Гряда
Палацова каплиця в Гряді. Зараз знаходиться поблизу заправки птахофабрики. Фото від 26.04.10
Палацова каплиця в Гряді. Зараз знаходиться поблизу заправки птахофабрики.
Палац в Гряді на замкових підвалинах. Квітень 2010 р.
палац в Гряді. Квітень 2010 р.

Cпеціально для давнього друга сайту Ігоря Хоми. Бо обіцяла. :)

Гряда - назва на Львівщині не поодинока, село-тезка є у сусідньому Кам'янко-Бузькому районі. Але ми зараз про Жовківщину. Так вже сталося, що Гряда для мене є хорошим, яскравим місцем. По-перше, звідти родом мій класний приятель. По-друге, я там поки що найдовше в своєму житті сиділа за кермом (а це було давньою дитячою мрією:о). Коротше, раджу: тим більш, і подивитися тут є на що.

Село Гряда лежить неподалік Львова, при дорозі на Жовкву. Назву свою цілком виправдовує: вздовж поселення справді тягнеться гряда приємно-хвилястих пагорбів Розточчя.

Відоме це чимале поселення (на Буковині є райцентри вдвічі менші) з 1500 року. Довгий час ці землі були королівщиною (себто належали не якомусь там шляхтичу, а державі). В 1781 р. Гряду з околицями в австрійського уряду купила княгиня Людвіка Любомирська (померла в 1786 р.), дружина брацлавського і подільського воєводи Станіыслава Любомирського (1704-1793). В руках цього могутнього роду Гряда була недовго: вже на початку ХІХ ст. Любомирські продали маєток. За наступні 100 років, до вересня 1939 р., село кілька разів змінювало власників. Так, в середині ХІХ ст. тут заправляв всім Йозеф Шнайдер (Josef Schneidr), а в 1890 р. Гряду купив Олександр Созанський (Aleksandr Sozanski). Його син, Станіслав, продав маєток на початку ХХ ст. графу Мечиславу Пінінському. Це ще не все: в 1914 р. граф перепродує Гряду фонду графа Скарбека. Фонду Гряда належала до Другої світової війни, кілька років була навіть садибою, чи то пак штаб-квартирою куратора фонду, графа Станіслава Скарбека, а з 1938 року тут мешкав доктор Каетан Чарковський-Голейовський (Kaetan Czarkowski-Golejowski).

А що дивитися?

Скоріше за все, ще за часів, коли Гряда була королівщиною, хтось з місцевих старост звів в поселенні кам'яний двір, який при нагоді перетворювався на міні-фортецю, що боронила підступи до Львова. Двір цей зберігся до Другої світової, правда, фрагментарно: своєю, гм, нижньою половиною. Тобто глибокі пивниці і льохи та перший поверх зі склепінчастими стелями походять щонайменш з XVII ст. Другий поверх, який не відрізнявся особливими архітектурними рисами, було надбудовано в ХІХ ст. На жаль, невідомо, хто з власників Гряди виконав перебудову.

Єдиним архітектурним елементом, що дещо пожвавлював загальний вигляд споруди, був розташований скраєчку ризаліт з трикутним щитом, на якому знаходилися три декоративні вази. Був ще важкий і глибокий портик з чотирьох масивних колон, які опиралися на балкон другого поверху і утворювали критий під'їзд для екіпажей. Від крайніх колон починалася невисока огорожа з кам'яних стовбчиків.

Головною рисою фасаду палацика з боку саду був напівкруглий ризаліт з чотириколонним портиком і балконом. Ризаліт було прибудовано досить пізно.

Всередині знаходився просторий хол з двопролітною дубовою сходовою клітиною. З холу можна було відразу зайти до наступного залу, єдиного на першому поверсі, який не мав склепінчастої стелі. Скоріше всього, цей зал було знищено під час прибудови садового ризаліту. У великому салоні другого поверху дах прикрашала ліпнина з гіпсу.

Гряда. 1930. Ризаліт з боку саду.

Паркет палацу походив з кінця ХІХ - початку ХХ ст. Обігрівали приміщення калориферами.

Хоча останній власник, Каетан Чарковський-Голейовський, мешкав в Гряді неповні два роки, він встиг привезти в свій маєток багато цінних предметів мистецтва. В холі, стіни якого були завішані мисливськими трофеями, стояла скринька з карпатського кедру, дар митрополита Української Греко-Католицької церкви андрея Шептицького. Центральне місце в їдальні займав величезний дубовий стіл з інтарсіями, на спіральних "гданських" ніжках, що походив ще з XVII ст. Його граф купив у 1939 р. в Східній Прусії. навколо стола згуртувалися дубові крісла, нові, але виконані за антикварним зразком, який пан каетан пригледів для себе в львівському музеї Владислава Лозинського. Також в їдальні знаходилися дві гданські скрині XVIII ст.

Ще в одній залі першого поверху, в якій зберігся оригінальний кам'яний камін, стояли білі меблі в стилі Людовіка XV, теж привезені з Прусії. В спеціальній ніші над сходами зберігалася дерев'яна скульптурка св. Яна (XVII ст.). Верхній зал слугував також салоном.

Зі сторони саду до холу прилягала бальна зала, яка все ще не була належно облаштована в 1939 р. Там лише знаходилося фортепіано Steinway, на якому був розпис видатного композитора Ігнація Падеревського. Саме на ньому музикант репетирував під час концертів, які він давав у Львові до 1914 р.

В сусідніх двох салонах знаходилися теж стильні меблі: ампірний секретер-бюро, сервант у формі ліри і такої ж форми маленький столик, етажерка в стилі Директорії, ампірна колиска, в якій виростали п'ять поколінь предків тодішнього власника Гряди, дві шафи, велике віденське бюро в стилі Марії-Терезії, два дуже цінних комоди, які були придбані зі збірок Дідушицького, та ампірне ліжко на двох ногах. На його внутрішній стороні була срібна табличка, де записувались дати смерті попередників власника, серед них Клеменса Рудницького в 1840 р., Теодора Рудницького в 1885 р. і Софії Рудницької в 1903 р. Бр-р-р, яка пакость...

Серед привезеної в Гряду збірки живопису було два полотна Юліуша Коссака і два старих пейзажи голанської школи, куплених у Дідушицьких. Була аткоє велика кілдькість родинних портретів, мармуровий бюст Феліції з Голейовських Чарковської, ампірні годинники та канделябри, колекція з 20 годинників XVIII і ХІХ ст., кишенькових та сонячних, великий дорожній каретний годинник, статуї Будди з Сіаму (одна висотою понад метр), бронзова голова Будди, яку граф Каетан знайшов на руїнах одного з сіамських храмів, портрет китайського мандарина на шовку, два повних туалетних набори, колекція родинних мініатюр, багато столового кришталю тощо.

Найціннішим в бібліотеці було перше видання Адама Міцкевича з його особистою присвятою в томі з "Паном Тадеушем", а також альбом фотографій і дагеротипів видатних поляків епохи Наполеона ІІІ. Зараз в старому палацику - банальна комуналка.

Крім палацику, в Гряді є досить потужні сліди валів в невеликому саду навколо палацу, на яких росли дерева. Ну і _дерев'яна_ церква св. Параскеви (1876) на цвинтарі, зведена майстром Лаврентієм Дроздом (зараз оббита чимось поганим).

За книгою: Roman Aftanazy. Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej. - Tom 7, s.302-307.

Гряда, за якою назвали Гряду :о)
Палац в Гряді в 1939 р.