Феодосія

Генуезьська фортеця в Феодосії

Місто, варте тисячоліть історії і цілого дня екскурсії. :о). Дивитися є на що - вірменські храми, фортечні мури, мечеть, фонтани, оборонні башти, вілли і дачі ХІХ ст., музеї І. Айвазовського і О. Гріна. Плюс - море. А це ве-е-е-еликий плюс!

А в історію світу Феодосія теж потрапила. Навіть вляпалася. Епідемія чуми, яка скосила подекуди до 70% жителів європейських країн в 1348 році, під час Столітньої війни Англії та Франції, "вийшла в світ" саме з-під стін Кафи-Феодосії. Зразу скажемо: місцеві жителі не винні. Епідемію принесли в місто татари, які взяли фортецю в облогу в 1347 р. Фортеця ніяк не піддавалася, в татарському таборі почалася епідемія - і командувач східняків пішов на хитрість. Тіла померлих від чуми просто скидувалися за стіни фортеці. Перестрахувалися навіть: в кишені загиблих складали золоті монети. Жителі Кафи, переважно купці, люди торгові, повз легку наживу пройти не могли: ось же вони, золоті монети! Як не підняти? Як не обшукати покійного вже ворога? Так епідемія увійшла в Кафу. Хто міг, тікав за море, в рідну Геную, розносячи бацилли за собою світом. Раби, якими славилася Кафа, поступали в Константинополь теж хворими...

Європі знадобилося понад століття, щоб оговтатися після пандемії, яка почалася під стінами нашої Феодосії... А один з кварталів міста під горою Мітрідат до цього часу називається Чумкою. А коли там в лютому 2007 р. було знайдено якісь старі кістки, феодосійці негайно здійняли галас: ну а раптом чума? Знову?!?! Чуми не було. Є лише цікаве місто, якому вже понад 2 500 років.

За цей час Феодосія обросла легендами. Кажуть про печери під Мітридатом - і це правда (там було щось військове, тільки це тунелі, а не печери). Кажуть про захований у місті жезл Гермеса Трисмегіста. Є ще легенда про золотого коня під старим містом. Та багато їх, ленегд Феодосії :)

Табличка з "Пам'яток України"

м. Ф е о д о с і я