Полтава: Кругла площа
Ансамбль Круглої площі в центрі Полтави. Серпень-2006.
Віце-губернаторський дім
центр Круглої площі з монументом Слави,

Я вже писала, як сильно мені сподобалася Полтава? Ну так от: навіть наскрізь класицистичний, правильно-занудний центр її, Корпусний сад, оперезаний стабільними і солідними спорудами з колоннами та портіками, теж не позбавлений чарівності. Таке вже це місто.

Як починалася площа.

Ансамбль створювався в 1805-1811 роках на перетині головних полтавських вулиць. В місці їх зітнення - домінанта всьєї площі, монумент Слави. Це від нього вісім промінців-вулиць розбігаються на всі сторони світу. Високу мраморну колону встановили тут на честь 100-річчя перемоги над шведським військом.

Для будівель, що почали з'являтися навколо монументу, було використано кілька так званих "зразкових" проектів архітектора А. Д. Захарова.

До речі, круглі головні міські площі - не таке й поширене явище для епохи класицизму. Крім Полтави світова архітектура знає хіба що ще площі в Баті (1754064), Шо (1773), Касселі (кінець XVIII ст.), Пожегу і Кральєві (1830-40). Тим більш дивно, що саме таке вирішення вибрали для центру Полтави, адже цей куточок міста мав стати своєрідним маленьким петербургом, таким же впорядковано-класичним і суворим.

В 1830-х роках центр Круглої площі засадили тополями, а в 1880 р. навколо пам'ятника розбили парк. І зараз тут шумить зелене листя, молоді мами прогулюються з візочками, у затінку відпочивають юні курсантики та кокетливі полтавські ммодниці, а по алеям неспішно гуляють старші пані.

З усіх боків парку можна побачити золоту цятку орла на постаменті. Він, здається, не постраждав у Другу світову війну - в той час як всі інші пам'ятки площі були спалені (1943 рік) і відновлені протягом 1944-1959 років.

На фото в самому верху сторінки: Віце-губернаторський дім, Жовтнева, 40 (1811). Збудований за типовим проектом А. Захарова. Відновлений в 1957р. (архітектор М.Сморчук). Чи не єдина будівля на площі, яка не має колонади на фасаді.

Губернаторський будинок

Вул. Жовтнева (якщо її ще не перейменували, а давно прийшов час), 37.

Споруда зведена в 1810 році за зразковим проектом Андріяна Захарова. Він створив чимало "типових" проектів так званих "казених" будинків: присуственних місць, губернаторських палаців, "в'язничних замків" тощо. Дуже вчасно створив: якраз була ейфорія після перемоги над Наполеоном, якраз почався будівельний бум в імперії.

Відновлено полтавський губернаторський будинок з руїни, в яку його перетворила Друга світова війна в 1953 році за проектом архітектора В. Пасічного.

Будівля з цегли, поштукатурена, двоповерхова з цокольним поверхом, у плані Г-подібна. Центральний фасад прикрашений шестиколонним іонічним портиком, з обох боків губернаторського дома - кам'яна загорожа.

Використовувалася споруда - це і з назви зрозуміло - як будинок цивільного губернатора міста.

Кадетський корпус

Кадетський корпус колись - і 20 серпня 2006 року.
Кадетський корпус
Кадетський корпус

Одна з найбільш пізніх споруд на площі. Зведена в 1840 році під керівництвом архітектора-художника Т.І. Бонч-Бруєвича. Відновлена в 1957 році за проектом Н. Набойченко.

Будівля Т-подібна в плані, з цегли, поштукатурена, триповерхова. Центральна частина прикрашена піднятим на аркаду першого поверху тосканським портиком. Зберіглася меморіальна дошка, що повідомляє, що в будинку в 1920-1922 рр. на піхотних курсах вчився радянський військовий  діяч В. Ватутін.

Монумент Слави

Орел на монументі, монумент в різні часи - і арсенал військової техніки біля його підніжжя.

На честь сторіччя перемоги під Полтавою пітерський архітектор Ж. Тома де Томон та скульптор Ф.Ф. Щєдрін зводять в місті ось ттакий монумент. Проект, що ліг в основу пам'ятника, був розроблений полтавським губернським архітектором М. Амвросімовим.

Це чавунна тосканська колона на постаменті. Зверху її вінчає позолочений бронзовий орел з лавровим вінком у клюві та стрілами в кігтях. В основу постаменту було вмуровано 18 гармат - трофеїв з Полтавської битви. По верхньому краю постаменту встановлена огорожа з перевернутих вістрями до землі мечей. гармати справжні. Мечі - ні.

П'єдестал колони прикрашений бронзовими композиціями з лат і знамен.

Після того, як монумент постраждав в Другу світову, він пережив реставрацію в 1953 році.

Будинок дворянського зібрання

Дворянське зібрання. Стара поштівка

Більшість полтавчан знає цей будинок, збудований в 1810 р., як кінотеатр ім. Котляревського. Після відновлення споруди в 1947 році (архітектори Д. Литвинцев, Д. Гольдінов, Н. Черняховець, Л. Вайнгорт) воно, здається, набуло рис популярного в той час "сталінського ампіра" - принаймні з усіх будинків на Круглій площі цей один викликав в мене запитання щодо свого віку. Здалося мені, що це саме сталінських часів споруда.

Будинок двоповерховий, шестиколонний портик, що прикрашає його фасад, встановлено на виступі першого поверху. Ще елементи декору - капітелі коринфського ордеру та глибока рустовка стін. Колись фронтон був прткрашений старовинним гербом Полтави, а в нішах поміщалися алегоричні скульптури.

На початку ХІХ ст. Губернське дворянське зібрання було головним органом цієї суспільної верстви населення. Дворянський маршал, якого обирало зібрання раз на три роки, підкорявся безпосередньо губернатору і разом з ним вирішував всі питання з приводу управління губернією. Серед полтавських предводителів були Семен Михайлович Кочубей, Лев Вікторович Кочубей, Михайло Михайлович Мілорадович, Олексій Федорович Данилевський, Дмитро Петрович Белуха-Кохановський, відомий меценат. Ім'я останнього колись носив сквер на початку вул. Пушкіна.

Дворянське зібрання вирішувало питання про ведення дворянських родословних книг, прийом та виключення з дворянства, прийом дітей шляхетного походження до навчальних закладів, влаштування літніх дворян в спеціальні дворянські приюти, призначення шляхтичам пенсій тощо.

Ділянку на Круглій площі купив під будівництво споруди князь Куракін, а до того зібрання містилося в будинку лікаря Тишевського. Є версія, що споруда була зведена за проектом губернського архітектора Амвросімова. При плануванні приміщень вирішили дворянам кожного уїзду виділити окрему кімнату.

Те, що будинок відрізняється від інших споруд на площі, помітила не лише я. Історик Рудинський писав: "Дворянський Дім - характерна споруда для стилю ампір, більш елегантна, хоча й з деякими відступами від суворої простоти двух інших" (Губернських присуственних місць і будинку губернатора).

Маленькі вікна на третьому ярусі виконували роль додаткового освітлення головного залу будинку. Крім залу, тут ще були приміщення для депутатського дворянського зібрання, губернська продовольча комісія, канцелярія губернського маршала, публічна бібліотека і кімната, відведена під губернський музей.

В дні виборів губернського маршала, коли в Полтаву з'їжджалися дворяни з всієї губернії, тут проводилися пишні бали. Для цього спеціально запрошували військові оркестри. Співав знаменитий Переяславський архиєрейський хор. В сквері поблизу Дворянського зібрання влаштовували фейєрверк.

В цьому будинку бували П.Чайковський, А.Скрябін, М.Мусоргський, С.Рахманінов, Ф. Шаляпін, А.Рубінштейн, Г. Державін, М.Ярошенко, М.Башкірцева, Г. М'ясоїдов.

Ліквідовано Дворянське зібрання було 9 лютого 1919 року постановою Раднаркому України. В будинку в 1920-30-х влаштували пролетарський клуб ім. К. Маркса.

Почтамт. Присуственні місця

Однією з перших закінчених споруд на Круглій площі було приміщення Малоросіййського почтамту (1809). НЕ ЦЕ. Споруда, яка стоїть за адресою Жовтнева, 35 зараз, була зведена набагато пізніше: в 1869 році.

Спочатку в ній розміщувалася пошта, потім споруду перебудували і розмістили у ній гімназію.

В 1943 році, як і інші будинки на площі, будівля була підпалена німецькими окупантами. Відбудована в 1960-1963 роках під керівництвом архітекторів Л. Вайнгорта, Л. Шерстюка та інженера Н.Мороза.

Присуственні місця (Жовтнева, 36) збудовані в 1810р. Типовий проект А. Захарова. В 1854 р. до основного об'єму будівлі добудовано бічні крила. Відновлені в 1951 р. (архітектор Н.Онищенко).