Suceava - Cetatea de Scaun. Тронний замок в Сучаві
Тронний замок в Сучаві, 4 січня 2008 року.

Див. мою статтю про подорожі Румунією в "Карпатах" (Лютий-2008).

Де це: від центру Сучави (а конкретніше - монастиря Яна Сучавського) йдемо до гори, що піднімається над містом. Праворуч будуть ресторани - вже фактично заміські, - та вказівка "Cetatea de Scaun - 1.8 km". Ліворуч - пішохідна алея з лавицями. Піднімаємось вгору до наступного звороту (там вже відстань 1,1 км), звертаємо ліворуч, прямуємо повз цвинтар, знову поворот ліворуч - з лівого боку залишається Музей буковинського села, а попереду...

Cetatea de Scaun - це тронний замок молдавського господаря Штефана Великого (Stefan cel Mare). А ще це справжнє лігво фальшивомонетчиків!

Увага! Громадський транспорт сюди не ходить. Так що або таксі, або пішки. Ми йшли пішки. В теплу пору року можна скоротити шлях, пройшовши парком повз кінну статую Штефана Великого (1977, скульптор Eftimie Barladeanu), але взимку круті сходи так заледеніли, що спускатися по ним я не ризикнула.

Вхідний квиток для дорослого - 2 лея. За фотозйомку теж мають щось брати (5 лей), але чомусь не беруть.

Історична довідка

Вся Сучава як на долоні

Фортеця на пагорбі (384 м над рівнем моря), з якого вся Сучава як на долоні, виникла в 1388 році, за господаря Молдови Петра Мушата І (Petru I Musat, 1375-1391). Тронним замок називався не дарма - в ті часи Сучава була столицею Молдавського князівства. Спочатку твердиня була прямокутною в плані, але пізніше за справу її укріплення та розбудови взявся сам Штефан Великий (Stefan cel Mare).

Стіни були укріплені, рів навколо форпосту поглиблений. Не дарма старався господар: лише за його правління на тронний замок нападали тричі (1476, 1485, 1497 роки). Ну й що, що нападали: захопити фортецю ворогам не вдалося жодного разу. Зі злості, напевно, турки підпалили замок у XVI столітті. В цій пожежі згоріла столична слава Сучави: відтепер королівською вотчиною стали майже-сусідні Ясси.

Кум Богдана Хмельницького Василь Лупу (Vasile Lupu), щоправда, спробував відновити фортифікації Сучави, та турки знову всьому перешкодили, зруйнувавши замок в 1675 р. Пізніше в їх розгромній справі допоміг землетрус.

В ХХ столітті фортеця була реставрована.

Лігво фальшивомонетчиків

З Сучавою тісно пов'язаний відомий історикам феномен "Сучавських підробок".

Все почалося в 1660-ті, коли ринок Речі Посполитої був переповнений фальшивими "срібними" монетами. Насправді дзвінкі кружальця були мідними - їх вккривав лише тоненький прошарок срібла. Монет було чимало, а звідки вони з'явилися, не знав ніхто. Була версія, що це так забавляються в Ліфляндії: серед підробок було чимало монет з Риги та Ліфляндії, начебто від імені шведських королів Густава Адольфа (1611-1632), королеви Крістіни (1632-1654), Карла Х Густава (1654-1660) та Карла ХІ (1660-1697). Лише на початку XVIII століття почали висуватися здогадки, що фальшивомонетчики квартирують десь у Молдові. Потрібно було, щоб ще одне століття пролетіло, аби нарешті знайти точну локалізацію злодіїв. Австрійський археолог Карл Ромсторфер, що проводив розкопки в тронній фортеці Сучави, віднайшов тут понад 3 000 фальшивих шведських та польських монет, 500 двосторонніх штемпелів для їх карбування, мідні заготовки, відходи монетного виробництва. Загадка була розв'язана.

Молдавські господарі, почитаючи ще зі Штефана Молодого (1517-1527) не гребували викидом на ринок фальшивих грошей - аби підтримати свою економіку, зруйнувавши трішечки сусідську. Це так... чарівно, блін. В XVII столітті господарі Істрат Дабіжі (1661-1665) і Олександр Іліаш (1666-1668) розійшлися на повну котушку. Лише за одне десятиліття в Сучаві було викарбовано 10-12 міліонів (!!!) монет. В Польщі, Україні і Білорусі сучавські підробки складали від 0,4 до 11,2 % загальної грошової маси.

Дивимося фотографії:

Дуже приємно, що в фортеці дбають про іноземних туристів. Всі об'єкти позначені табличками на 4 мовах. Ось як цей бастіон. План фортеці. Дорога повз цвинтар. Таємні сходи?:)
Дуже приємно, що в фортеці дбають про іноземних туристів. В
План фортеці.