Трускавець старий
Панорама Трускавця століття тому.

Трускавець як люстро вашого благополуччя.

Навіть не сподівайтеся, що я тут не була. Ха. Була. В жовтні 2000 року. Хто хоче - шукає можливості, от я і скористалася можливістю побачити ще невідомі красоти Станіславівщини і Львівщини по дорозі до здравниці, де відпочивав тодішній свекр.

В 1910 році вже все з Трускавцем було зрозуміло.

Приїхали ми в Трускавець вже по 17-00, починало смеркатися, з'їли в санаторній столовці традиційну ще з піонер-табірних часів запіканку на вечерю - і відправилися на екскурсію. Вілли сподобалися. Джерела - ну... Ну "Нафтуся". Ну "Юзефа" (здається). Ну попили ту гидоту з келишка з носиком. Ну гліцерин, ну вічна молодість, ну нафтою тхне... Обійшли хороводом сучасні величезні санаторії - щось там кришталеве, хоча з виду бетон бетоном. Скульптури. Парк. Ні, віли таки супер. Закопанський стиль - це сила. Я навіть намагалася їх засняти своєю плівочною мильничкою від Кодака. Ха-ха.

Спали ми в двомісному номері, вдвох на одному ліжку, а на сусідньому хропів мужик. "Спали" - це евфемізм, я не заснула й на мить. Враження переварювала, ага.

Ні, народ, я не люблю, де рвачество. Де гроші з повітря, де навіть потіють купюрами. Терпіти не можу такий кримський варіант. І ніяких логічних доказів нормальності такої ситуації не признаю. Солотвино. Ялта. Трускавець. З своєї волі сюди - ані ногою.

Єдине, що тішить - що вже в 1910 році тут все було саме так і так само. Поруч доказ у вигляді листівки.

А нижче - види Трускавця до 1914 року, до війни.

Дивимося картинки:

Одна з найдавніших гравюр, що зображають місто: 1871 рік. Сусідня "багатосерійна" - це вже 1884 рік. Курорт вже був. Листівка з 1905 року показує дві віли в закопанському стилі: "Під Матко Боско" і "Світезянку". Ось "Світезянка" ще раз.
Листівка з видами міста з 1900 року. А це вже 1909 рік. Центр міста в 1911 році.
Листівка з видами міста з 1900 року.
А це вже 1909 рік.
Центр міста в 1911 році.
Різні види, датовані 1910 роком. Віди "Матка Боска", "Корчак". Бюст Міцкевича в парку "Адамувка". Віла "Яніна". Купальні. Двірець.
Віла "Матка Боска". 1910
"Корчак" 1910
Бюст Міцкевича в парку "Адамувка".
Віла "Яніна".
Купальні в 1910 р.
Залізничний двірець
Знову віла "Яніна". Ця листівка, виходячи з її стилю, з'явилася не пізніше 1905 р. Як і наступна, що зображає джерело Марії і критий хідник. Купальні в 1912 році. Віла "Погонь". Знову віли в закопанському стилі.
Знову віла "Яніна".
Трускавець