

Цікаво про село

Перші відомі власники поселення - Курчевичі гербу Курч, котрі навіть мали титул князів Боремельських. В XVII ст. маєтність перейшла до родичів Курчевичів, Олександра і Катерини з Хриніцьких. Коли обидва роди згасли, Боремель перейшов до князів Порицьких, а потім до Конецпольських, ще пізніше - до Чацьких. Чудовий пізньобароковий палац в Боремелю звів Францішек Чацький (1727 - 1787), кавалер обох польських орденів і чоловік княгині кунегунди з Сангушків. Сталося це перед 1781 р., бо 1 грудня того року Чацький приймав у своїй новій резиденції короля Станіслава Августа Понятовського, котрий повертався з Кам'янця. Після поразки повстання під проводом Костюшка вдова Чацького отримала наказ продати всі свої волинські маєтності, котрі на той час нараховували 4000 "душ". Та в 1796 р. цей наказ було скасовано, так Боремель ще кілька десятків років залишався в руках Чацьких.

Спокійно тягнувся час для Боремеля за сина Францішка, Домініка Чацького (народився у 1774 р.). Наступним власником був Міхал Чацький (1797 - 1860), полковник польського війська і маршалек шляхти (прєдводітєль дворянства російською). В 1831 р. він вирішив організувати на Волині повстання, а коли це йому не вдалося, зібрав загін з мешканців своїх сіл і взяв участь у битві під Боремелем. За це отримав Золотий Хрест Virtuti Militari. Коли пізніше йому вдалося з Дверницьким дістатися Варшави, отримав звання полковника. Після поразки повстання російський уряд конфіскував у Чацького Боремель - а вартість маєтку на той час оцінювалася у 4 млн. злотих. Чацький перебрався в маленький маєток на Галичині, де і помер, не залишивши спадкоємців. За місцевою легендою, діти Чацького помирали - як кара за те, що пан знищив у Боремелі церкву.

Чи існував до Чацьких у Боремелю який-небудь замок чи палац - невідомо. Але у ІІ пол. XVIII ст. місцевий палац вважався однією з найгарніших волинських резиденцій. Автором проекту палацу був королівський архітектор Кусто (Coustou). Оформленням стінних декорацій займався відомий майстер, монах-тринітарій Ян Прехтель. Після закінчення будівництва, в 1790-х рр. ще одна зірка того часу Діонісій Міклер розбив навколо споруди ландшафтний парк. Місце ж само просилося: палац стояв на високому березі річки Стир. Під час боремельської битви палац постраждав. Після конфіскації споруди у Чацького палац вже не відбудовували - так руїною він і стояв до кінця ХІХ ст.

Зараз в Боремелі проживає трохи менше тисячі жителів. В селі є фіґура Христа (1786), яку поставив хтось з Чацьких, дерев'яна Георгіївська церква (1775).