Великі Гаї

Карта

В великому селі під Тернополем (відоме з 1785 р., близько 4 тис. жителів, навіть назва села до 1939р. вказувала на географію: тоді це були Тернопільські Гаї) стоїть біля дороги стародавня фігура незрозумілого святого. В руках в нього сувій з написом а під ногами - моторошна весела голова.

Греко-католицька церква зведена в 1910 р., в радянський час використовувалась як склад реквізитів Тернопільського драмтеатру - це щось новеньке у використанні храмів. Дзвін храму, відлитий у Нововолинську, не так давно подарував уроженець Великих Гаїів Ярослав Давидович.

В селі, яке вже практично межує з облцентром, є Гай Кобзаря - парк зі співочим полем та монументом Тарасу Шевченку. Ще кілька десятиліть тому, до 1939 р., це був популярний серед жителів Тернополя парк Лучаківського (відомий також як Парк Здоров'я). В Гаях Тернопільських містилися відпочинкові будиночки та дачі багато кого з жителів міста, тож до парку з задоволенням вибиралися у вільний час. Сюди на початку ХХ ст. навіть було організоване транспортне сполучення 12-містними омнібусами, пращурами сучасних маршруток.

В Великих Гаях працює садиба зеленого туризму "Оріяна".