Тустань (Урич)
Скелі Уричу (Тустань). Гравюра з книги Леонадра Ходзко ( Leonard Borejko Chodźko) "Історія Польщі" (том 3, видана в Парижі у 1839 р.) - книги, котру багато поколінь польських емігрантів використовували в якості підручника з історії Польщі.
Наскельна фортеця княжих часів Тустань була саме тут, поблизу сучасного села Урич

Координати49°10′55″ пн. ш.23°24′20″ сх. д.

Тустань Героїчна

Найпростіший спосіб потрапити в Урич громадським транспортом: на ваш вибір добирання до Стрия, а там від залізничного вокзалу о 13-30 щодня в Урич йде бусик. Від чопської траси до каменів близько 22 км.

Від Нового Кропивнику на танку або пішки через ліс - 5 км. Жигуль наш в 2000 році ту дорогу подолати не зміг.

Найвідоміша з трьох

Видно залишки мурувань на Камені

Колись село того й було Підгородцями, що розташовувалось під карпатським містом-городом - під Тустанню. А зараз вже Тустань - Державний історико-культурний заповідник, який розташований у Підгородцівському лісництві. Час все міняє, Підгородці зараз ближче до трас, тому й...

Східні Бескиди замками не багаті: не той край. Та принаймні одна славна фортеця тут до цього часу є, нехай і у вигляді симулякру, примари, тіні фортеці. Дуже вже незвичне місце і місто тут було - настільки незвичне, що навіть пил віків колишню велич притрусити не зміг.

А з пилом і з віками тут все в порядку: 25 міліонів років тому (скільки це в століттях, ну-мо вирахуйте!) на дні океану Тетіс з нагромаджень намулу (а намул теж віками громадився, будьте певні) народилися Карпати - і разом з ними народилася гряда з пісковику. Пісковик - він м'який, безхарактерний, вітри і дощі роблять з цим тюхтяєм що хочуть - якщо в них є бажання і час. А час в них є. Гряда змінювала свій вигляд, набувала дивовижних, могутніх і одночасно чудернацьких форм - і зараз ніжиться в ореолі туристської слави. Бо і Розгірче, і Камені Довбуша в Бубнищу - це все вона ж. І в кожному з трьох туристичних місць Ямненські камені трішки інші.

Урич - це ж не лише Тустань, Тустань - це не лише Камінь. За кілометр від колишнього наскельного міста є Гострий Камінь (звідти найкращі види власне на Камінь), а ще маємо Малу Скелю і Жолоб. він же Орел. Гроти і западини вирахувати не візьмуся. І ніхто, напевно, не візьметься. Як і легенди  - такі незвичні місця просто кресалом випалювали іскорки переказів про скелі "Три пальці", "Орел", "Чотири велетні" та "Чотири списи".

Висота Урицьких скель - 83 метри. а навколо них гумус - ну вже не океан, звичайно, але щось острівне у скелях все-таки залишилося.

Кілька істориків давно носяться з версією (вже навіть не гіпотезою. вже майже доведеною історією) про язичнецьку обсерваторію тут, в Уричі, десь в І тисячолітті до н.е. Саме з часів фракійського гальштату походять численні і до цього часу незрозумілі петрогліфи (переважно солярні символи, звичайно ж) - їх є 270. Кружечки такі, а ще такі, і тут, і там - цікаво, але скептику важко відкинути хітиновий панцир недовіри. (Бо написи "Луганск-2008" на Гострому Камені вже виглядають теж як щось викопне і археологічне).

Потім, після того як фракійці змішалися зі слов'янами, майже на тисячоліття про Тустань не було нічого чути. Аж надійшов час білих хорватів. Десь 400 років (з ІХ ст. до ХІІІ ст.) вони мали тут добре укріплене місто-фортецю. Дерев'яно-кам'яне: з карпатської деревини були стіни і хороми, а камінь слугував природнім фундаментом місту. Тустань в ті роки мало чим поступалася за славою Львову чи Перемишлю. А так як укріплення були на самих західних рубежах Галицького князівства, в Тустані була й митниця на шляху до Верецького перевалу - інакше звідки тут взялися б арабські монети-дирхеми?

