Летичівка
Церква в Летичівці, 8 квітня 2008 р.

ЦЕРКВА, ВРЯТОВАНА СМЕРЕКОЮ

Карта

Тут так: Летичівка довгий час входила до складу райцентра Монастирище, а у 1997 році знову стала окремою територіальною одиницею.

Особливо багато про це місце і не розкажеш: відоме село з XVI столітя, 1 686 жителів за останнім переписом, багатенько маршруток, які курсують сюди від Монастирища, одна православна церква... О. Про неї і поговоримо.

Блакитна - традиційно для Волині - Покровська церква була зведена з дерева тут в 1880 році на місці своєї попередниці з 1776 р. В 1960-ті, коли храми по країні масово помирали, приїхали і по її душу декілька тракторів - розбирати. І розібрали б таки, якби не місцевий п'яничка на прізвище Смерека. Виправдовуючи своє гірське прізвище, полум'яний алкоголік заліз на дзвіницю церкви і виразив ультиматум: як почнуть розбирати церкву, то тільки з ним на вершечку. Він звідти в такому разі обов'язково гепнеться і вб'ється. Ось так.

...Церкву не розібрали.