Дубляни
Дубляни, 26 квітня 2010 р.
В колишньому костелі в Дублянах зараз церква УАПЦ. Священник розказує історію храму.
В колишньому костелі в Дублянах зараз церква УАПЦ.

Книга Маріяна Раціборського O zadaniach współczesnych ogrodów botanicznych i ogrodzie dublańskim

Вся справа в географії: коли до Львова менше 10 кілометрів - це погано. Не для місцевих жителів - для них це добре. Для всіх інших. Бо для туристів, які їдуть київською трасою до міста Лева, робити зупинку за кілька км до столиці Галичини важкувато: ціль вже близько, останній ривок і все таке. Так само і для львів'ян-краєзнавців: вже як досліджувати рідну область, то починати десь з Турківщини чи Сколівщини, а тут, під боком - ну де екстрім і відчуття подорожі?

Але якщо вас таки занесе в Дубляни, місто (біля 8,5 т.ж.) на північний схід від Львова, то розкажу, що тут є подивитися.

Але почнемо з історії. Перша письмова згадка про поселення датується 1468 р. (за іншими даними, 1440 р.). Навколо росли дубові ліси, їх про назву міста і запитуйте.

Меморіальна дошка на честь Степана Бандери в Дублянах

Біля Дублян різноманітні грунти: он, навіть старі листівки випускали - зі стадами на торфянниках. Саме це природнє різноманіття посприяло тому, що в 1851 р. тут була задумана, а у 1856 р. вже й створена вища сільськогосподарська школа, заснована Галицьким господарським товариством. Навчання в ній спочатку тривало три роки. В 1901 р. школа доросла до академії. І в цій академії навчався Степан Бандера. Тому перед її головним корпусом зараз стоїть його статуя, а за спиною бронзового Степана - ще один Степан, дивиться з меморіальної дошки на стіні.

Коли школа лише створювалася, Дубляни були село селом - жителів десь з 800 чоловік, однокласна школа, от і все. Коли школа почала діяти, ситуація теж не дуже змінилася: це ж не Оксфорд, рівень викладачів і студентів тут був досить низьким, та й коштів весь час не вистачало. Потрібні були ферми, лабораторії, дослідницька станція, реманент тощо. Студенти за старою солдатською практикою квартирували по сільських хатах - але за гроші. Селяни були не проти - кошти в господарці знадобляться завжди, хату от можна нову збудувати. Багато хто так і робив.

До 1877 р. навчальний заклад утримувало Галицьке сільськогосподарське товариство - не без допомоги держбюджету і регіонального фонду. Товариство також утримувало школу господарських наглядачів (пам'ятаєте з класичної літератури, в кожного пана обов'язково був економ - не самому ж пану над посівами роздумувати? Так от цих економів теж готували в Дублянах). З 1 січня 1878 р. обидві школи стали державними і перейшли в управління регіонального уряду, матеріальне становище закладів покращилося.

Академія ж значно підняла Дубляни у статусі - пощастило. Довший час це був єдиний вищий навчальний заклад такого типу на території польських Кресів. Саме до часів академії належить розбудовування закладу - всі ці монументальні масивні споруди з башточками, гербовими картушами і фантазійними кутими ліхтарями постали в перші роки ХХ ст.

В 1919 р. академія стала аграрно-лісовим факультетом Львівської Політехніки. Коли в радянський час, в 1945 р. звідси відселили в Польщу етнічних поляків, вони з колишньої німецької колонії Драхенбрунн під Вроцлавом зробили село Дубляни (правда, вже в 1947 р. назву села змінили на Війнів, а в 1951 р. Війнів взагалі увійшов до складу Вроцлава).

Дубляни все росли в статусі - в 1967 р. піднялися з села до СМТ, а в 1978 році стали повноцінним містом.

Картуш. Дубляни

Якщо не враховувати статую і новенький баштовий годинник, виготовленний львів'янином Олексієм Бурнаєвим, академія в Дублянах страшно нагадує себе ж, але сторічної давнини. Це ж кльово. Правда, в сусідньому корпусі, котрий колись був гуртожитком для студентів, зараз селищна рада, але загалом дежа вю з листівками початку ХХ ст. майже тотальне. Тільки тепер колишня Академія. є Державним аграрним університетом, який складається з п'яти факультетів і налічує близько 3 000 студентів. Виш має науково-дослідне господарство та дендропарк площею 2,5 га.

Крім старих корпусів кадемії і її чимось схожого на замок гуртожитку, в місті збереглося ще кілька архітектурних як не смаколиків, то міні-цікавинок. Скажімо, кілька одноповерхових будиночків з гарними дерев'яними ґанками в закопанському стилі. Вони виникли на зламі ХІХ-ХХ століть і колись служили пансіонами для місцевих студентів та викладачів.

По-справжньому цікавих храмів у місті немає. Колишній костел з рисами неоготики та неовізантійського стилю (за одними даними, 1890 рік, але священик казав, що 1885 р.) зараз відданий громаді УАПЦ, це церква Успіння Богородиці. Костел діяв до 1940 р., а потім його закрили. Священник розказав, що в радянський час споруда була розділена на два поверхи, там був спортзал і чи то бібліотека, чи ще якісь приміщення, які використовував аграрний дублянський виш. Під час ремонту на стінах споруди були частково віднайдені старі фрески. Автокефалам споруду віддали в 1990 р.

В Дублянах є ще одна церква Успіння Богородиці, але цього разу це досить типового вигляду греко-католицька святиня з великим куполом, зведена в нео-візантійському стилі в 1912 р.

З того, що в містечку не збереглося, варто назвати цвинтарну каплицю Яна Алембека (Jan Alembek), який помер у 1636 р. Алембек (або Алнпек), який походив зі сполонізованої німецької родини і був професійним аптекарем та купцем, протягом довгих років був райцем та бургомістром Львова. по-сучасному якщо - мером. Мером був хорошим, вправним, за його правління місто приросло багатьма навколишніми селами. Саме перу Алембека належить перший в історії опис Львова латинкою.

Парадний фасад
Парадний фасад Державного аграрного університету в Дублянах
Вівці і торф
Вівці і торф
За століття майже ніц не змінилося
Dublany – miasto położone 8 km na północny wschód od Lwowa,
Академія в Дублянах
Закопанський стиль
Будинок в закопанському стилі в Дублянах
Нова церква (УГКЦ) в Дублянах
Порівняємо?
Dubliany is a town in Lviv Oblast of Ukraine. Population is 8,469. It was famous as the seat of the Agricultural Academy
Doubliany est une ville de l'oblast de Lviv, en Ukraine. Elle se trouve à 7 km du centre de Lviv. Sa population s'élevait à 8 469 habitants
Не дуже таємничі підземелля
Не дуже таємничі підземелля гуртожитка в Дублянах