Шпиків
В 2019 році бічна вежа замку в Шпикові впала остаточно. Моє фото від 13 жовтня 2019 р.
В 2019 році бічна вежа замку в Шпикові впала остаточно.
Нещасний замок в Шпикові, 13 жовтня 2019 р.
Білоруський мандрівний художник-пенсіонер Наполеон Орда за модою того часу любив часом все трохи прикрасити. Може, Шпиків теж трохи пригламурив. Але все одно: якою шикарною була ця резиденція - і якою жалюгідною стала. Літографія Алоїзія Місеровича за аквареллю Н.Орди. 1875 р.
Шпиківський замок. Літографія з акварелі Наполеона Орди

Неілюзорний жах Шпикова.

Неілюзорний жах на морді лева. Йому страшно: Шпиків помирає

Біля 3 тисяч мешканців.

В мене є переконання і принципи, навіть якщо стороннім вони здаються дивними. Скажімо, я більш ніж впевнена, що народ заслуговує не лише на ту владу, яку має, а й на той стан пам'яток історії і архітектури, який є в країні.

З цієї позиції зрозуміло, що українці самі винні в тому, що наші замки гинуть, наші церкви горять, наші палаци продаються за безцінь.

Шпиків вражає як раптовий ляпас. До 17 квтня 2008 року я була впевнена, що найдепресивнішим з малих містечок з пам'ятками є Скала-Подільська. Скала, посувайся з олімпу жахіть. Се гряде Шпиків, жах жахів, смерть смертей.

А чого ЩЕ чекати від містечка, де навіть сіль інтелігенції, лікарі, дивилися на мене як на навіжену, коли я просила пояснити дорогу до палацу. Я терпляче пояснювала, що мені потрібно. З одного боку двоповерховий, з другого одноповерховий. Башта кутова. В'їзд ще так цікаво оформлений - під башту. НАЙСТАРІША СПОРУДА МІСТЕЧКА. Єдина цінна архітектурна пам'ятка.

Ніц. Навіть проблиску розуміння. Чотири опитаних мене не розуміло. Тоді я пішла з іншого боку: цукроварня стара де? Ту, яку ви зараз розбираєте? ("Та розбираєм, так", - і якось це так покірно, з стриманою гордістю і знедоленістю одночасно. Тьху). Ага. А там поруч є старі будинки? Ага. Ну от, методом від противного, як в алгебрі якійсь.

Треба було питати, де в них самий шпигунський будинок. Бо штукатурка з замку сиплеться як листя восени, роблячи фасад споруди плямистим як маск-халат.

Вердикт: шпиківський цукровий завод (1844) помер, шпиківський замок (1760) помирає - тому що шпиківці не заслужили на життя своєї історії. Чхати вони хотіли на все, крім купи старої цегли на своєму обійсті.

За духовністю - куди завгодно, але НЕ в Шпиків. Мало чого, а раптом така байдужість заразна?

Шпиків і як туди дістатися.

Будинок керуючого маєтком, архітектор В.Городецький

З Вінниці до Шпикова 59 кілометрів і година шляху рейсовими автобусами і маршрутками, які прямують з центрального автовокзалу в напрямку на Ямпіль чи Могилів.

Якщо направлятися з Печери до того ж таки Могилева-Подільського, на шляху теж невідворотно трапиться Шпиків.

З Шпикова привабливо-недалеко до Комаргорода і того ж таки Могилева, але насправді вибратися туди дещо важко. В приміщенні колишньої автостанції зараз магазин, квитки не продають, розкладу немає, попутки не беруть - я от мріяла про Комаргород, а опинилася в Вінниці. Хоч з нею жодних проблем...

З ім'ям все зрозуміло: містечко лежить на пагорбах невеликої річечки Шпиківки. Старі греблі утворили великі стави - та, в принципі, Вінничина вся така, ставково-багата, ставкова, ставчаста. Справжньою весною тут, можливо, навіть симпатично. Та 17 квітня з неба лило з самого ранку, і вже не перший день, сільські дороги перетворилися на мокру кашу з каміння і багна, приємного у подорожі було мало.

Дмитро Малаков колись писав в путівнику "По Брацлавщине", що в спокійних водах ставків віддзеркалюються зелені береги, високі кручі та труби цукроварні. Уявіть собі, ця фраза правильна і до сьогодні: ТРУБИ віддзеркалюються. Все інше - ні, бо весною 2008 р. цукроварню РОЗІБРАЛИ. Повністю. До фундаментів. Стара дуже: 164 роки, куди таке годиться. амортизація і все таке.

