Східниця
Панорама Східниці, карпатського курорту з великим майбутнім. Серпень 2011 року.
Найстаріша споруда міста - греко-католицька церква. З роками вона не змінилася.
Schodnica - osiedle typu miejskiego wchodzące w skład miasta na prawach rejonu Borysław

Майбутня повітроплавча столиця Львівщини.

Вперше повітряні кулі Східниця побачила в серпні 2011 р. під час Днів Східниці. Тепер кулі і Східниця подружилися.

Координати:  49°13′25″ пн. ш. 23°21′11″ сх. д.

Офіційно це частина Борислава, але де веселий (хоча й депресивний) Борислав - а де Східниця. За лісами, за горами, за серпантином страшної дороги. Написала і задумалась: начебто дорогу до Східниці під кінець 2011 року обіцяли полатати. А ну як правда?

А ці 10 лісових-серпантинових кілометрів, які відділяють Бористав від Східниці, подекуди всіяні старими нафтовими помпами. Бо це ЗАРАЗ Східниця - вода неймовірної якості. Мінералку місцеву шанували не завжди, колись в пошані була місцева нафта.

Але у мінералки перспективніше майбутнє.

Східниця: етапи великого шляху

Східниця - все ще патріархальний курорт. Але це може змінитися

Отже: в Сколівських Бескидах, зовсім недалеко від могутньої скельної Тустані, на висоті в 900 метрів над рівнем далекого звідси моря лежить місце з живильною водою. Принаймні головний лікар курорту в живильних і молодильних якостях східницької мінералки впевнений. Але ж ми не про мінералку, а про архітектуру, правда?

З цим все гірше.

Колись у давньоруські часи тут було поселення з назвою, котра заставить надовго задуматися українських та російських нуворішів - Золота Баня. (Це значно масштабніше за золоті унітази, погодьтесь). І Золоту Баню, і Тустань зруйнували вояки хана Батия в ХІІІ столітті. За легендою, ті, хто пережив татаро-монгольську навалу, сходилися в долину річки Стрий, щоб починати життя заново. Звідси й Східниця, яку документи вперше згадують вже у XIV столітті.

За Середньовіччя тут був замок - на місці неоковирної, дикої якоїсь православної церкви (хоча вона стоїть на місці досить гармонійного дерев'яного костелика початку ХХ століття). Від фортеці залишилося замчище - вали все ще чітко прослідковуються, але зацікавити можуть хіба вже зовсім схиблених на фортифікаційній археології (в мене в таких випадках критерій простий: порадили б ви відвідати це місце туристу з Італії чи Бельгії? Якщо ні, подумайте, може, воно не таке вже й офігенсько-цікаве?).

В 1648 році власник східниці Самуель Цебровський покарав непокірних селян, які під приводом якогось Габруха і під враженням від Хмельниччини спалили маєток Цебровського і розтаскали його майно.

Нафта стала чорним золотом ХІХ століття, а до того місцеві промишляли зрозуміло чим - деревиною, що ж ще є в Бескидах.

Як зараз в Східницю тягнуться спраглі здоров'я, так наприкінці ХІХ століття сюди тягнулися хлопи зі Східної Галичини. Чи то збідніли їхні городи, чи просто праця на нафтових промислах видавалася більш вдячною за сільське господарство, та саме тоді тиха сільська Східниця почала оживати. Але звірячий оскал капіталізму тоді був таким же, як тепер: де нафта, нам гроші, де гроші, там гарні зарібки, де гарні зарібки - там ціни летять угору ще швидше, ніж злітали у вечірнє небо Східниці повітряні кулі. Тільки я не знаю, навіщо я переповідаю вам про жахи 1897 року: люди в бараках, ціни на харчі нелюдські, робітники все прибувають, соціалісти клеймлять іудеїв-власників корчмів за заламування цін...

Ми ж не про це. Ми про архітектуру. Тому залишилося згадати про церкву за проектом В.Нагірного у центрі села, ратушеподібний будинок адміністрації - і жахливі, повністю позбавлені смаку готелі і санаторії, які ростуть тут мухоморами після грибного дощика.

Ну і все. :о)

Таким був костел у Східниці.
Костел у Східниці на початку ХХ століття.
Східниця, дерев'яний костел. 1921 р.
Зараз на місці костелу і - колись ще раніше - замку - стоїть жахлива православна церква.
Стара Східниця
Східниця у 1906 р. Schodnica
Schodnica. Східниця. Сходница. 1907.
Загальний вигляд нафтових помп у Східниці колись
Сільськогосподарське товариство у Східниці в 1901 р.
Кулі і Східниця
Дні Східниці - дні повітроплавання.
А повітроплавці - народ веселий і спортивний.
Східницькі діти від повітряних куль у захваті.
Szhidnicja (Східниця) városi jellegű település Ukrajnában, a Sztrij-folyó völgyében, a Szkolei-Beszkidek lábánál
Ну чим не ратуша? :о)
Селищна рада - у ратушоподібній споруді. Східниця