Mediaş - Медіаш
Медіаш в останній день квітня-2008

Ніяк не вдавалося спочатку запам'ятати назву цього саксонського містечка в Трансильванії - все хотілося обізвати його на угорський манер Матіашем. Мнемоніка допомогла: Медіаш - він між Сігішоарою (39 км) і Сібіу (55 км). З Сігішоари найзручніше добиратися залізницею, з Сібіу - автобусами. А Медіаш - посередині. От і запам'ятала. :о)

Ви турист? Тоді читайте.

Два архівних види міста.
Один - з дзвіниці церкви. Не цей :)

Туристів тут, як і у всій Трансильванії, люблять. Хоча б, здавалося, це вам не туристичні Сібіу і Сігішоара, та й до мінеральних курортів поблизу Бажни -і аж цілих 16 кілометрів (в Бажні, запам'ятовуйте, теж є оборонна саксонська церква. Куди ж тут без них).

Місто не надто велике - 55 тисяч жителів станом на 2002 рік, є другим за величиною містом жудеця Сібіу (це адміністративна одиниця така, більше нашого району, але менше за область). Лежить на річці Тернава Маре (Велика Тернава по-нашому).

Так як населення тут, як і скрізь у краї, багатонаціональне, корисно знати, що німці пишуть назву міста як Mediasch (Що зрозуміло), а от угорці називають його Medgyes.

Виходиш з залізничного вокзалу - і відразу очима впираєшся в плакат з схемою міста і туристичною інформацією. Прямуєш до головної атракції, саксонського храму-велета - і по дорозі натрапляєш на принаймні три готеля: від совтового типу багатоповерхівки в центрі до шикарних чотирьох зірок в старовинному особняку. Класно!

Хоча лишатися тут надовго - злочин. Центральну частину міста можна обійти за години дві. А далі мріяти про сусідні церкви-фортеці і казкову Сігішоару.

А якщо від того-ж таки залізничного двірця пройти кілька метрів праворуч, виходимо на автовокзал. Тільки увечері він не надто активний, та й удень там не так і багато автобусів. Поїздом якось спокійніше буде. І фотографувати через розкрите вікно можна. І зручно. І швидко. З мене непоганий рекламщик румунської залізниці :).

Коротко - історія

Чотиризірковий готель у центрі

Медіаш дотепер центр життя саксонської громади. Саксонці сюди приїхали ще в ХІІІ столітті (преша згадка від 1267 року) - і так і залишилися.Тому якщо вже з румунською проблеми, варто згадати хоча б найпростіші фрази на німецькій мові - і вас зрозуміють.

Що дивитися? Залишки міських оборонних споруд з монументальною в'їздною брамою, православну церкву (1828, страда Війторулуй) з високими баштами-дзвіницями акурат напроти міських укріплень, мемодіальний будинок лідера повстання 1848 рю Штефана Молдавана поруч з церквою (я ж казала - тут все поруч!), жовту синагогу напроти автостанції, будинок Шулера (це не штаб-квартира гравців в покер, а Casa Shuler, гарна споруда, де свого часу зупинялися всякі історичні особистості, серед яких був і князь Сигізмунд Баторі), францисканський монастир (XVII ст.), в якому діє міський музей. Ну і, звичайно, саксонську церкву-фортецю. Вона ж бо - просто ах! Недарма перше ж речення в розповіді про неї біля входу починається з того, що феномен саксонських оборонних церков Трансільванії - унікальне явище в мастшабах всієї Європи. А церква в Медіаші - найстаріша та найбільша з усього численного віночка цих храмів. Часом її називають також "замок" - і це теж правда.

Виник храм в XIV столітті, формувався ще майже 200 років. Крім власне церкви до комплексу входять бастіони різниців і кожем'яків, ну і височенна (74 метри!) дзвіниця церкви, вона ж - Башта сурмачів. Є ще башти, більш низькі: Вартова та Башта ковалів. Обидві включені у кільце оборонних мурів. Мури, до речі, подвійні, іколись між ними було ще й викопано рів.

Місцевий вівтарний триптих з 1485 року високо цінується мистецтвознавцями, але ми його не бачили: хоча й прийшли хвилин за 15 до закриття храму, двері були вже зачинені.

Картинки:

Карта міста. Вітрина магазину біля церкви-фортеці. Ліцей ім. Штефана Рота.