UPD: станом на осінь 2019 року труби вже не віддзеркалюються. Ні, вони все ще стоять, що їм буде. Але стави позаростали ряскою повністю, води не видно - зелена якась маса, цвіла і несвіжа. І сам Шпиків залишає таке саме враження. На жаль.

Здається, і замок, й інші старі споруди Шпикова переживе військовий Як-28, котрий встановлений при в'їзді у селище зі сторони Могилева, біля звороту на Томашпіль. Кожен дууууже охочий може забратися на цей реактивний джет - один з 11 літаків-монументів Вінниччини (здається, область - рекордсмен з таких от пам'ятників. Шпиківський з них всіх наймодерновійший). Напіврозкришену вапнякову зірку на його постаменті декомунізували. пофарбувавши у кольори українського прапора. У відділенні для бомб давно пусто - можливо, це були якісь іллюзорні бомби жаху - і Як таки їх скинув, перш ніж приземлитися на стовпчик біля заправки? Можливо, саме тому Шпиків НАСТІЛЬКИ депресивний?

У Вапнярці на Томашпільщині теж стоїть такий самий Як-28. Там зрозуміло чому - у селищі в радянський час довго квартирувала військова літна частина № 64369. Коли її у 1991 р. розформовували, льотчики залишили по собі такий артефакт - на пам'ять (в ті роки ще на металобрухт літаки не здавали). Голова шпиківського колгоспу Федір Оверкович і в своє селище захотів бомбардувальника - і виміняв такого за машину з фарбою. Правда, місце для сталевої птахи знайшли не відразу, довго думали, перш ніж приземлити його на околиці, де б він не заважав нікому. Добре, що сталося це ще в радянський час - зараз на всіх перехрестях марновіри люблять понатикувати своїх московських хрестів.

Трохи за Малаковим, трохи за мною:

Саме ця башта і впала у 2019 р.
Замок в Шпикові, вид в тричверті. Ще не розвалений.

"Олександр, божою милістю великий князь литовський, русський, жмудський і інших" в листі, написаному у Вільно 7 травня 1494 року до намісника брацлавського та звенигородського князя Федора Івановича Четвертинського, підтвердив дані королем права на "селище пусте за назвою Шпиково" брацлавського зем'янина Сенка Кошки. Писемне згадування містечка повторюється у документі за 1507 рік, де поселення називається вже Ошпиків. Корень стародавнього слова - у дієсловах "ошпетити", "шпетити", тобто посварити, зробити страшним, негарним.

Ось і маємо підтвердження тезису "как вы яхту назовете, так она и поплывет". Зробити страшним і негарним в Шпикові вміють досконало. Страшний завод, страшний замок, страшний колишній БК з пустими очницями вікон, страшні закинуті напіврозвалені хати. Страшне ВСЕ. Навіть новозведена церква - опецькувата і неприваблива.

Я приїхала сюди через 10 років, у 2019-му - і все стало ЩЕ гірше, хоча здавалося б, куди вже. Занепад і сум.

Є й інша етимологічна версія про походження назви: начебто на базарах славилося місцеве сало - шпик.

Під час Прутського походу 1711 року в Шпикові зупинявся Петро І, про що О.С. Пушкін в "Історії Петра" пише:

"9-го липня Петро з села Шпиків хотів було відпустити царицю до Польщі з її дамами; та Катерина вблагала його залишитися при ньому".

Шпиків же, переходячи з рук у руки, в якості приданого дістався дочці Станіслава Щенсного Потоцького (про "Софіївку" пам'ятаєте?) Октавії, яка вийшла заміж за шляхтича Свейковського. Тоді, в кінці XVIII сторіччя, і було збудовано палац-замок у Шпикові. Ну так, це вже не Середньовіччя - і замок називати власне замком можна було хіба за старою пам'яттю. Ніякі турки з татарами вже на Поділля не нападали.

Леонард Свейковський, суддя

Подільський історик Йосип Ролле писав, що близько 1750 р. Шпиків, весь в боргах, разом з фільварками Рогізна і Улика, тодішні власники містечка, Станіслав і Юзеф Конецпольські продали брацлавському судді Леонарду Свейковському (Leonard Swejkowski herbu Trzaska). На жаль, сьогодні це прізвище не говорить шпиківцям абсолютно нічого.

А людиною він був цікавою. Кар'єру свою починав простим "комісаром" (зараз сказали б секретарем) при дворі князя Станіслава Любомирського. Потім став одним з чотирьох опікунів дітей князя, а ще пізніше почав скуповувати і вичищати від заборгованостей цілий ряд маєтків, які колись належали родині його шефа, князя Любомирського. Шпиків був в числі перших придбань Свейковського.

Через 25 років в руках пана Леонарда було вже 30 чудово облаштованих фільварків в різних місцях колишньої Речі Посполитої.

