Долина (Янів)
Янів Теребовлянський, 1907 р. Фото з 17 тому багатотомника "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego". Зверніть увагу, якою супер-скромною була Миколаївська церква, сусідка Троїцького костелу.
Janów Trembowelski, 1907 r. Фото з 17 тому багатотомника "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego"
Західна бастея Янівського замку. Долина, 5 квітня 2014 р.
Західна бастея Янівського замку. Долина, 5 квітня 2014 р. Janów
Долина (Янів). Богослужіння між двома храмами. 24 квітня 2005 р.

В Тернопільський області аж два села з такою назвою. Туристів та краєзнавців може зацікавити те, що розташоване в Теребовлянському районі. Бо все-таки - замок, нехай і від нього мало що залишилося.

Добратись туди можна, звернувши з траси Чернівці-Тернопіль в селі Кобиловолоки (це не доїжджаючи Теребовлі). В цьому випадку ви та ваша машина страждаєте лише на ділянці дороги в Кобиловолоках - там, певне, і раніше з дорогами було кепсько, аж треба було волочити бідних коней за собою.

Є і інший шлях - повернувши в Білобожниці за Чортковом на дорогу до Теребовлі. В цьому випадку попереду більше як 20 км. поганої дороги - що не характерно для Тернопілля. Ми з Міком в квітні 2005 року долали цю трасу пішки. Ну що я можу сказати... Мальовничо. Але транспорту за весь час трапилося: трактор, одна підвода і два тарантаси, зроблені з консервних банок в повоєнні роки. Голосувати там - гнилий номер. Чекайте на нечастий автобус або йдіть пішки.

Дорога № 1 має ще й той плюс, що дає можливість оглянути романтичний невеликий костел в с. Млиниська, відразу за Кобиловолоками. Він ще стоїть, хоча аж надто багато храмів такого типу гинуть нині на очах. Кому вони потрібні в тих забутих селах. І спробуй-но пояснити селянам, що шпиль костелу - неабияка архітектурна домінанта їхнього населеного пункту.

По дорозі № 2 зверніть увагу на цікавий новий греко-католицький храм в селі Підгайчики.

То навіщо сюди їхати?

Рештки замку.
Рештки замку.

Отже, Долина Теребовлянського району.

Раніше це село називалось Янів. Тому, якщо в літературі вам зустрінеться згадка про Янівський замок, - ви вже знаєте, що шукати його треба в Долині.

Місцеві жителі, коли я туди потрапила вперше в вересні 1997 року, взагалі хором заперечували наявність тут яких-небудь фортифікаційних споруд. Хто знає, може, я здалась долинянам злим ЦРУшним шпигуном. Тим більш неприємно, що машину того разу ми спинили акурат під замковими руїнами, не дуже помітними за густою вересневою зеленню дерев.

Ви на ці балачки не ведіться і сміливо топайте вгору, до пагорба, на якому поруч зручно примостились православний та греко-католицький храми.

Вже здалеку вхід до першого з них привертає увагу - і не дарма: саме з руїн замку XVII століття і зроблено підхід до церкви.

Муровану фортецю тут звів на початку XVII ст. подільський воєвода Ян Гольський. Вважається, що зробив він це на місті більш давніх дерев‘яних укріплень. Будівельним матеріалом слугував місцевий пісковик. Місце для оборони було вибрано дуже вдало - річка Серет тут оточує пагорб петлею. (Щось схоже, але набагато масштабніше можна побачити в Кам‘янці). Якраз під високими кручами була ще й переправа через Серет. От на цьому скельному гребені замок так і просився. І з'явився. А на місці переправи Гольський спорудив дерев'яний міст.

В плані твердиня була схожа на прямокутник. Північна сторона прямокутника була найменш укріпленою: бо її захищали височенні стрімкі кручі над Серетом. Найбільш доступна частина замку мала висунуту потужну бастію (бастею) в поєднанні з гострокутною заломленою куртиною. Товщина оборонних стін була до трьох метрів. До нашого часу збереглись один ярус західної бастеї з підвалом, південна стіна з арковим проходом першого ярусу в'їзної брами та, звичайно, сам храм - зараз тут моляться місцеві греко-католики, а раніше це був римо-католицький пізньоренесансний оборонний Троїцький костел, збудований у 1611-34 рр. На інкастелізованість споруди натякають і вузькі вікна, і дзвіниця, котра могла виконувати функції оборонної башти. Весь цей комплекс споруд – характерний приклад подільського замку бастієвого типу.

Під час національно-визвольної війни під приводом Богдана Хмельницького замок в Янові було захоплено, пограбовано та зруйновано. Після Хмельниччини твердиню, ймовірно, відбудували, але невдовзі вона знову була зруйнована - на цей раз турками у 1675 р. Фактично після цього форпост так і не зумів встати на ноги. Те, що залишили турки, почав руйнувати час. У XVIII ст. на замчищу розмістилася фабрика селітри. В ХІХ ст. селяни почали розтаскувати руїну собі на будівельні матеріали.

Мурована дзвіниця Троїцького костелу була зведена у 1825 р.

В радянський час в храмі було зерносховище, в 1991 р. споруду віддали автокефалам.

Троїцький костел зараз
В колишньому Троїцькому костелі Янова-Долини

Злам століть, дев'ятнадцятого та двадцятого, приніс на Креси цунамі краєзнавчих студій та захоплень. Те, що ще кілька десятиліть тому видавалося нікому не потрібними старими розвалинами, раптом заграло новими барвами, почало викликати захоплення та інтерес, лоскотати фантазію.

