Гурзуф
Гурзуф і Адалари. 1899 р.
Фонтан "Ніч". Барокова розкіш.
Гурзуф - Фонтан "Ніч".
"Рахіль". Тест на головне в житті.

Місто статуй.

"Гурзуф - нудне містечко", - сказав мені Бен перед поїздкою в Артек в червні 2005 року. Я повірила - я була тут тільки раз, в далекому 1987 році, лише кілька годин, і місто, що заховалося за широкою та високою (півтора кілометри!) спиною Роман-Коша пам'ятала не дуже.

Даремно повірила! Гурзуф був ПЕРШИМ містом Криму, яке я побачила дорослими очима. Саме тому враження від нього - сильні і сконцентровані. Пам'ять (і власна, і фотоапарату) ще не заповнена і не затерта враженнями. Тому ПЕРША гурзуфська вуличка, по-східному вузька, звивиста, з нависаючими над дорогою балконами двоповерхових хатинок, з південними квітами - дійсно ПЕРША і тому вже найцікаквіша, найколоритніша. Хоча попереду буде ще багато - таких самих. Але вже не перших. :)

Хоча побачити я мріяла не вулички, а "Ніч".

Курорт. Фонтани.

Загальний вигляд Гурзуфу
Гурзуф, Крим. Gurzuf (Hurzuf) – osiedle typu miejskiego, należące do Autonomicznej Republiki Krymu

Певно, краще було б дати іншу назву підрозділу: "Санаторій Міноборони", адже розкішний парк з численними скульптурними жителями та колоритними корпусами зараз знаходиться у володінні військових. Так просто туди не знаю навіть, чи пускають - Лазер прорвався, запросто сказавши на прохідній, що пропуск залишився в джипі. В нього джип, йому повірили. Не старайтеся повторити цей фокус, приїхавши під санаторій на самокаті.

Припустімо, ви все ж прорвалися через солдатика-охоронця. Цербер і сам не знає, що за скарби охороняє: місцевий парк, можливо, і не такий старий, як сусідній Нікітський ботсад (1808), який зафундував відомий всім одеситам герцог Рішельє, але теж старовинний. За наказом володаря цих земель графа М.Воронцова відомий в Європі парковий... гм... дизайнер Карл Кебах у 1823-1824рр. створює над морем унікальну оазу краси.

Та по-справжньому розквіт Гурзуф пізніше, коли у 1881р. перейшов у власність до міліонера П.Губоніна. Міліонер вирішив перетворити Гурзуф на суперовий курорт. Він будує тут 7 готелів, більшість з яких збереглися дотепер. (Скажімо, за спиною в розкішної Нюкти - Готель №1). Все витримано в східному стилі: розкішне оздоблення віконниць та дахів, різні решітки на верандах... Стилізація під Бахчисарай? Хай так, але ж як гарно вийшло! Не кожному по кишені? Ха. А зараз що, кожному? :)

Крім готелів зводиться ще й великий ресторан "Фонтан". Назва не випадкова. Парк славиться своїми водограями. І найкращий з них - "Ніч. Об'єкт моїх бажань. Барочна розкіш. Нахальний еротизм і самовпевненість краси.

Звідки в цьому розпареному сонцем східному курортному Вавілоні таке необароко? Невже міг якийсь Губонін наказати створити ТАКЕ? Звичайно ж, ні. Фонтан австрійський. Автор цієї шикарної красуні в оточенні гадів морських та купідонів - німецький скульптор Бергер, в якого міліонер і купив фонтан на віденському ярмарку в 1898р.

Нюкта, богиня темряви, добряче змінилася за сто років: на моїх антикварних поштівках вона постає мулаткою , зараз дивує сніжно-білим відтінком кам'яної шкіри. Раковини біля її ніг давно не чули плескоту води: фонтан не включають. Бананова зграйка зібралася подивитися на Нюктове ню біля підніжжя тераси з фонтаном, яку охороняють два майже кишенькових мармурових лева.

Тест "Хто ти?"

Розфарбована стара листівка
Hourzouf ou Gourzouf (Гурзуф, Gurzuf) est une commune urbaine et une station balnéaire de la République autonome de Crimée

Давно колись читала, що всі ми ділимося на дві великі групи: ті, хто віддає перевагу прямій лінії, і ті, хто обожнює спіраль. Чергування "пряма-ламана" простежується в культурі на всіх рівнях, а найлегше - в архітектурі. Еллінська чіткість - пихатість Риму. Суворість романського стилю - надмір готики з її розами та волютами. Ренесанс салютує Греції - бароко всаджує на трон спіраль. Ну, далі можете самі гратися в пари.

Непоганий тест на перевірку - Гурзуф. Бо крім багатої на деталі "Ночі" в парку на відвідувачів чекає ще один старий фонтан - "Рахіль". Класицизм як він є. Колона з масками левів (колись з їх пащек лилася вода, зараз лише глечик дівчини струменить на сонці), а на її вершечку - задрапірована фігурка східної дівчини, що несе воду.

Чому Рахіль? А не знаю. Можливо, біблійна героїня, можливо, й ні.

