Ізмаїл
Ізмаїл у 1942 році, в часи румунської окупації. Нижче ще одна листівка з цієї помпезної серії.
Ismail. Измаил.  Ізмаїл у 1942 році, в часи румунської окупації.
Ізмаїл певний час був під Румунією.

Карта міста

Карта

Місто-порт на Дунаї з поліетнічним населенням: тут живуть росіяни, українці, болгари та молдавани та представники ще кількох десятків національностей. І історія в міста теж багатонаціональна: початок Ізмаїлу поклала давньогрецька торгова факторія Антіфіла. З часом її зайняли римляни і переіменували на Сморніс. Слов’янські племена угличів, які оселились тут в ІХ ст., назвали місто Сміл (Сініл). Місто входило до Галицько-Волинської держави, аж поки в XIV ст. не потрапило під юрисдикцію Молдавського князівства. З 1538 р. тут протягом 274 років заправляли турки, вони ж і збудували в Сінілі фортецю, а місто перейменували на Ішмасльпочуй, Боже»).

Кінець XVIII століття — час виснажливих російсько-турецьких воєн. Ізмаїл дістався імперії Романових лише після війни 1806-1812 рр. Вже в 1813 р. тут врочисто відкривають російський порт, який невдовзі потіснить сусідів-конкурентів у Аккермані та Рені. В Бесарабію потягнулися переселенці-колоністи, яких чекали обіцяні царем пільги та свобода віросповідання. Та Кримська війна внесла в царські плани свої корективи: місто знову потрапляє до Порти, аж поки знову не увійде до Російської імперії в 1877р. І знову ненадовго: з 1918 по 1940р. ця територія була складовою Румунії. Така часта зміна держав пояснюється просто: саме в Ізмаїлі зходилися торгові шляхи з Галацу, Хотина, Бендер і Кілі.

Пам'ятник О.Суворову в Ізмаїлі.

В радянські часи ізмаїльський порт став одним з найбільших на Дунаї.

На жаль, від легендарної фортеці, яку штурмом брали війська О.Суворова в 1790р., зараз майже нічого не лишилося: за мирною угодою 1856 року її підірвали. На території форпосту зараз розташована мечеть XVI ст., де працює діорама штурму Ізмаїла. (А от старі листівки показують серед збурених валами та земляними укріпленнями землях колишньої фортеці відразу два монастирі - а зовсім не мечеть).

Славні часи... Суворов надіслав туркам ультиматум: "Я з військами сюди прибув. 24 години на роздуми про здачу — воля, перший мій постріл — вже неволя, штурм — смерть". На що командувач гарнізону Айдозлі-Мехмет відповів: «Скоріше Дунай зупиниться в своїй течії і небо впаде на землю, ніж підкориться Ізмаїл». Він був впевнений: твердиня, укріплена французькими та німецькими військовими інженерами,  вистоїть. На 11 бастіонах чатували 260 гармат. Гарнізон складався з 35 тисяч воїнів. Суворівські вояки захопили фортецю за один день, і в цьому їм допомогли козаки під командуванням отамана Антона Головатого, які першими увірвалися в твердиню. До речі, в наступному штурмі Ізмаїлу в 1808 р. брав участь автор «Енеїди» Іван Котляревський. А ще тут бував в 1821 р. О. Пушкін — шукав могилу Овідія, оглядав руїни фортеці та гарнізонну церкву, а потім написав про місто:

«Сия пустынная страна
священна для души поэта.
Она Державиным воспета
и славой русскою полна
».

В 1891 р. тут записував бесарабський фольклор Максим Горький, а наступного року в Ізмаїл приїхав Михайло Коцюбинський, який пізніше напише збірку «Бесарабські оповідання». 1897 рік — візит в Ізмаїл письменника В. Короленко. Звідси родом відомий польський хімік Віктор Кемула.

Ізмаїл, розташований в одній з найзахідніших точок півдня України, віддалений від інших частин країни, встиг навіть побути обласним центром: Ізмаїльська область існувала з 7 грудня 1940 р. (коли місто разом з цією частиною Бесарабії відійшло до УРСР) до 15 лютого 1954 року.

В Ізмаїлі сьогоднішньому працюють музей О. Суворова та його відділ - діорама "Штурм фортеці Ізмаїл"; філіал Одеського краєзнавчого музею; філія одеської картинної галереї; Будинок художника. Суворівський музей довгий час (2004-2009 рр.) був на ремонті. Діорама розташована на місці колишньої фортеці. В старовинному двоповерховому особняку (ХІХ ст.), який колись належав купцю І гільдії Ф.П. Тульчіанову, по вул. Котовського, 51, з 1990 року працює ізмаїльський краєзнавчий музей. У дворі музея розташований старовинний двоповерховий флігель в балканському стилі.

Туристів чекають готелі «Дунай», «Грін Холл», «Ізмаїл», «Гостинний Двір» та «Фієста».

Шкода, але чи не єдиний надійний спосіб потрапити в Ізмаїл - автобуси і маршрутки, а траси тут розкішним асфальтом не відрізняються. Потяг з Одеси до Ізмаїлу існує, але ходить, здається, навіть не щодня. Є навіть аеропорт, але простим туристам він нічим не допоможе.

Примарія (румунський аналог ратуші або міськради) в Ізмаїлі

Це якось пов'язане з бджільництвом.

1880 р. З "Дунайського альбому".
Donau album. Ismail. 1880.
Собор, 1913р.
Ізмаїл. Катедральний собор, 1913р.
Монастирі на території фортеці
Ізмаїл. Монастирі на території фортеці. Ismail. Cetate
Монастирська церква св. Миколая на території Ізмаїльської фортеці.
Міська управа
Міська управа в Ізмаїлі
Порт
Измаил. порт
Олександрівська вулиця
Олександрівська вулиця в Ізмаїлі
Румунська окупація
Загальний вигляд Ізмаїла в часи румунської окупації в Другу світову війну
იზმაილი (Ізмаїл Измаил Ismail; İşmasıl Hacidar) — ისტორიული ქალაქი მდინარე დუნაის სანაპიროსთან ოდესის ოლქში, უკრაინის სამხრეთ-დასავლეთი
Бульвар Суворова в Ізмаїлі
Izmajil (Ізмаїл, Измаил, Ismail tai Smil, İşmasıl; Izmail) on historiallinen kaupunki Tonavan varrella Odessan alueella lounais-Ukrainassa
Храми Ізмаілу
Храми Ізмаілу