в 1971-78 рр. археологи виявили на Камені 4 тисячі пазів і врубів. В 1972 р. Роман Багрій знайшов на дитинці бронзові булаву і хрест. В цистерні (цистерни для води все ще існують, екскурсоводи вам обов'язково їх покажуть) знайдено горщик. Були ще наконечники для стріл, сокири, персні. Хоча головні докази могутності фортеці і шукати особливо не треба: все ще помітно рештки мурованих стін, видовбана в скелі криниця, склепіння. Це допомогло вченим досить точно реконструювати вигляд княжого міста. Хто зна, може, колись в Україні знайдуться гроші на відтворення комплексу?

Реконструкція наскельного міста-фортеці Тустань

Хочете ще Тустані в кіно? Дивіться старий радянський фільм "Захар Беркут".

Початок ХІХст. З альбому А.Ланге "Zbiór naypięknieyszych i nayinteresownieyszych okolic w Galicyi"
Тустань (Урич), початок ХІХ ст. З альбому А.Ланге "Zbiór naypięknieyszych i nayinteresownieyszych okolic w Galicyi: Sammlung der schönsten und interesāntesten Gegenden von Galizien".

Як і більшість інших міст князівської Русі, витримати іспит 1241 роком з усіма його татаро-монголами Тустань не зміг (чи не змогла? Який рід?). Від міста залишилася згадка-топонім - Тустановичі, частина сучасного нафтового Борислава - це від Тустані. Жителі перебралися туди, в скелях залишилася тільки фортеця (її згадують Ян Длугош і Янка з Чарнкова). В 1340 р. фортецю захопив король Казимир Великий - і наказав відбудувати. Грамота Папи римського Боніфація ІХ (15 травня 1390) згадує прикордонну королівську (вже королівську!) Тустань як пункт експорту дрогобицької солі. В 1539 р. польський монарх подарував Тустань М.Бліцинському - з наказом відновити і укріпити фортецю. Де б там - той у 1541 р. відпродав її, дуже занедбану, ще комусь.

Нарешті, остання письмова згадка про Тустань датується 1565 р. і є в люстрації Дрогобицької соляної жупи. Сіль нарешті перестала бути білим золотом, Європа знайшла власні поклади, експортувати з Дрогобиччини вже немає сенсу. Посунулись і кордони: Тустань вже не була крайньою межею.

Років 200 Тустань не турбував ніхто - а в епоху романтизму, з кінця XVIII ст., почалася туристична кар'єра колись неприступної твердині. Тоді-то найбільш талановиті і балакучі з місцевих селян і попридумували для замилованих гостей (ще без фотоапаратів і камер) десятки легенд і переказів. В Тустані бували Леся Українка. Іван Франко, Корнило Устиянович, Антін Петрушевич, Іван Вагилевич та безліч інших відомих і не дуже людей.

З ХХ ст. Тустань набуває й патріотичного значення: тут проводяться здвиги (збіговиська-мітинги) українскьої молоді (в 1912, 1914 рр.), тут чествують роковини з дня народження Кобзаря, в 11918 р. на честь проголошення ЗУНР на Камені вигравірували лілію з тризубом всередині (польська пропаганда після падіння ЗУНР спрацювала чітко - і на місці тризубу з'явився орел).  Зараз немає ні того, ні того - лише ніша нагадує про ідеологічне протистояння петрогліфів.

В 1940-1950-х роках поблизу скель були криївки куреня УПА "Бойки", тут вели бої хлопці з куреню "Підкарпатського". Бій повстанців з енкаведистами було відтворено членами товариства "Пам'ять" під час фестивалю "Героїчна Тустань" (26-27 червня 2011 р.).

Щовересня тут проходить військово-історичний фестиваль, присвячений добі Середньовіччя і славний нічними штурмами Каменю - але поки що мені там побувати не вдалося.

Фотографії Ігоря Хоми:

Архівний Урич