Ну от і розбирайтеся, що вам більше подобається? Якщо вагаєтесь, є ще один фонтан. Німфа. Без постаменту. Гола-голісінька приймає душ в занітку платанів. Лазер підловив мене біля цієї кралечки своїм Олімпусом.

Інші жителі парку

Платан Пушкіна
Платан Пушкіна в парку Гурзуфа

Крім фонтанів, в парку ще квартирують: А.Пушкін (був тут у 1820 році, жив в домі Рум'янцева, звабив двох дочок, а коли намагався це ж саме проробити з третьою, піднявся дикий скандал. Можливо, тому що поет тут таки був, його в парку є аж дві штуки, плюс меморіальна дошка з віршами), В.Лєнін (ну абсолютно неканонічний. Забагато порожнього місця поруч на лавиці. Лазер заставив мене залізти на коліна дідусю і позувати для світлин), Аполон з тваринками, юна пара в купальниках, напівоголена жінка на якомусь летючому серпі, дівчина (одягнена!!! Раритет!!!) з дельфіном... Це те, що я бачила.

А не бачила, судячи з путівників, ще багато кого: бюсти Адама Мiцкевича, Лесi Українки, Федора Шаляпшна, Антона Чехова, Максима Горького, Володимира Маяковського... Такими темпами в Гурзуфі скоро буде більше кам'яних жителів, аніж тих, з крові і плоті.

Хоча, як на мене, варто не лише скульптури шукати, а й роздивлятися старі губонінські особняки. Навіть нові бетонні монстри пізніших часів архітектори намагалися підлаштувати під пануючий східний настрій: принаймні, балконні решітки на сучасних багатоповерхівках виглядають досить стильно.

Замок на Генуезькій скелі

Гравюра 1838 р. Гурзуф - з замком.
Гравюра 1838 р. з видання Жана-Марі Шопена "Земля. Історія й описи всіх народів". Гурзуф

А ви вірите, що там щось путнє залишилося? Я щось не дуже. Майже кожен путівник пише про залишки стіни на Генуезькій скелі, та про цю скелю мова ще піде на сторінці, присвяченій Артеку. Якщо хтось НАСПРАВДІ бачив залишки фортеці - дайте знати. Дуже цікаво побачити, що ж я там пропустила.

Я не ставлю під сумнів існування тут фортеці - адже ще в VI столітті візантійський літописець Прокопій Кесарiйський в трактатi "О будівлях Юстиніана" (імператор Візантії в 527-565рр.) писав про укріплення Гурзувіти. В VIIIст. візантійську фортецю зруйнували хазари, а відбудували половці. В XIIст. арабський географ Ібн Iдрiсі згадував Гурзуф як квітуче торгове місто. А в 1380р. на цій землі запанували генуезці - після того, як за домовленістю купили край в татарів.

Місто з такою історію просто мусить мати замок! А от чи є він...

Точно є: будинок-музей художника К. Коровіна, біля входу в який сидять і розмовляють бронзові митці, наполовину завалені рекламою столовок та екскурсіонних турів. Тут свого часу гостили Ф.Шаляпін, І.Рєпін, В.Суріков, М.Горький, А.Купрін. А ще зберігся маленький будиночок біля Генуезької скелі, де в 1900р. працював А.Чехов.

Чого немає? Мечеті, збудованої тут в кінці ХІХст. архітектором російського царського двору М.П.Красновим. До речі, землетрус 1927 року споруда пережила непогано. За совєтів її закрили, але бажаючі могли полазити мінаретом. В молільні, великому приміщенні з тонкими колонами та куполом зеленого кольору, перед великою вітчизняною влаштували склад. А мінарет розібрали до фундаментів після того, як в 1937р. він дав тріщину.

Я не знаю, де саме стояла мечеть. Можливо, від неї ще щось залишилося. Якщо колись тут буду знову - пошукаю. А поки що залишається згадувати всіяний екзотами (банани! банани!), насищений солодкими ароматами парк з "Тисячі і однієї ночі" і розкішну Ніч на високому п'єдесталі з тіл.

Вид на Гурзуф зі скелі Пушкіна:

Листівка початку ХХ ст.
Маслячна роща в Гурзуфі

Гурзуф романтичний
Гурзуф романтичний
Грот Нушкіна (насправді - Пушкіна)
На пристані. Гурзуф
Гурзуф століття тому
Загальний вигляд Гурзуфу колись
Гурзуф. галерея на дорозі
Гурзуф. Вигляд з моря.
"Ніч"
Гурзуф, фонтан. Моя листівка!
Так зараз
Hursuf, Siedlung städtischen Typs und Kurort an der Südküste der Krim.
Теж з моєї колекції
"Goddess of Night" fountain in Gurzuf
Мечеті вже нема
Мечеті в Гурзуфі вже нема
Hoerzoef (Гурзуф, Gurzuf) is een resort op de Krim, Oekraïne, aan de noordkust van de Zwarte Zee met ruim 8000 inwoners
Вулички Сходу
Hourzouf ou Gourzouf, commune urbaine et une station balnéaire de Crimée, en Ukraine.