Дачі та інші цікавинки
Дача "Мілос" на проспекті Айвазовського (колишньому Леніна).
Дача "Мілос"

Прогулянка проспектом Айвазовського - обов'язковий ритуал феодосійських курортників і краєзнавців. Тут в рядок, з півдня на північ, аж до колись найпівнічнішої дачі Стамболі, вишикувалися старі представницькі вілли-дачі. За розмірами вони скоріше підпадають під категорію "палаци" і їх сумарна територія, напевно, перевищує територію Монако чи Ватикану. Дивитися - не дивлячись на пошматовану часом штукатурку - є на що.

За дачі без грядок!

Одна з дач на проспекті Айвазовського

Всі ці свідоцтва чужого багатства і вміння жити були зведені на початку ХХ ст. багатими феодосійцями. Це зараз здається бзіком будувати дачку в місці свого постійного проживання. Сто років тому слово це асоціювалося з дещо іншими речами.

Не дивлячись на домашнє таке, вікендове слово "дача", ніяких провінційних шести соток з картоплею-капустою на феодосійському проспекті немає. Колись відпочивати, виявляється, вміли без сапки і грядок городини.

Ось, приміром, номер 23. Це дача Хаджі (1909). Зараз тут один з корпусів санаторію "Восход" (так як однослівного аналога в укр.мові немає, залишаю назву як є). Дача Стамболі колись теж належала цьому санаторію.

Наступний же будинок за адресою пр. Айвазовського, 25 - ще одна дача, "Модерн". Її збудували в 1911 р. за проектом архітектора Піскунова. Колись цей палацик належав тютюновому магнату Ісааку Стамболі, а зараз (ви вже здогадалися?) тут все той самий санаторій "Восход".

"Вікторія"-"Втіха"

Наступний цікавий артефакт епохи арт-нуво шукаємо на проспекті Айвазовського, 31. Це дача "Вікторія". (Інші джерела називають її дачею "Отрада" - українською це буде "Втіха"). Колись вона належала місцевому багатію Абраму Криму. Звели цю споруду в іспано-мавританському стилі в 1914 р. за проектом самого відомого з кримських архітекторів тієї епохи, зодчого імператорського двору Миколи Краснова (він залишив чимало цікавих споруд в пам'ять по собі, не лише Лівадійський палац). Дача складається з головного та гостьового корпусів, які з'єднані між собою галереєю. Фасад будівлі прикрашає багатий різьблений декор з медальонами.

В роки Другої світової війни споруда сильно постраждала. Відновлючали "Втіху" за проектом архітекторів Ю.Ф. та А.З. Коломійченко.

Тут теж один з корпусів санаторію "Восход". Аж хочеться мати туди путівку - щоб побачити, чи збереглося хоч щось з інтер'єрів дач?

Дача "Мілос". Балкон

Через дорогу від "Втіхи" (чи "Вікторії"?) - дача "Мілос" (пр. Айвазовського, 33), розтиражована листівками та календариками. Її збудували в 1911 р. за проектом московського архітектора Піскунова для підприємця-караїма І.С.Крима. Взірцем слугувала елінська архітектура: балкон тримають головами сім каріатид, в висунутій в бік моря альтанці ховається (від дощів?) безрука копія Венери Мілоської.

До речі, море колись підступалося майже під самі дачі, плескалося попри колію залізничної гілки. Зараз воно відсунулося вглиб.

Чи варто й казати, що тут ТЕЖ санаторій - але, здається, вже не "Восход", а "Хвиля"? :о)

Наступна (номер 35) дача називається ну дуже простенько - "Вілла". Збудована в 1912-1914 рр. Колись вона належала Аарону Криму. Ще далі (Айвазовського, 37) - дача "Флора" (1914), що колись належала Т. Абрамову. Тут живуть відпочиваючі санаторію "Хвиля".

Нарешті, вже біля дачі Стамболі - особняк "Аіда" (Айвазовського, 39). Колись належала банкіру Н.Б.Ратгаузу. Збудована в 1914 р.

Ще ілюстрації:

Фрагмент оздоблення дачі "Втіха". Одна з дач на проспекті Айвазовського. Венера Мілоська як елемент дачі "Мілос". Гармата на проспекті
Фрагмент оздоблення дачі "Втіха".