Митки

22 липня 2009 р. Палац-школа в Митках біля Бару.

Palace in the village of Mytky in Ukraine

Я хотіла сюди ще в 1998 році як мінімум. :о)

Менш як 700 жителів.

Координати: 48°58′35″ пн. ш.27°45′08″ сх. д.

Давним-давно, коли інтернету ще в Кам'янці не було, в інформпросторі царював телевізор. І по ньому час від часу показували щось культурологічно-краєзнавче. Як-от фільм "Палаци Вінниччини". Цю нехитру передачу під меланхолійну музику я дивилася з ручкою в руках - занотовувала, що де в сусідній області є цікавого. Саме на телеекрані я вперше побачила палац адмірала Чихачова (1830-1917) в селі Митки Барського району. І палац сподобався. Дуже.

Приїхати захотілось ще тоді, але вийшло це зробити аж в липні 2009 р. Краще пізніше, аніж ніколи.

До Митків з Бару на день ходить кількадесятків рейсів. Їхати недовго - там всього 13 км. Село налічує трохи більше за 700 мешканців. Відоме принаймні з XVI ст. До туристів тут не звикли. Мене навіть водій автобусу висадив не в селі, а біля залізничного переїзду - вам туди, мовляв - і махнув рукою в ліс. Гм. Карта малювала село при дорозі, але ж водію краще знати? Я пішла у вказаному керунку. Праворуч колія, ліворуч ліс, попереду видніються ворота. Так я потрапила в абсолютно мені непотрібний дитячий оздоровчий табір "Фортуна". Крім бараків там дивитися нічого було - і якби не раптова зустрічна машина, до самих Митків я б ще довго добиралася. Водій все ніяк не міг второпати: може, каже, ви таки в табір приїхали? А школа наша отам, за ставком, але може вам таки у табір, га?

Ні, не у табір. Тепер вже по праву руку в мене ставок, а по ліву - давній парк, де в деяких дерев такі чудернацькі корені, що думаєш, то якийсь ленд-арт. Маленький серпантин догори - і за кронами помітно велику жовту споруду. Місцеві називають адміральський палац замком - і в чомусь вони праві. Обертони тюдорівської готики в споруді відчуваються.

І парк, і палац виникли наприкінці ХІХ ст. завдяки пану Чихачову - тоді ще не адміралу (до цього звання він дослужиться у 1892 р.), а голові Російського товариства пароплавства і торгівлі, власнику (недовгий час) садиби у Мурованих Курилівцях і просто багатію. Кажуть, парк він насадив для своєї красуні-дочки Софії. Серед дев'яти дітей адмірала таки була донька Софія, народжена у 1868 р. Напевно, маєток мав стати її родовим гніздечком, але не став - Софія переважно мешкала у російському Петербурзі.

З 1940 р. у будинку розмістилася сільська школа.

Фактично, це все, що я знаю про садибу - більше інформації не знайшла. А як ви знаєте, то розкажіть мені?:)

Історія від Катерини Кілячус

Ще коли вчився в школі мій батько (1960-ті), замковий парк був у кращому стані. Там були вимощені доріжки та містки. Нажаль, я їх не знайшла. Палац дійсно був збудований для Софії і дерева висаджені її ім'ям - СОНЯ (вишуковувала сама - щось наче навіть знаходила... А може, то були дитячі фантазіі). До війни тут теж була школа, в роки війни був госпіталь - війна палацу не зачепила. А от після війни прийшлов з Бару наказ розібрати палац та матеріали перевезти до Бару для побудування бані. Все село, включаючи жінок, зібралося на захист свого скарбу. Зі "зброї" мали лише габлі та сапи. Але, як ми бачимо, відстояли -і "великі начальники" відстали від споруди.

Зовні палац трохи змінився. Для зручності школи були перебудовані входи. Навіть на старих шкільних фотках дядьків-тітків вхід мав інакший вигляд. В школі є малесенький музей, де зібрані інструменти побуту різних часів - від камяних ножів до деревяних ложок..! В башті з вітражами ще у 1970-х була збірка картин - в тому числі і портрет Соні. Ще в ті часи дітей туди пускали (умовно кажучи). Учні віком наших батьків були і на горищах, й у підвалах і у підземних ходах (так-так, ці тут також були). У величезному підвалі зараз спортивні зали та дуууууже велика їдальня. Інтерєр совковий, нічого панського не залишилось. Хіба що так звана "сцена" яку можна опустити - абу сховати. Зараз ця висувна сцена слугує перегородкою в класах! Розповіла шо бачили і що "одна баба сказала" )

Став як орієнтир.

Став як орієнтир. До палацу - його берегом.