Волоща
Костел в селі Волоща. 18 квітня 2011 р.
Костел в селі Волоща Дрогобицького району Львівщини. 18 квітня 2011 р.

Карта. 1,2 т.ж. В XVI ст. - містечко Коритко.

Село - найпівнічніша точка Дрогобиччини, лежить воно у межиріччі Дністра та Бистриці. Волоща відома з 1425 р. Римо-католицька парафія у Волощі згадується ще під 1701р., в 1703 р. тут спорудили дерев'яний костел на кошти Франца Коритка, господаря поселення.  Та скромна споруда дожила до радянських часів, використовувалась як склад, а потім була розібрана. В 1990-х рр. на її місці спорудили скромний мурований костел.

В глибині села, на рождоріжжі біля ставочка є симпатична триверха дерев'яна церква Собору Івана Хрестителя. Храм на цьому місці стояв уже в 1515р. Наступниця-церква була зведена у Самборі в 1778 р. і перевезена у Волощу в 1785р. В 1897 р. було збудовано храм. який зберігся до нашого часу.

Назву села трактують романтично, виводячи з кохання українки та італійця, але не думаю, що "уно, уно, уно сантіменито" має право на життя: поляки називають італійців "влохами",а  "волохи" - це молдавани, до них чомусь більшість населення ставиться з меншим пієтетом.