В ті часи путівники нашими теренами з'являлися в видавництвах як гриби в лісі після гарного дощу. В деяких згадуються і смаколики з Долини. Перепрошую, смаколики з Янова.

Трохи процитую один. На жаль, не знаю ані року видання, ані видавництва. Підозрюю, це 1920-ті.

"1. Костел св. Трійці, зведений в 1611 році Яном Гольським, галицьким каштеляном, та його дружиною Зофією з Заміхова за панування Зигмунда ІІІ. Храм освятили в 1661 році.

Цей храм, мурований з твердого каміння, має великий вівтар, перенесений сюди з теребовлянського монастиря, і чотири бічні вівтарі. В стіні пресбітеріуму все ще видно надгробок графа Габриеля Скарбека і його дружини, Теклі з Бжожовських. Крім того надгробку та пам'ятної таблиці на честь пробоща Боського та вікарія Клака, встановленої вдячними парафіянами, більше в цьому костелі немає жодних пам'яток старовини.

В підземеллях костелу повинні знаходитись численні гробівці, та вхід туди закладено камінням.

Найстаріші метрикальні книги сягають року 15(6? важко розібрати)99-го, а розпочав їх ксьондз Петрушевський.

2. Каплиця. На янівському цвинтарі (як по-львівському звучить! - Блека) підноситься велика каплиця з гробівцями Скарбків та Лосів, зведена в 1807 році, а освячена в 1841р.

3. Мурована церква, під титулом св. Миколая, зведена в 1725 році. Знаходиться на схід від костелу, має протокол парафіяльного уряду за останні роки XVIII та початок ХІХ століть. Книга ця містить численні історичні записи.

4. Янівський замок знаходиться на не дуже крутому пагорбі поблизу костелу. Зведений був у формі прямокутника, а мури зі стрільницями, пошкоджені в кількох місцях, що до цього часу оточують костел, власне і є рештками колишніх фортифікацій.

Шлях між мурами. 24.04.05

Мури були укріплені в кутах баштами, з яких найкраще дотепер збереглася північна башта. Це потужна, округла будівля з шістьма маленькими вікнами. Її верхній поверх було знесено, а перший ярус, що залишився, засипано всередині майже повністю землею та перетворено на пивницю пробоща.

Місцеві жителі називають її "польською порохівнею".

Засновником замку був Ян Гольський, подільський воєвода. Потім замок перейшов у власність Богушів і розділив всі нещастя, які випали на долю цього краю, як і інші замки. У 1675 році замок захопили і знищили турки.

У XVIII століті за володіння Богушів в ньому було створено селітрову фабрику. (За матеріалами доктора Чоловського, "Давні замки і фортеці на Русі").

5. На схід від костелу, за церквою та жидівськими господарствами, в кінці довгого підвищення, яке оперізує Серет, і яке називається "Кут", помітні сліди валів та насипів, можливо, шанців, які охороняли переправи через річку, яку в цьому місці легко перейти пішки.

Начебто під охороною тих валів стоїть сучасна плебанія та розташовані за нею на схід маєткові споруди. Ці насипи є рештками оборонного укріплення, що існувало тут так само давно, як і замок.

6. Могила. На янівських полях, поблизу могильницького кордону, знаходиться невелика могила, де поховані австрійські солдати, що загинули під час бойових дій під Вінявкою в 1809 році.

7. Городище. За Серетом серед лісів в давні часи мало знаходитись якесь "городище", але зараз крім самої назви, не видно жодних слідів, які могли б докладно вказати місце та форму старого городища.

8. Янівська синагога має прекрасної роботи срібну, прикрашену дорогоцінними каміннями корону для "Тори", що має за підрахунками янівського кагалу більш як 200 років. Найшвидше за все, з того самого часу походить і схожої роботи срібна указка та дуже древні шовкові фіранки, що закривають Тору".

Головні вертикалі села
Обидві церкви Долини (Янова Теребовлянського) - поруч на пагорбі
З книги А. Чоловського.
Янів. З книги Przeszłość i zabytki województwa tarnopolskiego (1926)
Колишній Троїцький костел - зараз Троїцька церква УАПЦ.
Троїцька церква УАПЦ.
фото від 24.04.05.
Старий Янів
Dołyna (Долина; do roku 1960 Janów)
В Миколаївській церкві
В Миколаївській церкві (Долина, колишній Янів)
Жах. Селяни здичавіли аж до картинок, що "переливаються", в якості ікон :(
Одна зі скульптур на церковному дворі в Долині (Янові)
Скульптура на церковному дворі
Dolîna (Долина) este localitatea de reședință a comunei Dolîna din regiunea Ternopil, Ucraina.
Статуя Богоматері з Янова (Долини) на Теребовлянщині
Янівська мадонна
Янівська мадонна (село Долина Тернопільської області)
Залишки Янівського замку в селі Долина
Замкові залишки-2014
Castle ruins in Dolina (Janow) in Western Ukraine
Долина. Церква з 1725р., стан у 2005 р.
Церква 1725р. скапарена російськими "банями"
Долина. Церква з 1725р. повністю скапарена проросійськими золотими "банями"
Ювілейний знак у центрі.
Патріотична зупинка.
Костел та залишки замку.
Замкова гора здалеку.
План Янівського замку
План Янівського замку. Фото з 17 тому багатотомника "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego"
Електростанція на Сереті
Електростанція на Сереті в Долині