Загірочко/Загірочка
Дивацький (чи дивовижний?) пам'ятник футбольній команді села Загірочка.
13 березня 2021 року.
Дивацький (чи дивовижний?) пам'ятник футбольній команді села Загірочка

Біля 900 мешканців

Карта

Наш час позбавлений диктату стилю. Коли мова про архітектуру і про провінцію - спробуйте посперечатися. Нове у селах створюється навіть не на уламках колишніх стилів, а по-піонерському - так, ніби до нас не було нічого і зараз теж немає. Джерелом натхнення слугує... а я не знаю, що.

От був сталінський ампір, весь у завірюхах капітелей та ліпнини. Монументи він лишав по собі такі ж - щедро декоровані. Саме за цим декором так легко впізнавати пам'ятники того часу.

Коли на роздоріжжі сільських доріг у Загірочку я побачила пам'ятний знак місцевим футболістам, я спочатку радісно ойкнула від несподіванки, а потім - машинально - датувала його для себе: п'ятдесяті. На постаменті була дата: 1958. Ага.

В листопаді 1958 року місцева футбольна команда "Колос" (місцеві легіні + три легіонера з Ходорова і двоє з Добрівлян) поїхала до Калуша на півфінал Першості УРСР з футболу серед сільських команд товариства "Колгоспник". Участь у турнірі приймали спортсмени з чотирьох західноукраїнських областей: Львівської, Дрогобицької, Закарпатської та Станіславівської. Від Львівщини (чи Дрогобиччини, котра зараз теж Львівщина?) був лише "Колос".

Далі цитую монумент, котрий цитує газету "Ленінський заповіт" від 28 листопада 1958 року (подаю буква в букву як на таблиці):

"Перша зустріч наших футболістів відбулася з командою Закарпатської обл. Гра проходила гостро з перемінним успіхом. Коли два тайми закінчилися з нічийним результатом, судді назначили додатковий час. На протязі 15 хвилин змагалися Дрогобичани і Закарпатці. Знову нічийний результат 3:3. Тепер судді вирішують визнати перемогу тієї команди, футболісти якої заб'ють більшу кількість штрафних м'ячів. Намічено кожній команді виконати по 5 штрафних 11-метрових м'ячів. І тут Загірочківські спортсмени здобули перемогу своєї області - вони забили у ворота противника 5 м'ячів, а в свої пропустили тільки чотири.

Таким чином, вигравши зустріч з Закарпатською командою з рахунром - 4:3 і програвши спортсменам Станіславівської області, футболісти с. Загірочко принесли нашій команді друге місце на цих відповідальних змаганнях по зоні між командами чотирьох областей".

Погугливши, дізналася, що позолочений футболіст з милою зачіскою, завитушки і стилістика a la сталінський ампір родом зовсім не з 1958-го, а з 2019 року. Згадати славних предків вирішив мешканець села Дмитро Микитин. Знайшов спонсорів - і 3 листопада 2019 року, через 61 рік після того турніру товариства "Колгоспник" монумент відкрили урочистим молебнем. Перерізали урочисту стрічку ветеран футбольної команди В. Чорненький, син футболіста З. Пилика Я. Пилик і капітан теперішньої футбольної команди В. Циклюк.

Загірочко (котре в радянський час було Загірочка) свого часу поставило перший пам'ятник Степану Бандері (саме в цьому селі весною 1941 року переховувалися дружина та донька С. Бандери). Шкода, що я не бачила той бюст - як і гарну стару дзвіницю місцевої церкви.

Бо в Загірочко ми потрапили абсолютно випадково - машинально звернувши не туди дорогою до Бортників. Тому тільки і бачила, що цікавий функціоналістський Народний дім міжвоєнного періоду, добротний пам'ятник полеглим у Другій світовій - і, напевно, єдиний у світі монумент футбольній команді за друге місце.

Народний дім (функціоналізм)
Народний дім у Загірочку - в стилі міжвоєнного функціоналізму