Старокостянтинів
Стан в'їздної башти 11 червня 2009 р.

Стан в'їздної башти (з боку міста і з замкового двору) 11 червня 2009 р. Ну що ж, зробили фортецю КРАСІВОЮ...

Останніми роками я в Старконі часто буваю - так вже пролягає мій московський маршрут. Місто цікаве, чимале, чому ж не бувати. Чемпіон з кількості води, здається: ніде її стільки в середмісті немає, як в Старокостянтинові.

Тільки от останні відвідини міста (11 червня 2009 р.) вийшли трохи неприємними. Замок князів Острозьких спотворено. Як до такого допустили місцеві діячі від культури - треба розбиратися.

Перші - руїни оборонної вежі XVi-XVII ст. Першенство вибороли розташуванням - поруч з міським автовокзалом. Ну і плюс - це перша пам'ятка міста, яку побачила колись в 2002 р. :)

Споруда до цього часу поділена між відділом міліції (з цього боку в ній зроблено тир) та православним чоловічим Здвиженським монастирем (з того боку там все просто позамуровували, порозвішували дурнуваті агітки і все). Монахи всередину пускають неохоче, ведуть себе агресивно.

Baszta obronna z 16 st. w Starokostyantynowie

Раніше башта входила в склад оборонної системи міста. У XVIII ст. архітектор Е.Жибер перебудував її під дзвіницю костелу. В 1852р. в нижньому ярусі була влаштована тепла церква.

Baszta obronna
Ruiny klasztoru w Starokostyantynowie

Верхній ярус башти відрізняється вишуканою аркатурою. На рівні четвертого ярусу - великі вікна для дзвонів, які підкреслено виступаючими карнізами. Поруч з башнею - руїни костелу (1612) домініканського кляштору.

Замок князів Острозьких

В'їздна башта замку.
Палац та церква.
Замкова башта.

В'їздна башта замку. Палац та церква. Замкова башта.

Замок князів Острозьких. Ось головна "родзинка" міста. Розташований зовсім поруч з вищеописаною баштою, йти від першої до другого хвилин 8 повз товариство мисливців і ще якісь заклади (краще спитайте дорогу в місцевих).

Так як міський пляж розташовано відразу біля замкових стін, можна хвалитися купанням біля замку. Я купалася. Сподобалося. Особливо прибита до верби табличка-стріла "Місце купання дітей".

Листівка початку ХХ ст.

Засновано твердиню в 1561 році князем Костянтином Острозьким для захисту краю від татарських набігів. Будівництво мурованої твердині йшло десять років, до 1571 року. Місце вибрали вдале: на мисі біля злиття річок Ікопоть та Случ. Стіни оточили ровом, що наповнювався водою. З боку міста до замку вів зведений міст. Комплекс складався з власне оборонних стін та башт, храму з дзвіницею, магнатського палацу, в'їздної брами на північ від палацу. Всі споруди дожили до ХХІ століття.

Спочатку (1561-1571) була зведена оборонна башта з прибудованим палацом неправильної форми - донжоном на заході і хатньою церквою на сході, яка поєднувалась з резиденцією переходом на рівні хорів. В 1636 році була здіснена перебудова фортечних споруд, і палац з церквою набули вигляду, схожого на сучасний. Церква має риси оборонної споруди: товсті стіни та вузькі вікна, а з північного боку - монументальну прибудову, схожу на башту.

Замок витримав найбільшу навалу ворога (1618), коли довколишні села були вщент зруйновані. В складі замкового комплексу: палац з оборонною баштою і церквою (відреставрована), дзвіниця та в*їздні ворота. Під палацом льохи з колодязями-камерами, що ведуть до ріки. Тут містились склади для зберігання вогнепальної зброї. Замок - типова резиденція феодала доби Середньовіччя.

Про місто.

Церква

Церква.

Старокостянтинів - місто районного підпорядкування. Засноване воно у 1561 р. Тоді ж розпочалося, а через десять років завершилося будівництво кам'яної фортеці, що відокремлювалася від міста оборонним валом, глибоким ровом, наповненим водою, за яким йшли високі стіни з численними бійницями. В північній частині фортеці були побудовані двоповерховий князівський палац, церква і дзвіниця. Ці будівлі, а також перший поверх в'їзної башти і частина кам'яної стіни збереглися до наших днів і є пам'яткою архітектури XVI ст.
Старокостянтинівські оборонні укріплення неодноразово витримували напади і штурми кримських татар і турків. 18 липня 1648 р. під Старокостянтиновом селянсько-козацькі загони, очолювані Максимом Кривоносом, розбили шляхетські загони Ієремії Вишневецького та Домініка Заславського. У вересні цього ж року тут було розгромлено шляхетське військо, яке відступало з Пиляви. Після визволення міста у фортеці відбулася рада селянсько-козацького війська Богдана Хмельницького, яка прийняла рішення продовжувати боротьбу за повне визволення українського народу від польських поневолювачів.
У фортеці часто збиралися учасники підпільної декабристської групи, яку очолював поручик Пензенського полку П. Ф. Громницький (1803—1851). Декабристи Пензенського полку були прихильниками знищення самодержавства, брали участь у підготовці збройного повстання проти царизму.
Місто над Случчю - батьківщина українського радянського історика О. І. Барановича (1892—1961) (автор праць з історії феодального періоду на Україні); радянськогг театрознавця, журналіста і письменника В. А. Чаговець (1877—1952), співака, педагога, народного артиста СРСР, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка М. К. Кондратюк.
Нині Старокостянтинів може похвалитися ще й неймовірними скульптурами у воді вздовж бетонної набережної.
Все це я взяла з одного з путівників Хмельниччиною.

Ще фото: