Бернашівка
Архівні фото Бернашівки з ВК-спільноти "Культурна спадщина Вінниччини".
Архівні фото Бернашівки з ВК-спільноти "Культурна спадщина Вінниччини"
Покровська церква у Бернашівці. 11 червня 2018 р.

Карта

Маленька дерев'яна церквиця ховається обабіч розбитої, вузької і якоїсь зовсім вже гірської дороги на Могилів-Подільський. Взимку храм помітити буде легше, влітку, можливо, знадобиться допомога місцевих - якщо хтось з них вам трапиться. Село крихітне лише за населенням, не за площею. В часи Петра Дорошенка (1665-1676) Бернашівка була сотенним центром Могилівського полку. Та й взагалі люди тут, між Дністром і Жваном селилися здавна. В селі археологи знайшли чи не найстаріше в країні трипільське поселення, яке датується серединою VI тис. до н.е.

"Історія" церкви написана на таблиці на стіні. В лапках - тому що там більше легенд, ніж фактів. Храм названий козацьким і зведеним у ІІ половині XVIIІ ст. Має статус пам'ятки архітектури місцевого значення. Далі казки: "Дослідники припускають, що ця дерев'яна церква була переносним козацьким храмом (!!!). За переказами, два козаки Касіян Гудзь та Василь Антонюк, заплативши 5000 карбованців у 1872 році за власні кошти встановили цю церкву, добудувавши пізніше дерев'яну дзвіницю".

Козаки у 1872 році - це сильно. :( Храми справді часом переносили - коли одне село, приміром, купляло у іншого непотрібну йому церкву. Але "переносний храм" - це ще сильніше за козаків a la 1872. Цервку перенесли сюди один раз - з села Перекоринці (зараз це сусідній Муровано-Курилівецький район).

Плюс, можливо, йшлося таки про 1772 чи 1782 роки? Бо хто б дозволив міфічним "козакам" за царату зводити - чи навіть "носити" - церкву в типово-подільських формах, без гидкої синодальної естетики?

У 1980-ті роки церква була відновлена "силами та за кошт" місцевих жителів та голови села Олексія Гудзя. Знайшли та встановили втрачений в радянський час іконостас.

Вікіпедія повідомляє, що біля Бернашівки була знайдена найдавніша в Європі форма для відливання пальчастих фібул.

Бернашівка з неба
Бернашівка з неба