Малі Дедеркали
Церква Ікони Казанської Богоматері в Малих Дедеркалах. 22 листопада 2009 р.
Церква Ікони Казанської Богоматері в Малих Дедеркалах.

Довгота 50.04, щирота 26.11.

Шумський район Тернопільщини довгий час для мене був власною terra incognita. Далекий, вже не подільський, а волинський край, куди добиратися було ой довго.

Вибралася якось. Радості від того мало.

Ну от Малі Дедеркали на річці Вілії, приміром. 630 жителів. Церква Ікони Казанської Богоматері зведена в 1843 р. настільки за синодальними канонами, що аж зуби зводить. Плюс дах під бляхою, стіни оббиті вагонкою. Плюс зачинена. Плюс люди в селі дико зглядалися на фотоапарат і ніяк не могли второпати, а НАВІЩО фотографувати їхню церкву? Думали, напевно, що це в мене каністра з бензином в формі Кенона - і зараз я їхнє вагонне чудо як підпалю... Не підпалила, звичайно. Але й туристам вибиратися з траси на Шумськ вглиб села, щоб побачити ОЦЕ теж не радила б.

Малі Дедеркали, церква Божої Ма­тері Казанської
Старі поховання біля церкви в Малих Дедеркалах.