Rotbav - Ротбав

Карта

Сусіднє з Фельдіоарою поселення по дорозі з Брашова (до нього всього 20 км) на Сігішоару (а до неї ще майже 100 км). Німецький варіант назви села - Rothbach, сакси його кличуть Roiderbrich, а угрці Vörösmárt/Veresmart. В усіх варіантах слово "червоний" присутнє.

Люди тут селилися ще в часи бронзи. За легендою, на початку ХІІІ століття 20 саксонських родин приїхали сюди і оселилися неподалчік (приблизно за півкілометра до сучасного села). Місце було непогане - якраз між Фельдіоарою з її замком та укріпленнями Мейєруша (Măieruş). Оборонна церква в романському стилі з'явилася близько 1300 р. Зараз вона належить лютеранам - а в ті часи саксонці ще були звичайними католиками. В другій половині XV ст. храм було перебудовано і укріплено баштами, в одній з яких були ворота. На той час в Ротбаві проживало близько 70 саксонських сімей.

Перша письмова згадка про Ротбав у документах - за 1371 роком.

Турецькі напади на поселення мали місце в 1438 і 1464 рр. На початку XVII ст. церква-фортеця знову перебудовується. Ще роботи з її реконструкції велися в 1730-х. Орган було встановлено в 1908 р. Його діставили з Ляйпцігу.

Станом на 1942 р. тут проживало 469 саксонців, у 1986 році їх було вже лише 251 чоловік. Деякі з саксонців після Другої світової були депортовані в СРСР, а вже звідти в Німеччину. На даний момент, з 1650 жителів Ротбава лише 28 є саксонцями.

В Ротбаві також діє музей, де експонуються знйдені при розкопках предмети, рідкісні рослини тощо.

Фотографії: