Сімеїз
"Кам'яний ящик". Таврський гробівець як він є. 18.06.05.

"Тілі-бом, тілі-бом, є на Кішці таврів дом"

"Хочете побачити кримські ісари?* То їдьте до Сімеїза! Там збереглися руїни середньовічної фортеці, а ще поселення таврів. Все це нависає над містом на горі Кішка, відразу обабіч дороги, ви побачите!", - зазивали в дорогу раптово зустрінуті алуштинські археологи.
НЕ ВІРТЕ КРИМСЬКИМ АРХЕОЛОГАМ, які обіцяють середньовічні фортеці - крім випадку, коли вас посилають у Феодосію чи Гурзуф. З фортецями в Криму важко. На жаль.

Отель "Гільдиз"

Ні, вони не обманюють. Було поблизу Сімеїза і таврське поселення, і генуезький замочок був. А лишилося і від того, і від іншого катастрофічно мало. І ще невідомо, від кого більше. Хоча, можливо, для археологів тут рай.
І місце для раю - шикарне. Як Гурзуф хвалиться своєю Ведмідь-горою, так і Сімеїз не відстає в царині кам'яних тварин. Гору Кішка не побачить хіба що сліпий.
От і древні люди примітили саме цю скелю біля моря - хоча поруч є чимало інших: Діва, Панеа, Монах, Крило Лебедя. Кішкина "спинка" подарувала археологам чимало знахідок: таври залишили тут сліди своїх будинків та кам'яні гробівці (щось схоже на кромлехи. А може, це і є кромлех?). Некрополь чималий - більш як 70 поховань вдалось знайти археологам.
А стежинка до тих кам'яних ящиків не проста. Придивіться. Ви ступаєте по мурованій кладці. Так-так, під ногами - залишки середньовічного замку. Небагато лишилося. Серед розвалів каміння піди вгадай, де кладка, а де просто собі каміння (яке наносили таври, еге ж). Тим більш, думати-гадати не дуже хочеться, коли навкруги - одна з найчарівніших панорам Підвенного Криму: за спиною все ще видно суворий сірий замок Ай-Петрі, могутньою кінською головою підноситься Ай-Баш, далі на Кішці - Пулковська обсерваторія, попереду - синє-синє море, будиночки Сімеїза, Місхор трохи далі, а з іншого боку - басейни та яскраві гірки великого аквапарку. Погляд раз по раз вертається до об'їздної дороги над Сімеїзом: вона прокладена між скелями, від кам'яної коробки якогось давно покійного тавра видно, як в провалля, що утворилося від динаміту в свій час, пірнає вантажівка за вантажівкою... До речі, Сімеїз з грецької - знак.
Інформації теж не густо. Повз йшла група втомлених спекою і незручним камінням під ногами екскурсантів, але гід у своїй розповіді більше напирав на якусь грандіозну пожежу 1996р. Чому дерево біля кладки-стіни геть вкрито мотузочками та стрічками, як біля "чудодійних" джерел в Бакоті, суворий пан з військовою дикцією не повідомив. Думаю, якась тур-фірма придумала собі легенду і таким чином підвищує рейтинг даного туру.
Не лише Кішкина спинка була заселена вдавнину. Трохи нижче, на скелі Панеа, в VIII-IXст. виник монастир та поселення Ай-Панда. У XVст. тут за володарювання "Капітанства Готії будується приморська фортеця, а сема місто значно укріплюється. Від того всього теж якісь об'єкти залишились. Археологічні.

Вид Сімеїза в 1920-х.

До речі, в ХІХст. цими краями володіли Потоцькі, хоча пізніше землі перейшли до міліонерів Мальцових. З цим випадком теж пов'язана легенда. Розповідають, що в 1828р. І.Мальцов разом з О.Грибоєдовим подорожував Кримом. Поблизу Кішки в молодого заводчика (в Мальцових були в Дятькові кришталеві заводи) загубив з пальця обручку. Дуже то переживав - і вирішив купити в цьому місці 30 десятин берега - щоб обручка все-таки залишалася його.
За Мальцових в Сімеїзі розбивають фруктові сади, насаджують виноград, землю продають під 40 приватних дач та санаторіїв. Найбільшим був, певно, "Кришталевий палац" біля моря. В 1900р. брати Мальцеви вирішили продати частину сімеїзького маєтку. А щоб продати подорожче, взялися за благоустрій Сімеїза. Запрошується відомий архітектор Я.Семенов, який і складає план нового поселення - Новий Сімеїз. Тоді ж заводчики облаштовують і обсерваторію. Тут в 1925р. було встановлено найбільший в світі телескоп-рефлектор з діаметром дзеркала в один метр. Астроном Г.Шайн визначив тут проміневі швидкості зірок. Досліджували тут ще й ізотопи вуглецю в зірках.
В 1909р. за ініціативи Л.Далецької в бувшому будинку Потоцьких відкрили бібліотеку. В 1911р. М.Краснов зводить тут псевдо-готичну вілу "Ксенія" (зараз - санаторій "Червоний маяк").
1921-ий рік змінив гостей міста докорінно: тут розташовують робітничо-селянські санаторії. У палаці Мальцових розмістився дитячий заклад "Піонер". Замість шикарних дам та багатих чоловіків в будинки заселяються хворі на туберкульоз. Звична історія.
Раніше гості були інші. В Сімеїзі побували О.Пушкін, Л.Толстой, М.Коцюбинський, Остап Вишня, В.Маяковський, К.Паустовський, І.Сельвінський. Модне місце.
Легенди мали бути - це непоганий туристичний магніт. І були. Скажімо, про пустельника, який оселився в заліснених місцевих горах і про минуле життя якого перемовлялися люди: за молодості був дядько жорстоким воїном, який став карою божою для багатьох дівчат. А зараз совість взялася за своє: і жахливі минулі діяння не давали пустельнику спати спокійно.
Та роки йшли, пустельник все жив, люди забули його минуле, почали вважати його мудрим старцем, поважати... Пастухи навіть якийсь німб навколо його голови бачили. І все це при тому, що до печери своєї не давав нікому наблизитися, не любив людей. Диявол та злий дух якось згадали про старого воїна - колега, як-не-як. Вирішили провчити старого. Диявол поскрібся в його печеру голодною кішкою - і старий пустив тварину до себе. Та котяче муркання вночі дратувало пустельника - і викинув він кішку з печери.
Прийшла черга злого духа накапостити вредному дідугану. Обернувся дух юною красунею, яку замість риби витягнув самотник з моря. Почав до тями дівчину приводити - а вона раптом сіла і поцілувала діда в губи. Кров закипіла в старому, згадав минуле - і тут вже край таким містифікаціям вирішила покласти природа - і перетворила всю трійцю на скелі - Монах, Кішка та Діва.

Трохи надумана легенда, як на мене. Прочитала її ось тут.

* Ісарами називаються кримські оборонні споруди.