Церква Чесного Хреста в Дрогобичі
Церква Чесного Хреста в Дрогобичі. 28 грудня 2010 р.
Фото від 19 серпня 2008 р. З цього боку храм нечасто знімають - бо це територія пожежної частини Дрогобича.
Церква Чесного Хреста в Дрогобичі.

За ідеєю, ця не згорить. Бо навколо пожежники.

Старе зображення церкви.
Drohobycz. Church (XVIc.)

Карта середмістя Дрогобича

Дерев'яна тризрубна церква Чесного Хреста знаходиться недалеко від Святого Юра, за адресою вул. Зварицька,7. Обидва храми практично ровесники, та, на відміну від Юра, церква Чесного Хреста не так відома туристам. А тут вже прямопротилежна ситуація з дрогобиччанами: ті якраз про цей храм значно більше обізнані, аніж про святого Юра. Ще б пак: церква Чесного Хреста знаходиться на території міської пожежної частини, акурат біля волейбольного майданчику. Наскільки законно я там навколо неї блукала в серпні 2008 року, я не знаю, але пожежники дивилися на мене дещо зачудованно.

Храм виник на початку XVI століття, в 1661 році був розширений: над бабинцем була облаштована каплиця Івана Предтечі з виходом на відкриту зовнішню галерею. В 1715р. проведено ремонт інтер'єру, при якому вирізана частина стіни поміж бабинцем та центральним об'ємом храму.

В інтер'єрі зберігся темперний монументальний живопис: східний об'єм церкви було розписано в 1613 році, центральний зруб - в 1736р., а каплицю - в 1672 році. Навколо дверей у храм теж можна помітити залишки старих розписів.

На південний схід від церкви розташувалася дерев'яна квадратова в плані дзвіниця (друга половина XVII століття).

За матеріалами "Памятники градостроительства и архитектуры УССР", том 3, ст.96-98).

Залишки фресок на церкві Чесного Хреста в Дрогобичі

алишки фресок на церкві Чесного Хреста в Дрогобичі

Симпатичний храм.
A Szent Kereszt-fatemplom, Drohobics
Церква Чесного Хреста в 1941 р.
Стара поштівка
Стара поштівка
Залишки розписів.
Залишки розписів в церкві Чесного Хреста. Дрогобич
Drohobyč (Drohobycz, דראָביטש) je město v Haliči na západní Ukrajině, 60 km jihozápadně od Lvova
Drohobytch ou Drogobytch (Дрогобыч Drohobycz דראָביטש) est une ville de l'oblast de Lviv, en Ukraine
Drohobytsch (דראָביטש) ist eine ukrainische Stadt mit 77.200 Einwohnern
Двері до храму.