Та скупівля маєтків була не єдиним хобі Свейковського. протягом 28 років він почергово займав рідні урядові посади, від найскромніших до найвищих. В 1790 р. дослужився до подільського воєводи. А все чому? А тому що вмів знайомитися і підтримувати стосунки з сильними світу цього. Починав як гарячий фанат Станіслава Августа, останнього польського короля, а потім оженив свого сина на дочці Станіслава Щенсного Потоцького - і разом з кумом змінив свої політичні погляди. Помер Свейковський в Колодному, ще одному своєму маєтку. шкода, що від класицистичного палацу Свейковського там нічого не лишилося.

Місцеві щось розповідали мені про турецькі підземні ходи поблизу завода. Називали при цьому дату: XVII століття.

Замок-палац

Та повернімося до замку. Він пережив пожежу 1907 р. Просторову його основу складає симетрична композиція з однакових будівель, які поставлені попарно по сторонам квадратового подвір'я, фланкована чотирма декоративними баштами у кутах. Замок лежить у підніжжя пагорба, і за рахунок рель'єфу місцевості палацові будівлі мають з зовнішньої сторони один-два поверхи; внутрішнє же подвір'я являє собою рівну поверхню, і всі будівлі, які виходять у нього, є одноповерховими, окрім надбрамної башти. Вона завершує перспективу під'їздної частини вулиці, і її центральне положення в ансамблі підкреслювалося рустованими парними пілястрами, дахом з заломом з шпилем. Даху нема давно, шпилю нема.  Єдина кутова башта, що дожила до 2019 р., а потім завалилася, мала колись сферичне завершення, а потім була перекрита простим шатром.

Башта в жахливому стані, перекриття між поверхами впали, в стіні велика дірка. Жах.

Фасади попарно згрупованих корпусів, приземкуватих, з високим, як у подільської хати, дахом, декоровані нависаючим трикутним фронтоном з овальним вікном.

У двір зайти більш ніж варто. Там серед квітучої аличі стоїть вождь світового пролетаріату. Та навіть не стоїть: таке враження, що Ленін вибирається з кам'яної тюрми постаменту, виліз вже майже по коліна - а далі застряг. І не бюст, і не "повноформатний" пам'ятник - ні те ні се, як і все в Шпикові. Біля Ілліча сваряться між собою гуси і пасеться чорний жеребець. Довга одноповерхова споруда напроти замку стоїть розвалена і без вікон - ну ж Шпиків, тут така карма...

UPD: В 2019-му кадавр стояв без голови.

Малюючи у 1874 році шпиківський замок, відомий білоруський мандрівник, літератор та художник другої половини ХІХ сторіччя Наполеон Орда постарався романтизовано інтерпретувати його приземкуваті будівлі. Час залишив лише частину цікавого архітектурного ансамблю.

У 1865 році правнук Щєнсного продав Шпиків камер-юнкеру російського двору, багатію Миколі Петровичу Балашову. Вже тоді шпиківський цукровий завод давав значний прибуток, а його продукція заслужила численні нагороди на Нижегородській, Петербурзькій та Московській ярмарках.

Балашов взявся клепати на Поділлі якісь тєрємки з Кіжами, такі ж чужі нашій культурі, як і ота сучасна опецькувата церква. що стоїть при дорозі і може хіба налякати.

Працював у Шпикові і В.В. Городецький. В сильно перебудованому вигляді збереглася вілла керуючого маєтком. Архітектор, котрий будував на замовлення клієнта суто еклектичний котедж, все ж ввів "від себе" деталь, яка пов'язує нову будівлю зі старою "шпиківською" архітектурою: рисунок віконниць маєтку той самий, що і в замку. Біля котеджу - постамент з переляканим левом. Котедж знаходиться поряд з колишньою цукровнею, на території колишнього ж дитячого садка.

Шпиківська лікарня на поч. ХХ ст.
Школа у Шпикові.
Школа у Шпикові. Зі статті "Панські садиби Поділля: на прикладі шпиківського маєтку М.Балашова" Олега Рудя
Оранжерея. Зі статті О. Рудя
Оранжерея. Зі статті О. Рудя "Панські садиби Поділля: на прикладі  шпиківського маєтку М.Балашова"
Маєток М. Балашова
Таким був шпиківський маєток М. Балашова. Зі статті Олега Рудя
Зі статті Олега Рудя "Панські садиби Поділля"
Про шпиківський маєток - зі статті Олега Рудя "Панські садиби Поділля: на прикладі шпиківського маєтку М.П.Балашова"
Військовий Як-28 на околиці Шпикова
Старі споруди тут нікому не потрібні