Вибранівка
Вибранівка на старій світлині.
Церква-ротонда Введення в храм Пресвятої Богородиці у Вибранівці Жидачівського району. Фото Ігоря Скальського.
Занедбана римо-католицька каплиця Серця Ісуса у Вибранівці (1934-1935 рр.). Фото Ігоря Скальського
Занедбана каплиця Серця Ісуса у Вибранівці (1934-1935 рр.). Kaplica Najswietszego Serca Pana Jezusa 1934-1935. Wybranowka

200-ліття храму в Вибранівці (відео)

Невелике село (біля 700 жителів) на Жидачівщині - і де вже ті згадки про Вибранівку як про місто (під 1631 р.). Там само, де і замок - а ніде. Статус понизили на сільський ще в австрійські часи. коли село належало Лосям та Фредрам.

Від колишнього міського статусу лишилися хіба два мурованих свідка: ампірна Введенська церква з дзвіницею, пам'ятки архітектури національного значення, та каплиця з гніздом лелеки на даху - взята в облогу сільгосптехнікою, ненабагато молодшою за саму каплицю (1934-1935). Як то водиться, в радянський час тут тримали хімікати. Зараз споруда нікому не потрібна - навіть хімікатам - і потихеньку доживає свого віку.

Від маєтку лишилася хіба фотогенічна алея з старих лип. А от про церкву-ротонду треба сказати окремо. Чотиритомник подає датою зведення храму 1800 рік. А священник з Вибранівки наводить інші цифри: 1810 р., зведена на місці церкви-попередниці. Як би не було, святиня збудована на кошти графині Розалії Лось (Los) неподалік колишнього панського палацу. В ті часи душпастирем в Вибранівці був отець Михайло Гаварецький.